XS
SM
MD
LG
Ko je pobedio? SPORTDC AI prognoza
Pobeda domaćina
Nerešeno
Pobeda gosta
80%
3%
17%

Sarajevo
Posušje
Zvijezda 09
GOŠK
Tuzla City
West Ham United
West Ham United
Anderlecht
Anderlecht
Dnipro
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
Izveštaj utakmice
Epski preokret Zrinsjkog

Zrinjski, Mostar

 

 

Mostarski klub je odigrao jednu od najnevjerovatnijih utakmica u istoriji ne samo bosanskohercegovačkog, nego i evropskog fudbala

Mostarski Zrinjski večeras je ugostio AZ Alkmaar iz Nizozemske u susretu prvog kola grupne faze Konferencijske lige, a meč je će ostati upamćen kao jedan od najsenzacionalnijih u istoriji bh. fudbala, ali i evropskog fudbala općenito. Iako je gubio sa 3:0, Zrinjski je na kraju dobio meč sa 4:3.

Nakon višedecenijskog čekanja, u Bosni i Hercegovini je večeras odigrana prva utakmica nekog evropskog takmičenja, a njen ishod je bio apsolutno neočekivan čak i najvećim optimistima u Bosni i Hercegovine.

Gosti iz Nizozemske su pokazali da su kvalitetom značajno iznad mostarskog tima u prvom poluvremenu, te su od početka meča uspjeli da se nametnu, kontrolišu tempo igre i sredinu terena, a tek su povremeno Mostarcima dopuštali da zaprijete. U takvom ambijentu, gosti su stigli do vođstva već u desetoj minuti golom mladog Mirona van Brederodea, a u 32. minuti, nakon jednog perioda igre koji i nije bio toliko dominantan za goste, na 2:0 je povisio Sven Mijnans.

Dani de Vit je u 44. minuti povisio na 3:0, a ponovo se u toj činilo da su Nizozemci kvalitetniji i da odbrana Zrinjskog nema rješenje za igru gostiju. 

Debitanta Balića na poluvremenu je zamijenio Zvonimir Kožulj, a upravo je on već u 48. minuti potpuno neočekivano šutirao iz slobodnog udarca iskosa i majstorski savladao golmana gostiju za smanjenje zaostatka Zrinjskog.

Još uvijek niko nije vjerovao da se nešto u nastavku meča može okrenuti, ali u 68. minuti je Josip Ćorluka i sam postigao majstorski pogodak, te je vratio nadu brojnim navijačima u Mostaru da Zrinjski može doći barem do boda.

Nedugo nakon gola Ćorluke, u igru je ušao Aldin Hrvanović, a praktično u jednom od prvih kontakata sa loptom, i on je postigao nevjerovatan gol za šok i nevjericu Nizozemaca, ali i domaće publike koja je teško mogla procesirati ono što se dešava.

Nije međutim ni tu bio kraj uzbuđenjima, u 81. minuti Matija Malekinušić pogađa stativu nakon dobre akcije svog tima, a supermotivisani Kožulj natrčava na odbijenu loptu i pogađa za nevjerovatnih 4:3.

Promjena rezultata do kraja nevjerovatnog meča nije bilo, pa je Zrinjski upisao prvu pobjedu u evropskim takmičenjima u storiji, a u ovoj grupi i Legia je iznenadila Aston Villu, te se već nameće da će grupa biti itekako zanimljiva.

Međunarodni fudbal Međunarodni fudbal UEFA Europa Conference League - Group E Zrinjski AZ
Međusobne utakmice
2023-2024
30.11
18:45
AZ
Zrinjski
1
0
AZ
21.09
18:45
Zrinjski
AZ
4
3
AZ

Uporedni rezultati

Zrinjski
 
AZ
Ukupno (Domaćin) Ukupno (Domaćin)
2 (1) Broj utakmica 2 (1)
1 (1) Broj pobeda 1 (1)
0 (0) Broj nerešenih 0 (0)
1 (0) Broj poraza 1 (0)
4 (4) Dati poeni 4 (1)
4 (3) Primljeni poeni 4 (0)
0 (+1) gol razlika na utakmicama 0 (+1)
50% (100%) Uspešnost 50% (100%)
Eligyx je podelio utakmicu
JahicAmar je ocenio igrača
JahicAmar je ocenio igrača
JahicAmar je ocenio igrača
Benjooo je podelio utakmicu