XS
SM
MD
LG

Radnik predvodi prvoligaše, mogu li Laktaši i Rudar zaprijetiti?

Foto/ Hajrudin Berbić

Fudbalski šampionat Republike Srpske nastavlja se ove subote utakmicama 18. kola.

Jesenji šampion, bijeljinski Radnik, gostuje u Istočnom Sarajevu gdje se nada nastaviti seriju bez poraza koja traje već 17 utakmica ove sezone. Bijeljinci su na prvom mjestu sa tri boda više od Laktaša. Zimski prelazni rok su iskoristili da se pojačaju na pozicijama gdje su procijenili da su im neophodna nova lica, pa su tako doveli Dejana Živkovića, Luku Cucina, Stašu Baštića, Nebojšu Gavrića, Damjana Gojkova i Valentina Alvareza. Zadržali su okosnicu igračkog kadra iz prvog dijela sezone i može se reći da tim Velibora Đurića jači ulazi na proljeće. Prvi su favoriti za šampionske lovorike i ulazak u Wwin ligu Bosne i Hercegovine, ali to će na terenu morati i potvrditi. Nasuprot sebe će imati Slaviju, koja je također jača u odnosu na jesen. Sokolovi su ekipu iz jesenjeg dijela sezone nadogradili sa Kristijanom Medićem, Vehudinom Aleševićem i Miljanom Govedaricom, a vratio se poslije povrede i Danijel Erić. Iza Slavije je slabašan prvi dio sezone, daleko ispod očekivanja, pa Sokolovi nastoje na proljeće da poprave utisak. Nije baš idealna situacija da se "vade" protiv Radnika, ali upravo ta utakmica im može pokazati kakvi su.

Za vratom Radniku su Laktaši koji su na tri boda zaostatka. Laktaši su izgubili na tri gostovanja sa po 1:0 u prvom dijelu sezone, uključujući i Bijeljinu, i odatle i taj zaostatak za Sembercima. Sa izuzetkom Davida Vukovića, koji se vratio u banjalučki Borac, Laktaši su zadržali ekipu koja je iznijela veći dio prve sezone. Otišlo je nekoliko igrača sa manjom minutažom, Matić, Smailović, Džombić, Hadžić, Đapa. Stigao je tandem prijedorskog Rudara, Aleksandar Petrović-Branko Rosić, zatim Nikola Turanjanin iz sarajevskog Željezničara, a tu je i novi igrač Borca na pozajmici, Balša Goranović. Došao je i mladi veznjak Nikola Ćebić, kao i golman Vuk Nikolić. U prvom proljećnom kolu Laktaši gostuju kod Slobode u Mrkonjić Gradu. Tim Marka Tešića je ostao sličan, gotovo identičan prošlogodišnjem, a negdje i nije bilo potrebe za prevelikim rotacijama jer su oni ispunili svoj plan za prvi dio sezone i na mjestu su gdje žele da budu.

Rudar iz Prijedora ima želju da popravi utisak iz prvog dijela sezone. Sedam bodova zaostatka za liderom Radnikom ostavlja neku nadu da bi mogli da se umiješaju u borbu za prvo mjesto, što im jeste cilj, ali opet ako ponove izdanja iz prvog dijela sezone neće im biti lako to ostvariti. Bilo je promjena u Rudaru, Nikola Komazec i Alkesandar Ignjatović su otišli u tuzlansku Slobodu, Branko Rosić i Aleksandar Petrović su krenuli put Laktaša, rezervni golman Kristijan Sekulić je otišao u Bugarsku, Aleksandar Demonjić u Austriju, a Davor Perić je pojačao Borca iz Kozarske Dubice. Stigli su Đani Salčin, Almir Bekić, Marijo Sajak, Patrik Gbegbe, Marin Samardžić, te golman Milan Trišić. U prvom proljećnom kolu igraju protiv prnjavorskog Ljubića, koji je dobio veliko pojačanje u vidu Andreja Bosnića, povratnika u tim, a vratio se i golman Nemanja Mitrović. Nije bilo ni puno odlazaka iz Prnjavora. Dušan Komljenović i Nikola Babić su otišli u Tekstilac iz Dervente. 

