XS
SM
MD
LG

Starčević nije smijenjen, sam je otišao

Na adresu našeg portala stiglo je pismo Đorđa Starčevića koje on poslao u FSRS. Tada je Starčević najavio svoj nedolazak na Izvršni odbor i praktično sam se povukao sa mjesta  predsjednika Komisije za takmičenje. Pismo objavljujemo u cjelini, sa ciljem transparentnog rada u novom rukovodstvu FSRS.

 

Fudbalski Savez Republike Srpske

-Predsjednik Komisije za takmičenje-

Dana:29-12-2019. godine

 

                                                                Dušan Marković,Potpredsjednik FSRS

                                                                Banja Luka

 

                Na osnovu primljenog poziva za sjednicu IO FSRS, zakazanu za 30.12-2019.godine,u svojstvu izvjestioca o Izvještaju o sprovedenom takmičenju jesenje sezone Prve lige FSRS za sezonu 2019/20 godinu, izvještavam Vas da istoj sjednici nisam u  poziciji da prisustvujem iz sledećih razloga:

                - Traženi Izvještaj sam pravovremeno dostavio u skladu sa procedurom predviđenom kao i prethodnih sezona, i isti je u pismenoj formi dostavljen kancelariji FSRS,

                -U pozivu za sastanak IO pod tačkom 4 predviđeno je usvajanje izmjena i dopuna Propozicija takmičenja za sezonu 2019/20.Imajući u vidu činjenicu da sam na čelu takmičarskog organa koji je zadužen dosledno sprovoditi , štititi  i predlagati  nadležnom organu, eventualne, izmjene sistema takmičenja, nisam upoznat sa zakonitim izmjenama istog, pa time ,kao legalista, nemam pravo kršiti iste propise, čime bi sebe i organ na čijem sam čelu doveo u poziciju da disciplinski odgovara.

                -Da bi takmičarski organ  mogao učestvovati u pripremi eventualnih izmjena u sistemu takmičenja dužan je poštivati odredbe Pravilnika o takmičenju, starijeg od Propozicija takmičenja, u kome je jasno propisano da se izmjene moraju izvršiti prije početka takmičarske sezone, što je u ovom slučaju  izostalo.

                -U važećim fudbalskim propisima nije zabilježen slučaj da jedno takmičenje započne po jednim uslovima, a na polusezoni se donose novi propisi za koje učesnici u takmičenju prethodno nisu znali. IZ uočenog je jasno da je Izvršni organ, u ovom slučaju, narušio sve važeće propise pa i sam Statut organizacije, čiji je izvršni organ.

                -U ponuđenom dnevnom redu za sjednicu nije uvršten zahtjev za zaštitu zakonitosti u predmetu „Mazić“ koji je uredno prosleđen na odlučivanje Izvršnom Odboru, od strane takmičarskog organa Prve lige, za šta takođe ne želim snositi odgovornost, zbog nerješavanja istog  i propuštanja rokova rješavanja.

                -Iz iskustva uočenog na osnovu prethodnih događaja  i održane Vanredne Skupštine FSRS, došao sam do zaključka  da bi me zadesila sudbina bivšeg predsjednika koji  je prvo smijenjen a zatim mu se traži disciplinska odgovornost?!Meni logika govori da je prvo trebalo  utvrditi , putem disciplinskog organa, njegovu odgovornost o kršenju statutarnih normi, pa potom istoga , eventualno mijenjati, što jedino može biti zakonito. Ovako logički proizilazi da je dotični prvo osuđen, pa mu se post festum utvrđuje , eventualna krivica.

                -Ne ulazeći u motive i zakonitost upliva u smjene od strane državnog organa, i dalje sam ubjeđenja  da Statut  FSRS i viših organa, čiji smo sastavni dio, izričito zabranjuje upliv u izbore u fudbalskoj organizaciji, što je rješenjem suda(zakonodavnog tijela )državnog organa prihvaćeno, jer je isti Statut kao takav i registrovan u sudu. Stoga očekujem da će buduća odluka suda u upravnom postupku, koja je upućena od strane ranijih rukovodilaca  ovo i potvrditi.

                -Imajući u vidu činjenicu  da ste gospodine Markoviću ranije obavljali  posao sportskog novinara, očekujem da se i na sadašnjoj funkciji  držite kreda te profesije, a time saslušate i drugu stranu. Kad to kažem nemojte dopustiti da u pravnom tijelu FSRS i FS BiH sjedi čovjek koji u Pravnoj komisiji glasa za jedno tumačenje, a u Pravnom komitetu FS BiH,u ime FSRS, dva puta glasa suprotno istom tumačenju. Takvi postupci zaslužuju disciplinsku odgovornost!

                -Kada sam ovo Vam pomenuo podsjećam Vas da sam zajedno sa Vama prisustvovao sastanku u Bijeljini  na kome ste svima nama tvrdili da je rukovodstvo Sloga(Gornje Crnjelvo) krajnje ozbiljno i da će ekipa učestvovati u takmičenju. To ste rekli kao predsjednik OFS Bijeljina, čija je Sloga član, takođe kao Potpresjednik FSRS, a isto nas je ubjeđivao i Predsjednik PFS Bijeljina Radika Marić. Nažalost, poslije je usledilo istupanje iz  lige ekipe Sloge, a Vaš potpredsjednik Milorad Lale je izjavio u sportskoj štampi da sam ja osoba koja je podijelila Izvršni Odbor FSRS.

                Iz ovoga mogu samo izvući logičan zaključak da ona narodna o suncokretu kao aluzija za ljudski karakter ima tačnost.

                -Ne želeći da mi oko vrata ne bude stavljen već pripremljen  „svilen gajtan“, iznosim Vam razloge svoga izostanka sa sjednice, te Vas molim da upoznate u cjelosti sa ovim pismom organ na čijem ste čelu. Nadam se da ćete ispoštovati ovu moju želju, valjda u mojih 54 godine amaterskog sportskog rada u fudbalu, toliko zaslužujem.

                S poštovanjenjm, uz sportski pozdrav!

                                                                                                                                                                                                  Đorđe Starčević s,r.