XS
SM
MD
LG

Zvezda ili Partizan?

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine na programu je od 18.00 na stadionu "Rajko Mitić". Tekstualni prenos duela pratite na našem portalu.

Večiti derbi - Zvezda za mirnu završnicu Superlige, Partizan hvata poslednji vagon u borbi za tituluVečiti derbi - Zvezda za mirnu završnicu Superlige, Partizan hvata poslednji vagon u borbi za titulu

Prvi od dva derbija u samo četiri dana razmaka biće odigran u okviru Superlige Srbije. Fudbaleri Zvezde u meč ulaze rasterećenije, jer imaju sedam bodova viška u odnosu na Partizan. Očekuje se da od ishoda predstojećeg duela zavisi nastavak takmičenja u borbi za naslov šampiona države.

Zvezda je prva na tabeli sa 77 bodova i trenutno ima niz od šest pobeda u ligi. Od početka sezone crveno-beli su trijumfovali 25 puta, dva puta remizirali i doživeli tri poraza, uz gol razliku 77:22. Partizan je na drugoj poziciji. U dosadašnjem delu sezone crno-beli su ostvarili 22 pobede, četiri puta igrali nerešeno i imaju isti broj poraza u mečevima nacionalnog prvenstva, uz gol razliku 66:35. 

U prethodnom kolu Partizan je izgubio od Čukaričkog na Banovom brdu sa 3:2, dok je Zvezda na poslednjem meču pre večitog derbija slavila protiv Železničara iz Pančeva rezultatom 3:0.

Poslednji večiti derbi odigran je 9. marta na stadionu "Rajko Mitić", a utakmica je završena rezultatom 2:2. Crveno-beli su od tada trijumfovali na svim utakmicama računajući prvenstvo i kup takmičenje. Crno-beli su u nešto lošijoj formi, ubeležili su dva poraza, jedan remi i četiri pobede.

Posle ligaškog susreta, večiti rivali će igrati u polufinalu Kupa Srbije, taj meč zakazan je 24. aprila i igraće se na Zvezdinom stadionu. 

Kratak osvrt večitih derbija

Partizan će na 173. večitom derbiju biti predvođen prvim asistentom glavnog trenera Igora Duljaja - Albertom Nađom. Šef stručnog štaba crno-belih Duljaj je protiv Čukaričkog dobio četvrti žuti karton u sezoni i iz tog razloga neće biti u prilici da predvodi tim protiv Zvezde.

Duljaj je do sada četiri puta vodio crno-bele protiv Zvezde, upisao je dva remija i po jedan poraz i pobedu, a Albert Nađ će prvi put biti strateg tima na večitom derbiju.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević je dosta iskusniji i deveti put će predvoditi tim u večitom derbiju. U prvom mandatu koji je trajao dve godine, Milojević je vodio sedam ligaških derbija iz kojih je dva puta izlazio kao pobednik. Prvu pobedu ostvario je u 157. derbiju koji je odigran 14. aprila 2018. godine i u kom su crveno-beli trijumfovali golovima Nemanje Radonjića i Aleksandra Pešića, dok je utešni gol postigao Ognjen Ožegović.

U preostalih pet duela, čak pet je završeno nerešenim rezultatom, a jedini poraz došao je u Milojevićevom pretposlednjem večitom derbiju kada je Partizan bio bolji 22. septembra 2019. godine golovima Sejdube Sume i Zorana Tošića.

Drugu i poslednju pobedu sa Milojevićem kao trenerom Zvezda je zabeležila 25. aprila 2019. kada su El Fardu Ben i Aleksa Vukanović postizali golove za crveno-bele, dok je Rikardo bio jedini strelac za Partizan.

Crveno-beli su do sada slavili 67 puta, u 57 navrata je bilo nerešeno, dok je Partizan zabeležio 48 pobeda. Zvezda je bila efikasniji rival, postigavši 237 golova u odnosu na 203 gola koliko su postigli igrači Partizana.

