XS
SM
MD
LG

Toliko loše da je zapravo bili dobro

Foto: NBA

Prve dvije utakmice u seriji Baksa i Seltiksa i nisu bile baš realne jer su i jedni i drugi rutinski dobili mečeve a zapravo su ekipe prilično izjednačene. To je pokazao i treći meč.

Seltiksi su u prva dva susreta imali dobar plan za Janisa. Na njemu su rotirali svoje najbolje defanzivce ali ne tako da su stavljali zid ispred njega nego su ga branili igrom 1 na 1 ali uz koncentraciju da prije svega njega odbrane. Zato je bilo jako važno kako će Janis poenterski otvoriti ovaj meč.

Vidjelo se od starta da je silno motivisan i da želi popraviti utisak. Odmah na startu dao je pet brzih poena i pokazao je da će ovo biti njegov meč. Na drugoj strani Baksi su sjajno ''peglali'' u odbrani i prije svega zatvorili su Tejtuma. Kroz dobru odbranu dobili su prvi period.

Tejtum u prvom periodu nije imao poena. U drugom je došao do poena ali je i dalje bilo mučno gledati ga. Međutim, razigrali su se ostali igrači Bostona a sa klupe su dobar doprinos dali Grent Vilijams na oba kraja parketa te Derik Vajt. Janis i Lopez su pokušavali odbijati nalete Bostona ali ipak nisu uspjeli i u završnici poluvremena Boston je preuzeo vodstvo. Na jaku odbranu odgovorili su jačom a faktički pravi  X faktor u ovom dijelu bio je sjajni Grent Vilijams.

Međutim, treći period bio je pakao za ekipu Imea Udoke. Milvoki je ubrzao napade. Pokušali su igrati kad god je moguće u tranziciji a u pozicionim napadima lopta je sjajno kružila. Bostonove defanzivne rotacije bile su nekarakteristično spore za njihove standarde. Sve je to itekako uticalo na rezultat. Baksi su za poluvrijeme dali 46 poena a samo u trećem periodu dali su 34. Čak je utisak da nisu dovoljno ni dali s obzirom na stanje na terenu.

Iako je u poslednji period ušao sa -13, Boston se nije predao. Ekipa Imea Udoke pokazala je karakter. Vratila se na svoje najjače oružje, odnosno na odbranu. Al Horford je u poslednjem periodu imao svoju doktorsku disertaciju. Horford je jedan od igrača sa najvećim košarkaškim IQ u čitavoj ligi a na toj je još jednom podsjetio u poslednjem periodu.

Čitao je fenomenalno napade Bakse i uvijek je bio aktivan na liniji dodavanja. Imate osjećaj da je u svakom napadu bio blizu da ukrade loptu. Defantivni posao radio je i Grent Vilijams koji je u dva navrata udario rampu Janisu. Na drugoj strani, Braun je radio ono što je radio protiv Netsa. Odnosno, bio je sjajan u 4/4. Kada mu se napadački dodao i Horford, bilo je jasno da Boston može dobiti.

Boston se nije samo vratio nego su i poveli 100-99. Imali su i dvije otvorene trojke u tim momentima ali nisu pogodili. Na 101-100 za Bakse, Braun je malo zasrljao i promašio. Bilo je i kontakta ali je utisak da je kontakt pušten i na drugoj strani kad je Janis pogodio za vodstvo Baksa. Potom je Holidej pogodio šut za +3 Baksa. Nakon drugog promašenog bacanja Smarta, krenula je serija off skokova Bostona. Pogodio je Horford ali je zakasnio desetinku i nismo otišli u produžetke.

Ako ćemo gledati sam kvalitet ovog meča, na momente on nije bio dobar. Komentator ''Arena Sport'' televizije Edin Avdić, lijepo je u prenosu okarakterisao meč kada je rekao da je nivo košarke na momente toliko loš da je zapravo dobar jer je donio neizvjesnost i dramu koju svi volimo.

Baksi su se nudili Seltiksima i bili su na izvolite ali su Seltiksi odbili da to prihvate kao da ih ''ponuda'' ne zanima. Iako se može reći da bi Boston ''ukrao'' pobjedu s obzirom na stanje u 3/4, na kraju se može reći da je Milvoki zapravo bio kradljivac jer Baksi zaista nisu izgledali dobro u završnici.

Ali imali su pravog vođu u Janisu koji je odigrao fenomenalan meč. Takođe, kad je trebalo tu je bio i Holidej sa bitnim pogotkom. Sa druge strane, Braun i Horford napadački te Horford i Grent Vilijams defanzivno vukli su Boston koliko su mogli ali za nešto više trebao je Tejtum koji se propisno obrukao sinoć.

Meč broj četiri je ključ serije. Ako Baksi dobiju, šanse Bostona za preokret su minimalne. Ali ako se Boston izdigne nakon ovakvog poraza i dođe do brejka, neće biti senzacija da gledamo svih sedam mečeva u ovoj seriji.