Leotar na svom stadionu čeka BSK. Trebinjci nemaju polusezonu kakvu su željeli, pa je i bilo određenih promjena. Jedan od najboljih igrača Miloš Aćimović je otišao u Sjevernu Makedoniju, napadač Ognjen Krneta se vratio u Borac iz Kozarske Dubice, dok je rezervni golman Mladen Milošević prešao u Romaniju. Veznjak Markos Sosa je otišao za Gračanicu, u Bratstvo, a u gradu na Trebišnjici nije više ni Kristijan Penić. Stigao je Kerim Tatar kao veliko pojačanje, a onda i Filip Maksić, Ivan Vasiljević, Milan Vidaković, te Stiven Mariaga. BSK nije mnogo mijenjao tim, Srđan Janjetović iz Laktaša je novo pojačanje, dok su otišli Aleksandar Likakis u njemački Valdorf, te David Gavrić kojeg ćemo gledati u dresu dubičkog Borca.

Borca čeka borba za očuvanje prvoligaškog statusa, a u prvom kolu i direktan obračun za opstanak protiv fenjeraša Omarske.  Dubičani su ozbiljno shvatili prelazni rok, nastojali da se pojačaju, a bilo je i dosta promjena. Mateja Božić iz Stupčanice je stigao kod Slobodana Starčevića, tu su i Ognejn Krneta, Davor Perić, DaviD Gavrić, Ranko Jnković, Njegoš Zeljković, zatim još jedno veliko pojačanje Bojan Burazor, kao i Japanac Kazutaka Sato. Nema više u timu Dejana Maksimovića kojeg je karijera opet odvela u Sloveniju, Dejan Glišić se vratio u Kozaru, a Predrag Pralica, Aleksandro Jaćimović i Borislav Delić su otišli u Slobodu iz Novog Grada. Neće u timu više biti ni štopera Vlada Koprivice. Omarska je sa druge strane dala sve od sebe da se pojača kako bi izbjegli ispadanje iz Prve lige. Napadač Dragan Domuzin, veznjak Mihajlo Kralj, golman Milan Zgonjanin, kao i Rastko Rastoka, Miloš Sadžak i Lukas Gavranović su novi igrači kluba. Mario Sajak se vratio u prijedorski Rudar, a u klubu više nije golman Luka Vujičić. 

Romaniju čeka borba za opstanak u proljećnom dijelu sezone, pa su zbog toga i doveli kompletan novi tim. Na golu će biti Mladen Milošević iz trebinjskog Leotara, Aleksandar Kosorić je veliko pojačanje u srcu odbrane. Dijete kluba se vratilo ove zime poslije dvije decenije u Pale, a sa njim je u tandemu Mateja Dodig, dobro poznato lice. Na desnog beka je stigao Haris Rizvanović, a društvo mu pravi Hamza Hodžić, koji je više korišten na desnom krilu. Na lijevom beku će alternativa standardnom Cicoviću biti Korejanac Kim. U veznom redu je došao Argentinac Lukas Ojeda, a tu su i novajlije Denis Bogučanin iz Kozare, te mladi fudbaler Zvijezde 09 na pozajmici Luka Radović. Došao je i krilni napadač Sampson Virekoh iz bijeljinskog Radnika, kao i iskusni napadač Marsel Mace. Prvi meč u 2024. godini će im biti protiv Veleža koji je ispunio svoj plan za prvi dio sezone. Ostali su bez Momčila Popovića koji je pojačao Jezero iz Plava, kao i Brazilca Lohana kojeg je mostarski Velež vratio u svoje redove sa pozajmice. Anđelko Mikulić iz Čapljine je pojačanje za napad umjesto Popovića.

