XS
SM
MD
LG

U Višegradu, Rudom i na Jahorini rasplet trke "Beograd-Banja Luka"

Posljednja etapa biciklističke trke "Beograd - Banjaluka" biće vožena od Višegrada preko Rudog, Sokoca i Pala do Jahorine 21. aprila.

Potvrđeno je ovo nakon sastanaka delegacije trke sa domaćinima u Višegradu, Rudom i na olimpijskoj ljepotici. Ovo je prvi put u 18 izdanja da karavan najbolje trke u regionu stigne do krajnjeg jugoistoka Srpske, a ujedno spoji i dvije turističke destinacije poput Višegrada i Jahorine.

Grad na Drini još za vrijeme bivše Jugoslavije bio domaćin trka, a i u skorije vrijeme dva puta je bio mjesto prolaznog cilja Trke kroz Srbiju. Prvi čovjek opštine Mladen Đurević vrlo lako je prihvatio ulogu domaćina starta etape koja će zbog konfiguracije terena definitivno biti odlučujuća kada je u pitanju borba za žutu majicu. Karavan će prvi put proći ulicama Rudog, opštine čiji su čelnici sa zadovoljstvom prihvatili dio organizacije.

- Za opštinu Rudo ovo će biti od izuzetne važnosti jer ćemo ugostiti više stotina biciklista iz svih krajeva svijeta, a ujedno ćemo promovisati prirodne ljepote koje posjedujemo. Pošto se Rudo nalazi na samoj granici sa Republikom Srbijom, i ova biciklistička trka još jednom pokazuje naše bratske veze između našeg naroda, koje iz godine u godinu sve više jačaju i dobijaju na značaju - rekao je zamjenik načelnika opštine Rudo Jovica Vidaković.

Prvi čovjek trke i biciklizma Srpske Vladimir Kuvalja srećan je jer ovaj događaj iz godine u godinu uključuje sve veći broj gradova i opština Srpske.

- Kao direktoru Biciklističkog saveza Republike Srpske veoma mi je važno da se ovaj sport razvija u svim krajevima Srpske jer je biciklizam zasigurno ne samo od sportskog već i od turističkog značaja, a lokaliteti poput Višegrada, Rudog i Jahorine su ne samo regionalni, već i svjetski turistički centri. Možemo se samo da budemo ponosni na ono što je danas naša Republika Srpska i da svi damo doprinos njenom daljem razvoju. Želim da se zahvalim Višegradu, Rudom, Jahorini i Sokocu što su se uključili u događaj koji spaja Srbiju i Srpsku. Pored promocije Republike Srpske nama je saradnja sa Srbijom veoma važna, a to ova trka i jeste - rekao je Kuvalja.

Trka će ove godine biti održana pod sloganom "Srbija i Srpska zajedno", a prva etapa biće vožena od Beograda do Bijeljine. U narednih nekoliko dana biće poznate i ostale dvije etape, a već sada je jasno da će konkurencija biti vrlo jaka jer su počele da pristižu prijave ekipa iz svih krajeva svijeta.