XS
SM
MD
LG

Vrabac ostaje u Partizanu

U nepuna dva dana ime i prezime Adina Vrapca pomenuto je dva puta u pozitivnom kontekstu od dvojice trenera Prvo je Aleksandar Džikić, gostujući agenciji Beta, odgovorio na pitanje navijača koje je glasilo: „Pošto je počeo da pokazuje ono što bi mogao da postane, da li planirate da ponudite produženje ugovora Adinu Vrapcu?“

- Da, sigurno – nije ostavio trunku dileme šef struke Partizana.

Dan kasnije, na konferenciji za medije u Pioniru posle poraza njegovog Karpoša od crno-belih, Dragan Nikolić, trener Makedonaca, rekao je:

- Iks faktor bio je napadački učinak Vrapca koji je dao dosta lakih poena pod košem, što nismo prepoznali. Ali, to je umetnost trenera, da sakrije mane i učini ih vrlinomhvalio je Džikića i njegovog izabranika Nikolić.

Koliko je tek navijača Partizana uz reči hvale izgovorilo ime 22-godišnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine posle subotnje predstave protiv Karpoša. I svaki od njih aplauzima je pružao podršku posle iskazivanja očitih mana u igri vižljastog Sarajlije (šut!), dok je ovacijama nagrađivao njegove vrline (prodor, skočnost, borbenost, snalažljivost...).

- Osećam da je podrška veća – iskreno je procedio Vrabac posle osme uzastopne pobede Partizana na Jadranu. - Ali, osećao sam vetar u leđa i kada mi nije išlo.

To je dobro za mladog igrača, jer je delovalo da nisu svi toliko blagonakloni dok gledaju beka/krilo bez šuta. Ali, brzo su „potkupljeni“ sjajnim zakucavanjima i prodorima. Sada je uz neprikosnovenog Novicu Veličkovića, konstantnog Vilijama Hečera i sve konkretnijeg Stefana Birčevića, Vrabac postao glavni adut u napadu. U odbrani je odavno prva opcija za zaustavljanje najopasnijih igrača protivnika.

Sve je, kaže, do samopouzdanja. Posle dva atraktivna zakucavanja protiv Karpoša, njegova vera u samog sebe je skočila zajedno sa navijačama koji su poleteli sa sedišta.

- Jesu to momenti olakšanja, naravno. U tom trenutku se otvori, podigne celu ekipu i dvoranu. I uvek dođe kada se igra dobra odbrana.

Visoko je podizao duge ruke dok je signalizirao Hečeru da je vreme za eli-up kombinaciju. Amerikanac je bacio pravovremen i tačan pas, a Adinu je ostalo samo da se zakači za obruč.

- To smo Hečer i ja odradili već nekoliko puta. Prolazi. Kada se otvori prilika, mi je ugrabimo.

Iako sa visinom od 205 santimetara, izuzetnom skočnošću, eksplozivnošću i energijom, Vrabac nije bio toliko agresivan po dolasku u Partizan. Sada će, međutim, iskoristiti svaku situaciju da napadne koš.

- Potrebno je samopouzdanje, čisto da budem svestan da svaki put kada krenem u prodor mogu da završim, da zakucam. Kada imaš više samopouzdanja, bolje igraš. I obrnuto.

Zahvaljujući njegovoj sveprisutnosti, Veličkovićevom iskustvu, Hečerovoj i Birčevićevoj preciznosti, odnosno Lukovićevim dugim rukama i osećaju, Partizan je preskočio Karpoš na putu ka plej-ofu.

- Znali smo da su nezgodni, dobro smo se spremali. Stvarno su čudna, specifična ekipa. Ali, znali smo da ceo tim mora da bude maksimalno spreman, posebno jer nam nedostaje baš mnogo igrača. Uspeli smo, idemo dalje.

Partizan je i dalje na drugom mestu ABA lige, sa dva poraza manje od Cedevite i Budućnosti, tri od Cibone. Ipak, kreće serija utakmica iz kojih Parni valjak mora da izađe sa dobrim skorom kako bi i dalje sačuvao kakvu-takvu prednost u odnosu na direktne rivale. U takvim mečevima crno-belima j potreban Adin Vrabac u svojoj najboljoj verziji.


SC Derby 80 : 93 Budućnost VOLI
Partizan Mozzart Bet 113 : 74 Zadar
FMP Soccerbet 111 : 94 Mornar Barsko zlato
Borac Mozzart 101 : 83 Krka
Cibona 72 : 97 Cedevita Olimpija
Igokea m:tel 78 : 92 Mega MIS
Split 73 : 92 Crvena zvezda Meridianbet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Meridianbet 26 22 4 48
2 Partizan Mozzart Bet 26 20 6 46
3 Budućnost VOLI 26 19 7 45
4 Mega MIS 26 16 10 42
5 Cedevita Olimpija 26 16 10 42
6 Zadar 26 14 12 40
7 Igokea m:tel 26 13 13 39
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Split 26 11 15 37
10 Borac Mozzart 26 10 16 36
11 FMP Soccerbet 26 10 16 36
12 Cibona 26 9 17 35
13 Mornar Barsko zlato 26 6 20 32
14 Krka 26 5 21 31