Drina će u Zvorniku dočekati Famosa. Jasno je da Zvorničani od prvog proljećnog kola moraju krenuti mnogo ozbiljnije nego jesenas, a protivnik im je i najveće osvježenje lige, Famos, koji je igrao odlično u prvom dijelu sezone. Drina je nastojala da se pojača, stigao je Nenad Srećković, provjereni fudbaler, zatim Mihajlo Jelić, crnogorski napadač koji je posljednju sezonu odigrao u Bačkoj, a tu je i Radomir Krstin, polušpic, nekadašnji đak Crvene zvezde i fudbaler Grafičara, Bokelja, Mladenovca, Rada, a posljednji klub je Begej iz Žitišta.  Veznjak Sreten Cmiljanović je također stigao u Zvornik, kao i Marko Jovićević, mladi lijevi bek koji dolazi iz Jagodine. U Drinu se vratio i Veljko Mitrović. Sa druge strane Famos nije mnogo mijenjao igrački kadar, nije ni bilo potrebe. Napravljena je rokada na golmanskoj poziciji gdje je Igora Rončevića, koji je otišao u Stupčanicu, zamijenio doskorašnji golman Alfe Modriče Josip Dizdar. U napadački dio tima su stigli Kenan Šarić, dobro poznato lice sa premijerligaških terena, kao i Luka Asentić iz Kozare, no on zbog povrede neće biti u konkurenciji za tim neko vrijeme.

Alfa Modriči i ove sezone predstoji borba za opstanak. Pripreme su dobro odrađene, stigla su i pojačanja Goran Krnetić, Belmin Karić, Ognjen Sedlar, Klaudio Ofosu, Mustafa Numanović. U odnosu na prvi dio sezone nema Rada Radića, Josipa Dizdara, Staniše Velinova, kao i Nemanje Stupara. Prvi protivnik Alfa Modriči biće Željezničar Sport Tim koji je ostao bez Luke Malića koji je otišao u Zvijezdu 09, Adonisa Bilala, koji je prešao u sarajevski Željezničar, te Mihajla Kralja koji je u Omarskoj. Nema sumnje da će Branislav Krunić ponovo izbaciti nekoga od mladića u prvi plan i pokazati zašto su istinska fabrika igrača u posljednje vrijeme.

Kozara na svom terenu dočekuje Sutjesku. Nisu mnogo u Kozari mijenjali igrački kadar, trener Alen Medović je jako dobro posložio tim. Vratili su Dejana Glišića iz Borca, a u klubu više nisu Luka Asentić, Denis Bogučanin i Nikola Angeleski. Sutjeska je slično radila kao i njihov protivnik. Ostali su bez Luke Radovića, čija je pozajmica završena, a doveli su Jovicu Dačevića i Dejana Đerića iz paljanske Romanije.


 


Borac 1 : 3 Sloboda
Kozara 1 : 0 Drina
Modriča 2 : 0 Leotar
Slavija 2 : 3 Laktaši
Rudar Prijedor 2 : 1 BSK
Romanija 2 : 1 Famos
Velež 2 : 1 Omarska
Ljubić 3 : 0 Sutjeska
Radnik 4 : 1 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 29 20 9 0 69
2 Laktaši 29 17 4 8 55
3 Rudar Prijedor 29 14 10 5 52
4 Kozara 29 13 6 10 45
5 Famos 29 14 3 12 45
6 Leotar 29 14 3 12 45
7 Sloboda 29 13 5 11 44
8 Željezničar 29 13 4 12 43
9 BSK 29 13 3 13 42
10 Sutjeska 29 11 5 13 38
11 Borac 29 10 6 13 36
12 Ljubić 29 11 3 15 36
13 Velež 29 11 2 16 35
14 Drina 29 8 10 11 34
15 Romanija 29 10 4 15 34
16 Slavija 29 9 6 14 33
17 Modriča 29 9 5 15 32
18 Omarska 29 5 4 20 19