XS
SM
MD
LG

Odličan nastup U19 reprezentacije BiH: Juniori velikim preokretom savladali Crnu Goru

U-19 reprezentativci Bosne i Hercegovine pobijedili su danas u norveškom Skienu vršnjake iz Crne Gore sa 3:2, u susretu trećeg kola grupe 3 elitne runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Nakon prvih 45 minuta igre Crnogorci su imali prednost od 2:0, a strijelci su bili Marko Perović u 10. minuti i Balša Mrvaljević u 45. minuti.

Preokret izabranicima Dubravka Orlovića donosi Amar Zahirović sa dva gola, u 52. minuti iz penala i u 80., te Kenan Muharemović u 69. miunti.

Kako nam je rekao selektor Dubravko Orlović ovo je odličan kraj jednih dobrih kvalifikacija, koje nažalost nisu završene plasmanom na Evropsko prvenstvo.

- Odigrali smo protiv Crne Gore najbolje poluvrijeme od kako sam ja tu, a ovi koji su duže u reprezentaciji kažu i da je najbolje u posljednjih nekoliko godina.  Ovo je možda i najbolji nastup juniorske reprezentacije u kvalifikacijama ikada, osvojili smo četiri boda, završili kao drugi u Elitnom krugu kvalifikacija iza domaćina Norveške, sa kojom smo remizirali. Da je format kvalifikacija kao u U17 reprezentaciji ili čak U21 sada bismo se radovali plasmanu na Evropsko prvenstvo, kaže nam selektor U19 reprezentacije Dubravko Orlović.

Za Bosnu i Hercegovinu su nastupili: Arman Šutković, Senad Mustafić, Amir Duraković, Kenan Muharemović, Marsel Zrnić (34. Marko Kozina), Dženan Puce (46. David Čamber), Niko Kovač, Muamer Hamzić (72. Stefan Marčetić), Petar Samardžija (46. Ajdin Beganović), Muhamed Bejdić, Hamza Ljukovac (34. Amar Zahirović).

U drugom susretu grupe, domaćin turnira Norveška je sa 2:0 pobijedila selekciju Izraela.

Bh. juniori su kvalifikacije završili na drugom mjestu sa 4 boda, iza Norveške koja je osvojila 7 i plasirala se na EURO 2024. Selekcije Crne Gore na trećem i Izraela na četvrtom mjestu su osvojile po 3 boda.