XS
SM
MD
LG

Bitka za finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana igraće polufinale Kupa Srbije. Večiti derbi počinje u 19.00, a na našem portalu možete pratiti najvažnije detalje sa meča.

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa SrbijeNova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije

Prvi od dva derbija u samo četiri dana razmaka pripao je Crvenoj zvezdiCrveno-beli su ovim trijumfom došli do 10 bodova prednosti nad Partizanom u Superligi Srbije. Novi derbi prilika je da se crno-beli revanširaju večitom rivalu, a Zvezdi da ostane u trci za osvajanje takozvane duple krune u sezoni.

Posle 173. večitog derbija, fudbal u Srbiji bio je obeležen večitim rivalima, odnosno "spornim" trenucima na utakmici. Javnost je bila u iščekivanju hoće li derbi u kup takmičenju biti odigran. Dilemu su razrešili iz Partizanovog tabora saopštenjem da će fudbaleri ponovo gostovati na stadionu "Rajko Mitić".

Uvod u neizvesnost bila je oštra kritika Partizana u saopštenju za javnost, odmah nakon završetka večitog derbija, na račun sudijskih kriterijuma i odluka glavnog arbitra meča Pavla Ilića. Potom je "telenovela" nastavljena Partizanovim otkazivanjem redovne konferencije za medije dva dana uoči derbi utakmice.

Ipak, pored i nakon burnih događaja, Zvezda i Partizan odigraće 41. meč u kup takmičenju. Zvezda je slavila na 21 utakmici, dok je Partizan trijumfovao na 14 mečeva, a bez pobednika su odigrana pet duela. Gol razlika je 59:50 u korist crveno-belih.

Poslednji duel u okviru Kupa Srbije pomenuti timovi su odigrali 26. maja 2022. godine. Zvezda je pobedom u finalu - 2:1 osvojila najmasovnije takmičenje u državi.

Sudije u polufinalu

Glavni sudija: Miloš Milanović;
Prvi pomoćnik: Milan Pašajlić;
Drugi pomoćnik: Novak Novaković;
Četvrti sudija: Milan Ilić;
Delegat: Miroslav Stojanović;
VAR: Milan Stefanović;
AVAR: Aleksandar Živković.

Milanović će drugi put suditi kup derbi, prethodno je delio pravdu u finalu pre dve godine kada su crveno-beli slavili 2:1.

Glavni sudija polufinala između Zvezde i Partizana u osnovnom delu Superlige bio je delegiran na 16 mečeva, a po tri puta je sudio igračima crveno i crno-belih. U duelima kada je Milanović delio pravdu, Zvezda je savladala Radnik i IMT i doživela je poraz na Banovom brdu od Čukaričkog uz penal na obe strane. Partizan je ove sezone tri puta pobedio dok je Milanović sudio, protiv Vojvodine, Novog Pazara i surduličkog Radnika.

Sudija Milanović ima 30 godina i do sada je delio pravdu i na utakmicama omladinske Lige šampiona, ali i Lige konferencija.

Duljajev povratak među crno-belima, Milojević 10. put protiv Partizana

Fudbaleri Partizana poslednji put su trijumfovali na Zvezdinom stadionu 23. maja 2019. godine u finalu Kupa Srbije. Od tada su odigrali devet utakmica na stadionu "Rajko Mitić", uključujući i poslednji ligaški susret.

Vladan Milojević

Vladan Milojević

Kada je reč o zanimljivostima, pomenimo i to da je Vladan Milojević 200. meč kao trener Zvezde ubeležio upravo protiv Partizana, ujedno upisao je 147. trijumf u crveno-belom taboru. Pored toga, strateg Zvezde ima 32 remija i 21 poraz. U prvenstvenim večitim derbijima, Milojević je upisao treću pobedu protiv Partizana, a interesantno je da je svaku ostvario u aprilu, odnosno u plej-ofu Superlige. Milojević će na predstojećem meču 10. put predvoditi Zvezdu protiv Partizana.

Trenerski rekord drži Ljubiša Tumbaković, nekadašnji strateg Partizana, koji je izveo fudbalere crno-belih na čak 27 utakmica protiv Zvezde. Čuveni Ileš Špic ima 16, jedan derbi više od Miljana Miljanića.

Zvezda ima niz od sedam vezanih pobeda u ligi. Izabranici Vladana Milojevića su sigurno puni samopouzdanja, pogotovo zbog prethodne pobede protiv Partizana. Pored nesporne želje za trijumfom, imaće i dodatni motiv, a to je da u prvi put u istoriji dva puta savladaju večitog rivala u samo četiri dana.

Igor Duljaj

Igor Duljaj

Samopouzdanje igračima Partizana je zasigurno poljuljano, ali će tim biti pojačan povratkom glavnog trenera Igora Duljaja pored aut linije, jer strateg crno-belih u 173. večitom derbiju nije bio u prilici da predvodi ekipu zbog četiri žuta kartona i posledično suspenzije. Albert Nađ, prvi Duljajev asistent, bio je prvi logističar ekipe.

Potencijalni sastavi timova: 

Crvena zvezda: Glazer - Mijailović, Spajić, Dragović, Rodić - Stamenić, Kanga, Hvang, Ivanić, Bukari - Endiaj;

Partizan: Krunić - Stojković, Kovačević, Marković, Antić - Kastiljo, Ovusu - Severina, Natho, Zahid - Baždar. 

Večiti derbi počinje u 19.00, a na našem portalu možete pratiti najvažnije detalje sa meča.

Drugi polufinalni par Kupa Srbije čine Radnički 1923 i Vojvodina, meč je na programu od 16.00 u Kragujevcu. Pobedici mečeva igraće finale 23. maja na stadionu Lagator u Loznici.