XS
SM
MD
LG
18.10.2023 mr. Dejan Vuković

Budi se fudbal u Patkovači

Patkovača

Patkovljanski mladići ovih dana ispisuju novu istoriju fudbala u Patkovači.

Ovih dana sportska javnost Semberije prisustvuje ispisivanju nove istorije fudbala u Patkovači.

Mukotrpan i dug oporavak fudbalskog života u Patkovači trajao je oko 30 godina. Ratni vihor ugasio je klub u Patkovači i njegov kontinuitet postojanja. Fudbalski klub gradio je identitet predratne Patkovače sa oko 600 stanovnika.

Iako se klub probudio poslije Odbrambeno - otadžbinskog rata nisu ostvarivani zapaženiji rezultati, iako sada selo ima oko 2.500 stanovnika.

U jednom periodu mladići iz Patkovače su pravili i pauze u takmičenju zbog svoje velikodušnosti i prioritetnijih stvari kada su svoj stadion ustupili Osnovnoj školi, a sebi gradili novi stadion na novoj lokaciji.

Devetogodišnja osnovna škola, vrtić, tržni centri, pošta, banka, benzinske pumpe, privredni objekti i ostala infrastruktura Patkovače više podsjeća na neku varošicu nego na selo.

U današnjim danima  u fudbalskom rasadniku Semberije niče novi cvijet, to je Fudbalski klub iz Patkovače.

Perspektiva fudbala u Patkovači je sasvim sigurno blistava kada su stubovi kluba zdravi i jaki. To se odnosi prije svega na omladiniski pogon koji vodi Velibor Skočo, a školu fudbala u Patkovači pohađa oko 40 mališana. Patkovača postaje rasadnik mladih fudbalera, pa su neki već obukli dresove i prvoligaša i premijerligaša: Nemanja Srdija, Neda Miladinović, Damjan Miladinović, Branko Jovanović, Petar Todorović, Goran Ljubojević.

U omladinskom pogonu svoju priliku čekaju i talenti: Kosta Kalas, Jovan Ivić, Darko Stanišić, Miloš Skočo, Aleksej Livopoljac, Uroš Ristić i drugi. Današnju okosnicu kluba čine igrači iz Patkovače, na čelu sa predsjdenikom Njegošem Ivicom. Pravu snagu kluba čini skup ljubitelja fudbala i pravih entuzijasta. Rezultati u ovoj sezoni dovoljno govore.

U prvih pet kola Patkovljani su nanizali pet pobjeda.  

 

Kada bi seoske klubove  iz Semberije ocjenjivali i rangirali sasvim sigurno  jedino pravo mjerilo je takmičenje seoskih klubova u kupu sarajevskog lista Zadrugar. Kup Zadrugara je trajao od 1962. do 1991.godine.

 Kup je obuhvatao regije Semberija, Majevica,Posavina, Slavonije i Podrinje.     Oko 150 seoskih klubova uzimalo je učešće na ovom prestižnom takmičenju a „Mladost“ iz Patkovače nikako nije zaostajala.

Izdvojiću 1977.godinu u kojoj su patkovljanski mladići prošli trnovit put do završnice takmičenja. Patkovača je u drugom kolu  izbacila Drinu iz Amajlija  rezultatom 2:2 i 3:2.

U trećem kolu na regiji Bijeljina, u sudaru Mladosti iz Patkovače  i Mladosti iz Obarske veliko iznenađenje su priredili Patkovljani pobjedivši 3:0.

 Na revanš utakmici u Obarskoj bilo je tjesno 3:3 ali Patkovljani su bili uspješniji poslije jedaenaesteraca.

 Patkovača je prolazak u završnicu Kupa Zadrugara  „ovjerila“ pobjedom nad Ostojićevom 3:1 Dok je u Patkovači rezultat bio 3:3.

Tako je ove 1997.godine u finalni dio takmičenja ušla i Patkovača kao i klubovi Semberija iz Popova, Zadrugar iz Bukvika, Bratstvo iz Koraja, Zvijezda iz Kruškovog Polja, Bratstvo iz Srnica,Mladost iz Donje Slatine i Posavac iz Ugljare. Patkovljani su ostvarili pobjedu u Bukviku pa je u Patkovači bio dovoljan  i  neriješen rezultat. Gosti su poveli u 73.minutu ali 10 minuta kasnije Blagojević je izjednačio i to je bilo dovoljno da Patkovača ide u polufinale. Minimalna pobjede Semberije iz Popova 1:0 i 0:1 zaustavile su Mladost iz Patkovače u daljem kup takmičenju. Semberija iz Popova je ove godine osvojila Kup Zadrugara po drugi put.

 

Ekipa Mladosti iz Patkovače 1977.godine

Ovo su samo crtice iz prošlosti koje krase patkovljanski fudbal  a zahvaljujući današnjim mladićima klub ponovo blista starim sjajem.

Mladost, Patkovača