XS
SM
MD
LG

Da se Amerika kažnjava radi političkih stvari, sport bi im bio ugašen na hiljadu godina

Kada se dešavaju neki sukobi bilo gdje u svijetu, ti sukobi imaju posljedice na dosta toga. Najaravno, uvijek je ekonomija najviše na udaru ali nekada je na udaru i sport. Kao što vjerovatno znate, poslednjih šest dana traju sukobi Ukrajine i Rusije. Ti sukobi polako ali sigurno utiču i na posrt, iako političke stvari ne bi smjele imati veze sa sportom.

Sport i politika ne mogu zajedno. To je oduvijek bilo i uvijek bi trebalo biti. Radi toga su neke manje države u Aziji i Africi znale biti kažnjavane ranije jer bi im se politički vrh miješao u stvari u određenom savezu pa bi taj savez trpio posljedice. 

Međutim, sada je drugačija situacija ili se barem pokušava tako predstaviti. Radi dešavanja u Ukrajini, Rusija trpi razne oblike sankcija pa između ostalih i sportske. FIFA je izbacila Rusiju, UEFA ruske klubove a isto su uradile i Evroliga i FIBA.

Sve ovo nema nikakve veze sa sportom nego je sve jedno veliko licemjerstvo i politikanstvo. Prije svega radi dvostrukih aršina jer neki mogu proizvoditi zlo u čitavom svijetu pa ne trpe nikakve sankcije, ni sportske ni neke druge.

Da se razumijemo, šta god neka država radila, samo njeni lideri trebaju snositi posljedice na globalnom nivou ako su zaista krivi za neke loše stvari. Sportisti ne bi nikada smjeli snositi posljedice i nikada ne bi smjeli biti kažnjavani radi situacija kao što je ova aktuelna u Ukrajini. Ali nažalost mi najbolje znamo da nije tako jer su naši sportisti bili suspendovani tokom mračnih 90-ih godina prošlog vijeka. Mi jesmo ali oni koji su nas gađali 1999. godine nisu. E to je problem, što se vrši selekcija u svemu i što se ne radi po istom principu prema svima.

Možemo prihvatiti, ma koliko sportiste nikad ne bi kažnjavali jer ne počinju oni nikakve sukobe, da Rusi budu kažnjeni. Ali šta ćemo onda sa ostalima ? Šta ćemo prije svega sa Amerikom ? Šta ćemo sa njenim sportistima ?

Pa da se sport ravna prema tome šta države rade, američki sport bi bio ugašen za narednih hiljadu godina i opet to ne bi bila dovoljna kazna za svo zlo koje su Amerikanci širom svijeta uradili. Razorili su država i država, ubili milione nedužnih ljudi i djece ali nikada im sportisti nisu bili kažnjeni. Ni njihovi ni bilo čiji sa zapada iako je bilo još dosta njih koji su išli rame uz rame sa Amerikancima.

Nisu kažnjavani ni sportisti Izraela iako sukob sa Palestinom traje više od pola vijeka a nažalost vjerovatno će trajati još dugo. Nikada ni Makabi ali ni bilo koji sportista nisu kažnjeni radi toga i sigurno neće ni biti kažnjeni.

Nikada i nigdje nećemo podržati sukobe i stradanje nedužnih jer uvijek nedužna sirotinja najgore prođe ma gdje da se sukob vodi. Isto tako, nikada nećemo podržati selektivnu pravdu kakvu vrše sportske organizacije. Mada, kada one donose odluke na osnovu političkih dešavanja, one su sve samo ne sportske organizacije. One su političke organizacije pune licemjera pa su tek onda sportske organizacije.

Nekako se nadamo da će sukob u Ukrajini završiti veoma brzo što bi svakako bilo najidealnije rješenje za sve. Čim se situacija smiri, svi oni koji su sada kaznili ruske sportiste, ukinuće te kazne. A do tada, ruski sportisti će trpjeti posljedice kakve su trpili samo sportisti iz tadašnje SR Jugoslavije. 

Jer eto, ni Rusi ni mi nismo sa zapada pa se nas može kažnjavati. A kad drugi rade grozote, onda je to radi ''zaštite demokratije'' a nedužni ako stradaju u akcijama zapadnjaka onda je to ''kolateralna šteta''.......