XS
SM
MD
LG

Japan pamti Osima

Otrkivena bista Ivicie Osima

Ivica Osim, legendarni bh. stručnjak, napustio nas je u maju prethodne godine. Švabo, kako su ga zvali njegovi prijatelji, gdje god je radio ostavljao je dubok trag.

Omiljen u društvu, priznat na fudbalskom terenu, poštovan mimo terena, bio je idealan sagovornik, veliki učitelj ne samo fudbalskih nego i životnih principa.

U Sarajevu je nakon njegove smrti pokrenuta i realizovana inicijativa da ulica koja vodi prema stadionu Grbavoca nosi njegovo ime. Tako je, sada već bivša, Zvornička ulica preimenovana u Bulevar Ivice Osima.

U Gracu, gdje je proglašen za trenera vijeka, ima status božanstva, a po njegovom imenu imenovan je trg u ovom austrijskom gradu.

Država koja je kao BiH gotovo jednako tugovala nakon Osimove smrti odala mu je priznanje.

Zemlja izlazećeg sunca Japan, u kojoj je osim radio kao trener Džef Junajteda i nacionalnog tima, još uvijek tuguje i sa pijetetom govori o njegovim djelima.

Vlada Japana uručila mu je svojevremeno Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom, jedno od najvećih priznanja koja se dodjeljuje tokom carskog nagrađivanja.

“Naša je nesreća što nemamo one željezne kablove pa da kompletan Japan dovučemo u Jadran. Da malo naučimo i radimo, da budemo Japan donekle”, poručio je tada Osim.

Danas je u Tokiju svečano otkrivena bista sa likom Ivice Osima, kao još jedan od znakova poštovanja njegovog lika i djela.

Otkrivanju  biste je prisustovala i porodica Osim, supruga Asima i sin Amar, koji su na insistiranje Japanaca otputovali u zemlju izlazećeg sunca, kako bi prisustvovali ovom zaista velikom događaju za porodicu Osim, ali i poštovaoce like i djela popularnog Švabe.