Derbiji su se u čak 29. navrata završavali 1:1, što je i najčešći ishod fudbalske svetkovine. Najbolji strelac sa 13 golova je bivši Partizanov centarfor Marko Valok, a kada su igrači koji i dalje nose dresove večitih u pitanju, ističe se Bibras Natho sa tri postignuta pogotka.

Ilić će drugi put deliti pravdu

Glavni sudija večitog derbija će biti Pavle Ilić, pomagaće mu Miloš Simović i Nikola Đorović. Četvrti sudija biće Lazar Lukić, dok će u VAR sobi sedeti Novak Simović i Uroš Stojković.

Pavle Ilić ima 34 godine, na terenima elitnog ranga srpskog fudbala debitovao je u junu 2020, ali je pre takmičarskog ciklusa koji je u toku samo tri puta sudio mečeve Superlige, što se ove sezone značajno promenilo - 13 puta je bio na superligaškim igralištima.

Pre martovskog debija u večitim derbijima, Ilić je četiri puta delio pravdu Partizanu i tri puta Crvenoj zvezdi.

Reakcije trenera uoči derbija

Igor Duljaj je na konferenciji za medije u Humskoj istakao da je svaki derbi poseban i da utakmica u subotu može mnogo toga da reši, ali i da odloži neke stvari.

"Nije prijatna i nije fudbalska situacija. Naravno da tu ima i moje krivice u nekim prethodnim utakmicama, gde sam zasluženo dobio karton ili kartone. Već sam bio u jednoj ovakvoj situaciji kada je Saša Stanojević bio suspendovan u Evropi, pa sam ja vodio utakmicu po njegovim instrukcijama. Može da bude problema u komunikaciji, ali ekipa se poslednjih nekoliko dana sprema za ono što je očekuje sutra, tako da će raditi ono što smo se dogovorili. Ako bude potrebno, razgovaraću mobilnim telefonom sa nekim od pomoćnika. Videćemo ko je to. Oni koji imaju moj broj telefona, molim ih samo da me ne zovu tokom utakmice", naveo je Duljaj kroz smeh.

Vladan Milojević rekao je da utakmica nije samo predstava za publiku, kao i to da se nada da će meč biti dostojan derbija.

"Nije ovo predstava gde mi igramo samo za publiku, nego imamo i protivnika. Oni sa druge strane spremaju utakmicu, sve najbolje o njihovom stručnom štabu. Partizan je veliki klub, rade profesionalno, nema improvizacije", istakao je Milojević.

Za razliku od prethodnog, martovskog derbija kada je ulog bio prva pozicija na tabeli, ovoga puta, usled loših rezultata Partizana i konstantno dobre igre Zvezde, večiti rivali imaju različite motive. Crveno-beli će igrati za miran nastavak sezone, dok će se crno-beli boriti da poljujaju protivnika u šampionskoj trci.

Večiti derbi je na programu je od 18.00 na stadionu "Rajko Mitić", a tekstualni prenos duela pratite na našem portalu.

Potencijalni sastavi timova: 

Crvena zvezda: Glazer - Mijailović, Spajić, Dragović, Rodić - Ivanić - Bukari, Hvang, Stamenić, Olajinka - Endiaj;

Partizan: Krunić - Stojković, Kovačević, Marković, Antić - Natho, Zahid, Ovusu - Severina, Goh - Baždar.

 


Crvena zvezda 3 : 2 Partizan
TSC 3 : 2 Vojvodina
Radnički 1923 4 : 3 Čukarički
Mladost (L) 3 : 1 Napredak
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 31 26 2 3 80
2 Partizan 31 22 4 5 70
3 TSC 31 18 9 4 63
4 Radnički 1923 31 17 2 12 53
5 Vojvodina 31 14 8 9 50
6 Čukarički 31 13 9 9 48
7 Mladost (L) 31 12 7 12 43
8 Napredak 31 11 6 14 39