XS
SM
MD
LG

Više navijača u izveštajima nego na tribinama

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

Broj gledalaca u novinarskim izveštajima je sporedan statistički podatak. Njačešće se odoka prebroje prisutni i upiše u zapisnik ili novinarski izveštaj. Kolege su tom slučaju široke ruke i najčešće se duplira broj prisutnih na tribinama.

Čitajući izveštaj sa utakmice Mozzart Bet Prve lige između Tekstilca i Smedereva 1924 zapalo mi je za oko da je na jednom portalu upisano 800 prisutnih gledalaca, na drugom 700... Ništa ne bi bilo neobično da na sledećem nisam pročitao da je utakmica odigrana pred malim brojem navijača, a kao razlog navodi se nefudbalski rani termin. U Pančevu susret između Železničara i IMT-a po izveštajima pratilo je između 700 do 1.000 navijača, mada je brojka znatno manja. Zbog toga sve češće izveštači i ne upišu broj prisutnih, jer ako uvećaju brojku, i dalje će to biti mizerna cifra za jednog superligaša ili prvoligaša.

Ako se na utakmicama dva profesionalna ranga u toku lepog i produženog Miholjskog leta okupi, ne računajući posetu na “Rajku Mitiću”, nešto više od 5.000 gledalaca i ako podelimo na 15 utakmica, brojke su poražavajuće (330 po meču). Nemojte me držati za reč kad u pitanju ukupan zbir, ako je nešto više neće bitnije popraviti poražavajuću sliku praznih tribina.

Da nisu po ko zna koji put Pazarci kažnjeni igranjem pred praznim tribinama, prosek bi se neznatno podigao. Pronašao sam podatak da je tri meča Novog Pazara gledalo preko 15.000 navijača, što dovodi pod sumnju... Stadion na Banovom brdu nije suspendovan, ali deluje da je tako, ako se ne računa desetine prisutnih znatiželjnika. Ništa nije bolja situacija kad su u pitanju drugi beogradski superligaši Voždovac, IMT-e, prvoligaši Radnički i RFK Grafičar. OFK Beograd je hit prvenstva, ali utakmice prati nesrazmerno mali broj navijača. Ništa nije bolja situacija u Surdulici, Nišu, Subotici, Lučanima, Čelarevu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu... Odavno klubovi ne žive od naplate karata, ako se neki iznos skupi tek toliko da se otplati deo visokih troškova organizacije utakmica.

Ne moramo biti toliko darežljivi da bi se dodvorili domaćinu ili nekom drugom. Moramo bar malo biti objektivni, znate dobro da nam stadioni zvrje prazni i time se ništa nećete postići. Time pravimo medveđu uslugu najpopularnijem sportu. Niti će se vratiti navijači na stadione, niti vera u naš klupski fudbal.