XS
SM
MD
LG

Huligani divljali, prekidali utakmicu, uspješan debi Save Miloševića na klupi BiH

Savo Milošević, selektor BiH FOTO: FS BiH

Savo Milošević je debitovao na klupi “A” reprezentacije BiH gostujućom pobjedom (2:0) protiv Lihtenštajna, ali će prvi meč na klupi “Zmajeva” pamtiti po divljanju “BH fanatikosa” koji su u ratu sa Savezom. Već u prvom minutu gostujući navijači su napravili bakljadu i prekid je trajao do petog minuta po čemu se moglo vidjeti neprijateljsko raspoloženje “BH fanatikosa”.

 


Od starta utakmice Bosna i Hercegovina je kontrolisala dešavanja na terenu, a nakon početne inicijative u 13. minutu su “Zmajevi” poveli golom Amara Rahmanovića. Lopta se nakon šuta Edina Džeke odbijala po šesnaestercu Lihtenštajna, od noge do noge domaćih igrača, natrčao je Rahmanović i pogodio za 0:1. U 20. minutu pogodio je i Miroslav Stevanović, ali je pogodak poništen nakon reakcije iz VAR sobe, ofanzivac “Zmajeva” je bio u minimalnom ofsajdu.

Ipak, u 41. minutu gosti su udvostručili rezultat, Miroslav Stevanović je utrčao iz drugog plana na drugu stativu i matirao golmana Lihtenštajna na asistenciju Ermedina Demirovića. Prvo poluvrijeme je bilo produženo za sedam minuta, ali u tom “ekstra vremenu” ništa se značajno nije dogodilo, pa se na odmor otišlo sa vođstvom BiH od 2:0. 

U 50. minutu “BH fanatikosi” su napravili bakljadu, ubacivali su zapaljene predmete na igralište i skandirali “Savez napolje”, a bilo je i nekoliko osoba sa fantomkama koji su pokušali da uđu na teren. Očigledno će FS BiH čekati žestoka novčana kazna. Prekid je trajao oko deset minuta, a na kraju je kapiten Edin Džeko išao do tribine s navijačima BiH i smirivao ih je i tada je prestalo skandiranje “Savez napolje”.

Do kraja utakmice BiH je imala još nekoliko dobrih prilika, ali se mreže nisu više tresle. Ovom pobjedom “Zmajevi” su na tabeli preskočili Island koji je remizirao sa Luksemburgom 1:1, dok je Portugalija kao domaćin savladala Slovačku 3:2. BiH je sada četvrta na tabeli i u ponedjeljak dočekuje Portugaliju u Zenici, na stadionu “Bilino polje”

Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina    0:2 (0:2)

Stadion: "Rajnpark" u Vaduzu. Gledalaca 5.000. Sudija: Damjan Silvestržak (Poljska). Strijelci: 0:1 Rahmanović (13), 0:2 Stevanović (41). Žuti karton: Salanović (Lihtenštajn).

LIHTENŠTAJN: B. Bihel, Malin (od 71. Markser), Vizer, Hofer, Volfinger (od 33. Šlegel), Lihinger, Sele, M. Bihel, Gepel, Luke Notaro (od 71. Kindle), Salanović.

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Kolašinac (od 86. Čivić), Hadžikadunić, Barišić (od 78. Gojković), Dedić (od 90+3. Gazibegović), Cimirot, Pjanić (od 78. Hadžiahmetović), Demirović, Rahmanović, Stevanović, Džeko (od 86. Bilbija).