XS
SM
MD
LG

BiH iznenadila Srbiju u Novom Sadu

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nizozemskoj 2022. godine priredila pravo iznenađenje i savladala Srbiju u Novom Sadu sa 4:2.

Bosna i Hercegovina je znatno oslabljena ušla u ovaj duel. Već je poznato da zbog pozitivnih testova na koronavirus, koji su dan kasnije bili negativni, nema tri člana prve petorke, kapitena Radmilovića, golmana Galića, te Marija Aladžića. I sam selektor Ivo Krezo, kao i svi reprezentativci bili su složni da je Srbija svakako favorit u ovom meču, čak i u kompletnom sastavu, ali da će dati sve od sebe kako bi izborili pozitivan rezultat.

Bez tri igrača morala se mijenjati i sama taktika igre. BiH je odlučila da više pažnje obrati na svoj gol i nije puno prelazila prema naprijed. Taktički su bili jako disciplinovani, a preuzeli su rizik puštanja velikog broja šuteva sa distance, a na svu sreću taj šut nije služio Srbe u ovom susretu. I ono što je nekako uspjevalo da ostane u okviru gola, sjajno je branio Darko Milanović, uz jednu stativu Stefana Rakića.  Sa druge strane, BiH prijeti odmah na startu kada Milanović u namjeri da pronađe dugom loptom Nermina Kahvedžića pogađa stativu.

Bosna i Hercegovina do vodstva stiže u šestoj minuti utakmice. Bio je to korner kojeg je izveo Josip Sesar, a na drugoj stativi glavom Davor Arnautović pogađa za 0:1. Imala je gostujuća eprezentacija dosta problema da iznese loptu iz presinga, Srbija je svjesna da BiH sa Milanovićem na golu voli igrati "višak" izlazila jako visoko i tako u startu onemogućavala BiH da krene sa golmanom u polju. To je pravilo dosta problema selekciji Ive Kreze, pa u napadu nije bilo ozbiljnijih pokušaja.

Srbija do izjednačenja dolazi u 18. minutu utakmice. Dragan Tomić se zagradio Davoru Arnautoviću, a češke sudije pokazuju da je Arnautović upotrijebio previše sile i faulirao Tomića, te pokazuju na penal, uz dosta protesta bh. reprezentacije. Loptu je uzeo Marko Pršić i pogodio snažno za 1:1.

Ipak, egal nije potrajao dugo. Bilal Jelić je protutnjao po desnoj strani, a onda topovskom ljevicom pospremio loptu u rašlje Vulićevog gola za novo vodstvo BiH i odlazak na poluvrijeme sa prednošću od 2:1.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme Bosna i Hercegovina stiže do trećeg gola. Srđan Ivanković je odradio odličnu defanzivu, presjekao pas, a onda i sve sam završio za velikih 3:1 u Novom Sadu.

Prednost od dva gola razlike nije dugo trajala. Dragan Tomić i Stefan Rakić su iskombinovali, a prvotimac lidera Premijer lige BiH, FC Mostar SG, uspjeva da loptu proturi pored Mirka Hrkaća i iza Darka Milanovića za 2:3.

Uspjela je u drugom poluvremenu Bosna i Hercegovina i da obuzda šuteve sa distance domaće reprezentacije, nije bilo puno šuteva iz daleka, kao u prvom poluvremenu, i generalno je utisak da je znatno bolje odigrala defanzivno u drugom poluvremenu. Iz dobre defanzive ređale su se prilike iz tranzicije, a onda u 34. minutu BiH stiže i do četvrtog gola. Večeras jako raspoloženi kapiten Srđan Ivanković u odsustvu Anela Radmilovića, izbacuje svoje čuvare i lijevom nogom pogađa gol za 2:4.

Na pet minuta do kraja Srbija uvodi "višak", Stefan Rakić je zaigrao u ulozi golman-igrač, i uspjeli su domaći da iskreiraju neke šanse, najbolju je promašio Marko Pršić, ali to je bilo sve. Bosna i Hercegovina je stigla do pobjede i kreirala prvoklasno iznenađenje, baš onakvo kakvom su se i nadali svi u reprezentaciji. 

Bosna i Hercegovina sada ima šest bodova iz dva kola, Srbija ostaje na jednom, a bh. reprezentaciji u martu slijede dvije vjerovatno i ključne utakmice u kvalifikacijama, obje protiv Rumunije.

SRBIJA - BIH 2:4 (1:2)
Sportska dvorana "SPENS", Novi Sad
Bez prisustva gledalaca
Sudije: Ondrej Černy i Jan Kresta (oba Češka)
Strijelci: 0:1 Arnautović 6, 1:1 Pršić 18 (6m), 1:2 Jelić 19, 1:3 Ivanković 21, 2:3 Rakić 23, 2:4 Ivanković 34
Žuti kartoni: -

SRBIJA: Vulić, Rakić, Tomić, Pršić, Petrov, Radmanović, Stojković, Stojčevski, Aleksić, Popović, Lazarević, Ramić, Simić, Milosavljević  Selektor: Goran Ivančić

BIH: Milanović, Jelić, Hrkać, Kahvedžić, Ivanković, Dujmović, J. Sesar, M. Sesar, Arnautović, Bošković, Omerhodžić, Petak Selektor: Ivo Krezo


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6