XS
SM
MD
LG

Pregled NBA lige: Šampion se budi, Jokić ''patosirao'' Morisa i izazvao ''rat'' braće

Foto: Denver Stuffs

U proteklih par dana, gledali smo dosta zanimljivih dešavanja na parketima NBA lige. Sve je nekako obilježio sukob Jokića i Morisa ali krenimo redom.

-Vašington Vizardsi su novi lideri Istoka. Ekipa Vesa Anselda Juniora igra odličnu košarku cijele sezone iako još nisu kompletni. Hačimura će se uskoro vratiti a tek se treba oporaviti i Brajant. Od prošlog pregleda igrali su samo sa Klivlendom i slavili u gostima. Vodio je Klivlend cijelo vrijeme u 4/4, imao i deset razlike ali serijom trojki Kuzme, Vizardsi su došli do velikog preokreta. Klivlend je mogao do pobjede ali je Garland promašio trojku. Vizardsi su sada na 8-3.

-Na istom omjeru je i Čikago. Ekipa Bilija Donovana nastavila je sa sjajnom igrom. Prvo su savladali Bruklin i to tako što su ih pregazili i dobili 4/4 sa 42-17. Potom su nadigrali poprilično rutinski Dalas. Svi daju svoj doprinos i zaista igraju lijepo. Problem Bulsa u narenom periodu biće izostanak Vučevića koji je pozitivan na koronu.

-Bruklin je savladao Orlando rutinski ali je i izgubio od Čikaga te je na 8-4. Djeluju bolje nego na startu sezone ali je evidentno da igraju sa dosta rezerve. Filadelfija je na 8-5 nakon tri vezana poraza. Savladali su ih Niksi, Baksi i Toronto. Embid ima koronu i propustio je pomenute mečeve. Heris se vratio protiv Toronta a neke mečeve propustio je i Set Kari. Meksi lijepo koristi priliku i igra odlično što je svakako dobra vijest za Doka Riversa a i dobra stvar je što su i pored izostanaka bili blizu u svakom meču.

-Klivlend je od prošlog pregleda izgubio meč sa Vizardsima pa je na 7-5. Imali su veliku priliku da dobiju taj meč ali su je propustili. Ono što je problem za Klivlend je povreda Sekstona. On će biti van terena najmanje šest sedmica a ako bude morao na operaciju meniskusa, van terena je tri-četiri mjeseca. Okoro se vratio a Lav je počeo treninrati. Međutim, ni on ni Markanen još nisu spremni za mečeve.

-Isti omjer imaju i Niksi. Oni su savladali oslabljenu Filadelfiju ali su izgubili od Baksa. Baksi su im dali čak 26 trojki i djeluje da Niksi ne brane najbolje liniju za tri poena a i generalno im odbrana nije na nivou iz prošle sezone. Na 7-5 je i Majami. Majami je zaredao sa tri poraza. Prvo su izgubili od Denvera rutinski dok su protiv Lejkersa izgubili u produžetku gdje je Hiro promašio dvije trojke u završnici. Izgubili su i od Klipersa i pored fenomenalne 4/4 Kajla Laurija. Tragičar na ovom meču bio je Dankan Robinson jer je promašio veoma bitnu trojku u završnici.

-Baksi još čekaju da se vrate Lopez i Midlton ali su ostvarili dvije vezane pobjede. Savladali su Filadelfiju i Nikse kaa ih je služio sjajno šut i kad su dali 26 trojki. Toronto je zaredao bio sa tri poraza ali su sinoć savladali Filadelfiju zahvaljujući dobrim potezima VanVlita i Anunobija te su sada na 7-6. Prije tog poraza, a od prošlog pregleda, savladao ih je Boston poprilično rutinski.

