XS
SM
MD
LG

Čeliku bodovi, Vitezu Prva liga Federacija

 

Nakon četiri godine, Vitez je i zvanično eliminisan iz Premijer lige BiH i naredne sezone će se takmičiti u Prvoj ligi Federacije BiH. Ako je i bilo teoretske šanse da Vitez opstane u ligi, nakon današnje utakmice sa Čelikom šanse da Vitežani ostanu u Premijer ligi BiH ne postoje više ni u teoriji.

Utakmicu sa Čelikom Vitez nije otvorio loše, ali je u 16. minuti bio u zaostatku nakon što je Stevo Nikolić zatresao mrežu domaćina poslije nekoliko vezanih loših intervencija u zadnjoj liniji Viteza. Međutim, posla će biti za one koji ocjenjuju suđenje, jer je ostao dojam da se Nikolić nalazio u ofsajd poziciji. Vitez je krenuo u ofanzivu ka golu Čelika i stvorio je nekoliko solidnih šansi, a najbliže postizanju gola bio je Zvonimir Vukoja, koji je pogodio stativu. Ipak, Vitez nije uspio nastaviti sa igrom u tom ritmu, već je u finišu prvog poluvremena primio još jedan gol. Katastrofalna greška u zadnjoj liniji domaćina rezultirala je lakim pogotkom Nemanje Anđušića, koji je svom timu donio dva gola prednosti, a pogodak je posvetio suspendovanom saigraču Mateju Markoviću.

Nije prošlo previše vremena u drugom dijelu, a Čelik je stigao i do trećeg pogotka, kojim je meč efektivno riješen. Sjajan prodor napravio je Stevo Nikolić po lijevoj strani, potom je jako lijepo centrirao, a mrežu Viteza udarcem glavom je zatresao Paschal Okoli. Postalo je mučno gledati nastavak susreta, jer gosti nisu više imali toliko želje da napadaju, a domaći nisu imali snage da naprave išta značajno pred golom Čelika. Promašila su oba tima po nekoliko poluprilika, prije nego je konačno u sudijskoj nadoknadi Stevo Nikolić iskoristio još jednu veliku grešku odbrane domaćina i pogodio za konačnih 4:0. Čelik sada ima 21 bod i za Slobodom koja je na 10. mjestu na tabeli zaostaje 6 bodova. S druge strane, Vitez ima svega 8 bodova, te je i teoretski ispao, jer mu Sloboda šest kola do kraja sezone bježi čak 19 bodova.
 

 

 

 


Vitez 0 : 4 Čelik
Mladost 1 : 1 Sloboda
Borac 0 : 0 GOŠK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost 26 9 9 8 36
2 Borac 26 8 7 11 31
3 GOŠK 26 8 5 13 29
4 Sloboda 26 6 9 11 27
5 Čelik 26 6 3 17 21
6 Vitez 26 1 5 20 8