XS
SM
MD
LG

Bjelajac umesto Kovačevića

Mile Kovačević, bivši predsednik FSRS

Kao predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske izabran na izborima 2016. godine advokat iz Gradiške Mile Kovačević je automatski dobio mesto, kao prvi čovek entitetskog saveza, u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza BiH, baš kao i njegov kolega iz Federacije BiH, nedavno hapšeni u antikoruptivnoj akciji kodnog naziva “Var” Irfan Durić iz Cazina.

Međutim, sada se, nakon što je fudbalska većina u Republici Srpskoj razrešila dužnosti predsednika Milu Kovačevića, postavlja logično pitanje ko će umesto njega biti peti član Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske, odnosno ko će da predstavlja Područni Fudbalski savez Gradiška?

U subotu, 21. decembra u Sarajevu biće održan sastanak “fudbalske vlade” BiH, a da li će na njemu biti i Mile Kovačević koji je u izjavama sarajevskim medijima istakao da je uredno dobio poziv, ostaje da vidimo?!

Po Statutu FSRS umesto njega u Sarajevu bi trebalo da bude zamenski član, a to je Milan Bjelajac , koji dolazi iz istog Područnog saveza. U članu 34. (Kandidature, mandat, zamena) koji se odnosi na Izvršni odbor pod stavovima 7 i 8 stoji:

“Zamenski član menja odgovarajućeg izabranog člana, do sledeće redovne generalne skupštine, kad će biti izabran novi član, u slučaju: a) smrti, b) ostavke, c) razrešenja, d) nesposobnosti obavljanja dužnosti zbog teške bolesti ili nesreće, prema oceni Izvršnog odbora, e) automatske zamene zbog toga što član Izvršnog odbora bez opravdanog razloga ne prisustvuje sastancima, kako je navedeno u članu 37. stav 4. Statuta.

Ako predsednik FS FBiH ili FSRS mora biti zamenjen iz bilo kog razloga definisanog u prethodnom stavu 7 ili iz razloga koje definiše, ili o kojima odluči FS FBiH ili FSRS, funkcija u Izvršnom odboru FS BiH u isto vreme prestaje automatski. Valjano izabran zamenski član iz odgovarajućeg kantonalnog/županijskog ili područnog saveza zamenjuje odlazećeg ‘eks officio’ člana dok se ne izabere novi predsednik FS FBiH ili FSRS.

Takav zamenski član postaje samo redovni član Izvršnog odbora FS BiH, te u ostatku mandata na nivou FS BiH ne može preuzeti funkciju predsednika, prvog potpredsednika ili drugog potpredsednika FS BiH, osim ako tako ne odluči Izvršni odbor FS BiH.“