XS
SM
MD
LG

Srbija slavila u Tbilisiju

Košarkaši Srbije pobedili su u Tbilisiju ekipu Gruzije 76:63 u meču drugog kola kvalifikacija za Evrobasket.

Srbija sigurna protiv Gruzije za perfektan start kvalifikacijaSrbija sigurna protiv Gruzije za perfektan start kvalifikacija

Maksimalan učinak Srbije posle prva dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se 2025. godine održava u Finskoj.

Izabranici Svetislava Pešića vodili su dvocifrenom razlikom tokom većeg dela meča, iako je domaća ekipa u nekoliko navrata prilazila na dva poseda zaostatka.

Utakmica je počela dinamično. Oba tima igrala su čvrstu i agresivnu odbranu sa dosta kontakta, ali su košarkaši Svetislava Pešića šutem za tri poena došli do prednosti.

Igra domaćina se u prvoj četvrtini svodila na solo rešenja Džoa Tomasona i igru Šermadinija i Šengelije ispod koša.

U drugoj četvrtini, Gruzija je na početku ponovo imala nekoliko dobrih individualnih rešenja, ali je onda Vanja Marinković sa dve trojke u nizu doneo prednost gostima koja je na poluvremenu narasla na plus 11 - 38:27.

Najveće probleme Srbiji ekipa Aleksandra Džikića pravila je skokovima u napadu. Pre svega su se tu najviše istakli Šengelija i Šermadini.

Srbija je sa druge strane do poluvremena ubacila pet trojki iz deset pokušaja, dok je Gruzija bila na jednom pogođenom iz deset uzetih.

U trećoj četvrtini, Gruzija je ušla u dobar ritam. Domaća ekipa je serijom stigla na dva poseda zaostatka - 41:39, tada su na scenu stupili Marko Gudurić i Ognjen Dobrić koji su trojkama uzvratili rivalu. 

Od ovog trenutka Gruzini su ušli u lošiji ritam i dozvolili Srbiji da ostane pri dvocifrenoj prednosti.

U poslednjem periodu Srbija je još jednom dozvolila rivalu prilazak na minus četiri, ali je Vanja Marinković svojim poenima stavio tačku na susret.

Ekipu Svetislava Pešića je ka pobedi predvodio Marko Gudurić sa 16 poena, Vanja Marinković je dao 15, Aleksa Avramović 12, a Filip Petrušev 11.

Tornike Šengelija je bio najefikasniji u Gruziji sa 17 poena, 15 je dao Džo Tomason.

Kraj meča, pobeda Srbije 76:63