XS
SM
MD
LG

Renesansa srpskog kajaka

 

Odavno je poznato da srpski sportisti s obzirom iz kolike zemlje dolaze, u kakvim uslovima treniraju, redovno prave nevjerovatna čuda. Jedno od takvih čuda u vikendu iza nas priredili su srpski kajakaši osvojivši sedam medalja na Evropskom prvenstvu u češkim Račicama.

 

Kajak u Srbiji spada u srednje popularne sportove, gdje su najveći uspjesi ostvareni za vrijeme bivše države i nevjerovatne trojke Matija Ljubek, Milan Janić i Mirko Nišović koja je napravila žetvu medalja na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine. Ubrzo je došao raspad države, sankcije, očajni uslovi za trening iz kojih su iznikli pojedinici poput Ognjena Filipović, Dragana Zorića, Antonije Nađ koji su osvajali medalje na velikim takmičenjima, a onda je uslijedila prava renesansa srpskog kajaka. Pojavila su se neka nova imena, osvajale su se medalje na raznim prvenstvima i tako sve do Svjetskog prvenstva u Moskvi 2014.godine.

Tada su momci i djevojke pokazali svijetu da i mala država poput Srbije može osvojiti čak pet medalja. Zlato su donijeli Marko Novaković i Nebojša Grujić, srebro sestre Moldovan, a bronzane medalje Nikolina Moldovan, Dalma Benedek-Ružičić i dvosjed Marko Tomičević – Vladimir Torubarov. U novu 2015.godinu ušlo se sa puno samopouzdanja, posebno što je ovo predolimpijska godina, kada se vade „vize“ Rio.


- Sa nestrpljenjem čekamo SP u Milanu (19.-23. avgust) da se pokažemo u najboljem svetlu, voleo bih da se prošlogodišnji uspeh ponovi i da još uzmemo što više olimpijskih normi. U Londonu smo imali 12 takmičara, a sada možemo da idemo i na medalje. Neka uzmemo bar jednu, po mogućstvu zlatnu, ili od svake po jednu da kompletiramo kolekciju- rekao je predsednik savez, Mirko Nišović.

Kao i u svim olimpijskim sportovima, sve je podređeno da tih 15-ak dana u Brazilu bude nezaboravno što se tiče rezultata, a jedna od etapa ka tome su bile Račice u Češkoj, gdje je održano Evropsko prvenstvo. Počelo je sjajno, sa izborenih sedam finala već prvog dana, a drugog dana počelo je osvajanje medalje. Prve su se na postolje popele Milica Starović i Dalma Benedek – Ružičić u K2-1000m, osvojivši treće mjesto iza Rumunki i Poljakinja.

- Utisci su skroz pozitivni, srećna sam zbog ove medalje. Trka je bila jaka i konkurencija je spremna, mi smo se od početka do kraja držale našeg plana i zadovoljna sam kako smo veslale. Ovo nije disciplina za koju smo se spremale, trku na 1000m smo veslale da bi stekle što više iskustva na stazi zajedno – rekla je Milica Starović za naš portal i dodala - Nova smo posada, i potrebno nam je što više jakih i dobrih trka na velikim takmičenjima sa konkurencijom. Sutra imamo trku na 500m, očekujem da odveslamo kao i ovu trku danas, da damo svoj maksimum i sve od sebe.

Ono što je rekla to su njih dvije sutradan i uradile, te su Srbiji donijele novu bronzu, a ubrzo im se na pobjedničkom postolju pridružio i Dejan Pajić u K1-500m. On je stazu dugu pola kilometra izveslao u vremenu od 01:42.168 i oko vrata stavio bronzu, koja je za malo izmakla na Nikolini Moldovan u K1-500m. Međutim, Nikolina je to brzo ispravila u K1-200m, zauzevši treće mjesto iza Francuskinje Gijo i Ruskinje Podloskaje.

Vrhunac dana priredio je mladi Marko Dragosavljević, koji je na prethodna dva šampionata Evrope u disciplini K1-200m osvojio prvo srebro, pa onda zlato. U finale je ušao sa najboljim vremenom iz kvalifikacija, ali je slabo startovao i u zadnjih 100 metara ušao je kao peti, da bi onda u samom finišu pokazao nevjerovatnu snagu i umijeće i došao do odbrane titule prvaka Evrope. Pred sami kraj su uslijedile trke dvosjeda na 200 metara, gdje su se takmičile sestre Moldovan, koje su stigle do nove bronze.

- Utisci su divni tokom celog takmičenja. Jako sam zadovoljna kako je za mene i sve moje kajakaše počela ova sezona. Četiri finala i dve medalje su lep povod za slavlje – rekla je Nikolina Moldovan za sportdc.net

Na kraju sprinterskih disciplina održano je veliko finale muških dvosjeda, gdje su skoro sve posade kandidovale za medalje. Među glavnim favoritima bili su svjetski šampioni Grujić – Novaković, a evropsko zlato im je izmaklo za 0.068 stotih djelova sekunde, koliko su bili bolji Nijemci Rauhe i Libšner. Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti četvrto mjesto Marka Tomićevića na 5000 metara, te ulazak u B finale Strahinje Mladežića u C1-1000m.

Ono što dalje očekuje kajak reprezentaciju Srbije su Svjetski kupovi, prve Evropske igre u Bakuu, te najvažnije takmičenje ove godine Svjetsko prvenstvo u Milanu.