XS
SM
MD
LG
19.04.2024 Administrator DC

Vico Zeljković: Prošlost smo ostavili iza sebe

Vico Zeljković

U toku je press konferencija povodom imenovanja novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik N/FS BiH Vico Zeljković izrazio je svoje zadovoljstvo što su Sergej Barbarez i Emir Spahić postali dio reprezentacije. 

- Prije bilo čega što kažem želim da čestitam gospodinu Barbarezu imenovanje na mjesto selektora i gospodinu Spahiću imenovanje na mjesto direktora reprezentacije.. Sigurno da je ovaj dan jako bitan za fudbal u BiH. Ovdje su za stolom dvije istinske legende, dva velika imena i srećni smo što smo uspjeli pronaći zajednički jezik i dogovorimo da u naredne četiri godine izađemo pred sportsku javnost i sa reprezentacijom uradimo dobre stvari. U samom startu želim iskazati zadovoljstvo što smo i pored nesuglasica iz prošlosti, koje su bile verbalne i u vidu komentara i selektora i mene, da smo sjeli za sto i ljudski se dogovorili. Vidjeli smo šta su izazovi reprezentacije i kako da djelujemo kako bi fudbal krenuo boljom putanjom, rekao je Vico Zeljković, pa dodao

- Ja kao predsjednik Saveza sam u prošlosti izjavio neke stvari, konkretno da gospodin Barbarez neće biti selektor dok sam ja tu. Neke stvari su bile u afektu, a samo budale ne mijenjaju mišljenje. Nisam sujetan čovjek, gord i naravno da mi nije bilo teško da sjednem sa gospodinom Barbarezom i da se dogovorimo. Smatram da je ovo tim koji će donijeti dosta dobro fudbalu BiH. Moram istaći da gospodin Misimović danas nije ovdje zbog ranijih obaveza. On prelazi na mjesto savjetnika i ostaje u Savezu. U razgovoru sa gospdoinom Misimovićem prije prvih poziva prema Barbarezu i Spahiću, naišao sam na njegovu saglasnost da idemo u ovom smjeru. Kada se sagledaju sve stvari i one koje su bile i one koje nam predstoje ovo je najbolje za bh. fudbal. Izvršni odbor, kao i u prethodnim imenovanjima, je bila jednoglasna i na zadovoljstvo svih smo uspjeli jednoglasno završiti ovaj posao. Ugovor će biti potpisan na četiri godine.
 
Zeljković je istakao i da je pred reprezentacijom Bosne i Hercegovine teška godina, te da nije realno odmah očekivati rezultate i da je fokus na narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

- Ono što je bitno istaći je da je ova godina jako teška, imamo osam paklenih utakmica i moramo biti svjesni da nije realno očekivati neke rezultate i da se ova godina treba iskoristiti za naredne cikluse, a fokus je na zadnjem ciklusu i pokušaj odlaska na Evropsko prvenstvo. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nisu realne da mi sada očekujemo da ćemo se plasirati. Niko se unaprijed ne predaje, ali želim da podijelim mišljenje kako se razmišlja. Ako se iskoraci dese bićemo svi prezadovoljni i bićemo svi sretni.