-Šarlot je izgubio od Lejkersa u produžetku iako su imali svoje šanse s obzirom da su poveli 121-117 u dodatnih pet minuta. Tako su bili u seriji od šest poraza a nju su prekinuli na gostovanju kod Memfisa gdje su upisali pobjedu pa su na 6-7 omjeru. Boston je na 5-6 a od prošlog pregleda savladali su Toronto i to bez Brauna. Atmosfera u ekipi nije najbolja a i oni ne djeluju dobro iako su ovaj meč odlično odigrali. Indijana se budi. Trenutno su na omjeru 5-8. Izgubili su od Denvera i tu su propustili veliku priliku jer Jokić nije igrao radi suspenzije. Međutim, stvari su popravili protiv Jute gdje su došli do pobjede. Atlanta i dalje igra veoma loše i na omjeru je 4-8. Djeluju gore nego sa Lojdom Pirsom na startu prošle sezone i moraju pronaći dobru formu.

-Na Zapadu je Golden Stejt lider. Sa omjerom 10-1, Voriorsi predvode cijelu ligu. U ovoj sedmici su savladali ekipu Atlante a zatim i Minesotu. Protiv Atlante je sjajan bio Kari sa 50 poena dok je Vigins imao sjajnih poteza protiv Minesote. Iako možda ne djeluje da briljiraju po igri, Sansi su sa 7-3 drugi. Savladali su Kingse iako su skoro ispustili veliku prednost a onda su savladali i ekipu Portlanda rutinski. Tu je sjajan bio Kaminsi i odigrao je meč karijere. Valja napomenuti da Ejton još nije spreman i da ne igra.

-Juta je na omjeru 8-4 i treća je trenutno. Ekipa Kvina Snajdera rutinski je savladala Atlantu a potom je izgubila od Indijane. Dalas je na omjeru 7-4. Ekipa Džejsona Kida savladala je rutinski Pelikanse ali je rutinski i izgubila od Bulsa. Na 7-4 su i Klipersi. Ekipa iz Los Anđelesa je u seriji od šest pobjeda. Ove sedmice su lako savladali Portland a u neizvjesnoj završnici nadigrali su i ekipu Majamija. Ključna je bila krađa Batuma kojom je spriječio Majami da ima šut za produžetak.

-Najveselije je bilo sa Denverom. Denver je upisao pobjede. Prvo su savladali Majami a onda i Indijanu te su na 7-4. Duel sa Majamijem obilježio je sukob Jokića i Markifa Morisa. Jokić je ostvario tripl-dabl sa 25 poena, 15 skokova i deset asistencija. Na dva minuta do kraja, Markif ga je pokušao povrijediti na šta mu Jokić nije ostao dužan te ga je bacio na patos. Radi toga je isključen i bio je suspendovan za meč protiv Pejsersa. Tu je Barton vodio tim do pobjede a sjajni su bili Nađi i Hajlend. Inače, nakon sukoba Jokića i Markifa, na tviteru je krenulo prepucavanje Markifovog brata Markusa, i Jokićeve braće pa će naredni dueli Jokića protiv nekog od braće Moris, biti veoma interesantni.

-Lejkersi su ekipa sa vjerovatno najnerealnijim omjerom u ligi. Ostvarili su dvije pobjede ove sedmice ali su i Hornetse i Majami dobili u produžetku. Istini za volju, igraju bez LeBrona ali su se već u nekoliko mečeva provukli i zaslužili su bar dvije pobjede manje od sedam koliko imaju sada. Memfis je na 6-5 nakon poraza kući od Hornetsa. Portland i Sakramento sa 5-7 drže za sada plej in pozicije na Zapadu ali nisu oduševili ni jedni ni drugi. Nekako djeluje da je Lilardu dosadilo da igra u Portlandu i nije nemoguće da zatraži trejd u nekom trenutku.

-Minesota je očekivano pala nakon uvodnih dobrih izanja a valja istaći da Edvards igra sjajno pa je protiv Voriorsa dao 48 poena. San Antonio jeste na omjeru 4-7 ali stvarno lijepo igraju. Igra im ima i glavu i rep ali fali kvaliteta. Svakako da je ugodno iznenađenje što je Oklahoma na već četiri pobjede s obzirom na tim dok su Pelikansi mnogo tužna priča.