XS
SM
MD
LG
01.07.2023 Administrator DC

Tri igrača do 21 godine, obavezno u zapisniku

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine danas je na zvaničnoj web stranici objavio nove Propozicije za narednu takmičarsku sezonu Premijer lige BiH i Kupa BiH.

Jedno od novih pravila vezano je i za zaštićena godišta, pa će tako od naredne sezone klubovi u prvih 11 morati imati jednog U-21 igrača koji će u igri biti cijeli tok utakmice, dok će u zapisniku morati imati najmanje 3 igrača mlađa od 21 godine starosti. Pomenuti igrači moraju biti državljani BiH. 

Kada je riječ o stranim igračima, klubovi mogu imati više registrovanih stranih državljana, ali u zapisniku utakmice smiju biti upisana samo trojica i imaju pravo nastupa na jednoj utakmici. 

Utvrđene Propozicije za narednu takmičarsku sezonu Premijer lige BiH i Kupa BiHPročitaj više

Stranim državljanima u smislu prava nastupa ne smatraju se igrači koji imaju državljanstvo neke od država koje su se nalazile u sastavu bivše SFRJ (Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija), ali za iste ostaju obaveze u skladu odredbama člana 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača NS/FS BiH.

- Na prvenstvenim utakmicama mogu nastupiti igrači koji su stekli pravo igranja prema odredbama Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača NS/FS BIH, ukoliko su navršili 17 godina života, kao i igrači koji su navršili 16 godina, ali sa obaveznim specijalističkim ljekarskim pregledom koji nadležni registracioni savez unosi u Comet, na osnovu dokaza o obavljenom specijalističkom ljekarskom pregledu, dostavljenom od strane kluba, sa jasno naznačenim rokom trajanja istog, a kojim se oglašava sposobnim za nastupanje na utakmicama seniorskog uzrasta.

- U zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje 3 (tri) igrača mlađa od 21 godine starosti, a jedan od igrača do 21 godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice. U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice. Ovi igrači moraju biti državljani BiH. Za takmičarsku sezonu 2023/24., igrači mlađi od 21. godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.2002. godine i mlađi.

- Pravo nastupa igrača stranih državljana regulisano je odredbama Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača NS/FS BiH. Klub može imati više registrovanih igrača stranih državljana, s tim što 3 (tri) igrača strana državljana mogu biti upisani u zapisnik sa utakmice i imaju pravo nastupa na jednoj utakmici. U suprotnom, klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice.

- Igraču kojem istekne boravišna dozvola nema pravo nastupa, a ako nastupi takav igrač, klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice.

- Igrači sa dvojnim državljanstvom ne smatraju se stranim državljanima.

- Igrač koji je registrovan za veliki nogomet/fudbal i futsal može nastupiti isti dan na dvije utakmice i to isključivo jednu u futsalu i jednu u velikom nogometu/fudbalu, a minimalan razmak između - utakmica ne smije biti kraći od četiri sata.

- Igrač koji je upisan u zapisnik utakmice, smatra se da na utakmici nije nastupio ukoliko nije ušao u igru.

- Igrač koji nije unesen u Comet sistem ne može nastupiti za svoju ekipu na utakmici.

- Ukoliko oba kluba naprave prekršaj iz gore navedenih stavova, a za koji se snose takmičarske posljedice, takva utakmica će biti registrovana kao odigrana, ali se neće uzeti u obzir ostvareni rezultat na istoj, navodi se u novim Propozicijama Premijer lige BiH za sezonu 2023/2024.