XS
SM
MD
LG
14.12.2016 micromreza.com

Iz Gacka do Lamanša

Kako je odrasla u malom gradu, njenom Gacku, za koje je vežu najljepše uspomene, Adrijana Okuka nije imala mnogo izbora kada je sport u pitanju, izabrala je odbojku i nije pogriješila. Rad sa odličnim stručnim kadrom, maksimalna posvećenost, te idealna visina za jednu odbojkašicu, danas čine jednu ozbiljnu i kompletnu igračicu.

Igra na poziciji srednjeg blokera, iz rodnog Gacka i matičnog kluba odlazi izuzetno rano, pa karijeru nastavlja u ekipi Jedinstva iz Brčkog. Grad na Savi napusta poslije šest uspješnih sezona, i karijeru nastavlja  u Francuskoj, gdje od jeseni nastupa za Stella Etoile Sportive Calais, drugoligašku ekipu iz grada na obali Lamanša.

Svoje odbojkaške početke vežeš za ŽOK Gacko, odakle prelaziš u višestrukog šampiona BiH ekipu Jedinstva. Jedinstvo i Brčko su dugo bili tvoja (druga) kuća?

„Upravo tako, počela sam da treniram iz tog razloga, jer sam bila jako visoka, izdvajala sam se od svoje generacije po visini i naravno tako sam i odlučila idem da vidim da li ja to mogu. Imala sam sreće pa su me trenirali ljudi koji dobro poznaju odbojku, a danas je takvih malo u našoj državi. Bili smo dobro posložena ekipa tada, igrala sam u Gacku 6 godina i kao jako mlada sa 14 god igrala sam Premijer ligu. Ono što je ostalo u mom srcu, jeste osvajanje juniorskog Prvenstva BIH sa ŽOK „Gacko“, odmah poslije toga 2010. god prešla sam u Jedinstvo, to je bio veliki korak za mene.“

Sa ''brčanskim princezama" osvojila si sve što se osvojiti može, izuzmemo li Kup BiH 2014 koji vam je "uzela " ekipa Gacka. Igrala si odlično u odličnom klubu? Ima li nešto što bi posebno izdvojila iz tog uspješnog perioda u tvojoj karijeri?

„Da, igrala sam šest sezona u Brčkom i sa njima sam osvojila preko 20 zlatnih medalja, to je jedno veliko iskustvo za mene i posle toga naučiš  da pokušavaš i naravno da nikada ne odustaješ. Naučiš da pobjeđuješ i nosiš to u sebi. Da, igrala sam poslednje četiri godine finala protiv Gacka, to se ne može opisati, jer osjećanja su uvijek pomiješana. Svaka čast za osvojen kup te 2014. lopta je okrugla i boriš se dok ne padne. Brčko je grad odbojke, ulaže se mnogo sredstava i istinski se voli. Imam jednu utakmicu u srcu, pobjeda nad Aek-om, grčkim timom i prolazak u 1/8 Čelendž kupa, i naravno svaka evropska utakmica je neko novo iskustvo bilo za mene.“

Za nešto više u karijeri, potrebno je otići van granica Bosne i Hercegovine?! Jesi li zadovoljna u Francuskoj?

„Još dok sam igrala u Jedinstvu i u reprezentaciji BiH u svim kategorijama, imala sam dosta lijepih ponuda iz inostranstva, ali ja sam čekala da završim fakultet, kao što je i bilo. Naravno prihvatila sam ponudu za Francusku, u klub u kojem sada igram. Moje mišljenje je da možeš da odeš ako si uporan i naravno ako dobro igraš.“

Možes li nam bar malo približiti kvalitet Premijer lige BiH, ova dva-tri najkvalitetnija tima sa ligom u kojoj trenutno nastupaš, Drugom ligom Francuske?

„Nastupam u teškoj i komplikovanoj ligi, imamo 2 grupe, po 8 ekipa u grupi. Jako se kvalitetno radi i vlada pravi profesionaliza. 7 sati sam svaki dan u sali i izmedju treninga imam video, kao pripremu za sljedecu utakmicu. Jako sam zadovoljna za moj prvi korak izvan BiH granica.

Prvi smo u našoj grupi, imamo 9 pobjeda, zadovoljna sam svojih odigranim partijama, mada, uvijek može bolje.“

Više nego i očigledno je da uzivaš u Francuskoj. Kakvi su planovi za skoriju budućnost, da li je u pitanju i dalje istoimeni klub ili možda želiš promjeniti sredinu ako ti se pruži prilika, kao što su Italija i Turska gdje se igra ozbiljna klupska ženska odbojka?

„Naravno da uživam, Francuska je prelijepa, velika i uređena država. Ja živim na sjeveru, grad Calais, na samoj granici sa Engleskom. Igram u klubu koji ima 4 strankinje i trenericu Ruskinju, a ostale igračice su Francuskinje, tako da to je za mene mnogo dobro. Cilj kluba je osvojiti prvenstvo, a ja ću da dam sve od sebe da to bude tako.“

Ispunila si svoj cilj, pored najozbiljnijih domaćih klubova, otišla si korak dalje i zaigrala si u medjunarodnim okvirima, konkretno u Francuskoj. Ima li još nesto što imaš kao "zacrtano" a do sada nisi ispunila?

„Imam naravno još ciljeva koje bih voljela da ispunim, ali o tome ću da razmišljam kada završim zacrtane ciljeve za ovu sezonu, u kojoj ide sve po planu“