XS
SM
MD
LG

Zapadno-hercegovački kanton protiv smanjenja Premijer lige BiH

Delegati NS ZHK FOTO: arhiva sportdc

Fudbalski savez Zapadno-hercegovačkog kantona oglasio se saopštenjem po pitanju smanjena Premijer lige. Izvršni odbor Fudbalskog kluba BiH je prošlog mjeseca usvojio prijedlog odluke o smanjenju broja klubova u elitnom rangu.

Planirano je da sljedeće sezone iz elite ispadnu četiri tima, te da od sezone 2025-26 prvenstvo broji deset klubova, koji bi igrali 36 kola po četvorokružnom bod-sistemu. Konačnu riječ daće Skupština FS BiH, na sjednici koja je zakazana za 25. maj.

U saopštenju Fudbalskog saveza Zapadno-hercegovačkog kantona, koje prenosimo u potpunosti piše:

"Na 20. proširenoj sjednici Izvršnog odbora Županijskog Nogometnog Saveza Županije Zapadnohercegovačke jedna od glavnih tačaka je bio prijedlog Odluke Izvršnog odbora NS Bosne i Hercegovine o smanjenju WWin lige BiH s 12 na 10 klubova.

Izvršni odbor ŽZH ZH je uz potporu svih klubova članova Saveza donio zaključak kojim se protivi navedenom prijedlogu.

ŽNS ZH nije ultimativno protiv smanjenja WWin lige BiH na 10 klubova, ali smatra da navedeni prijedlog nije cjelovit obzirom da predložena reforma ne obuhvata reformiranje nižih rangova takmičenja što smatramo neophodnim za provedbu ovakve odluke, te navedeni prijedlog nije prošao širu raspravu među nogometnom javnošću, stručnim tijelima i svim sastavnicima Nogometnog saveza što smatranmo da je bilo potrebno obzirom na značaj predmetne odluke.

ŽNS ZH je dao uputstvo svojim članovima Skupštine NS Bosne i Hercegovine da ne podrže donošenje ovakve odluke na Skupštini".

Saopštenje je potpisao predsjednik Vladimir Glavaš.