XS
SM
MD
LG

Najava plej ofa Zapadne konferencije

Malo po malo došli smo do kraja regularnog dijela NBA lige. Pred nama je ono pravo. Pred nama je plej of. U susret plej ofu koji kreće u subotu, odrađićemo najave za obje konferencije a krenućemo od Zapada.

GOLDEN STEJT (1) vs LOS ANĐELES KLIPERSI (8)

Aktuelni šampioni imali su nešto lošiju sezonu za svoje standarde. Ipak, bili su dovoljno dobri da budu prvi na Zapadu. Imali su problema i sa povredama tokom sezone pa su dijelom i one bile uzrok nekih neočekivanih poraza.

Foto: ClutchPoints

Sada su svi zdravi. Startna petorka je nevjerovatna. Kari, Tompson, KD, Grin i Kazins. Gotovo da ne može bolje od toga. Ne znate da li su opasniji defanzivno ili ofanzivno. Takođe, sa klupe imaju dobra rešenja poput Livingstona, Igudale, Kuka i ostalih. Sve u svemu ekipa koja je opet glavni favorit za titulu.

Klipersi su imali čudnu sezonu. Igrali su dobro, borili se za plej of a onda su trejdovali Herisa u Filadelfiju. Tada su ih svi otpisali iz borbe za plej of i svi su vidjeli Lebronove Lejkerse u plej ofu. Ipak, Klipersi su zaigrali neočekivano dobro i na kraju su završili kao osmi. Čak je djelovalo da će biti i bolje plasirani u jednom dijelu sezone.

Foto: ClutchPoints

Danilo Galinari igra sjajno. Aleksander im je totalni pogodak. Pit Beverli igra sjajno. Imaju vjerovatno i najboljeg šestog igrača lige u Lu Vilijamsu a tu je i Herel koji igra fenomenalno. Na sve to treba dodati i Ivicu Zubca, kojeg su Lejkersi nelogično trejdovali za Muskalu a Klipersi su sjajno prošli jer su dobili igrača za budućnost.

Iako Dok Rivers izvlači maksimum iz svog tima, djeluje nemoguće da naprave nešto. Klipersi su jednom ove sezone dobili Voriorse i djeluje da im je i sada jedna pobjeda maksimum. Imali bi šansu kada bi se napadački raspucali. Međutim, nerealno je baš da ih konstantno dobro služi šut jer su svakako limitiraniji. Defanzivno nisu toliko moćni da kroz odbranu mogu tražiti šansu. Zato je prognoza ovde 4-0/4-1 za Golden Stejt.

DENVER (2) vs SAN ANTONIO (7)

Nikola Jokić i drugovi ušli su u plej of. I to su ušli bez ikakvih problema jer su završili kao drugi na Zapadu. Međutim, neće im biti ni malo lako jer igraju protiv Sparsa.

Foto: Denver Soffts

Denver ima sjajan tim. Glavna zvijezda je Nikola Jokić. On je faktički plej sa pozicije centra. Puni sve rubrike i igra maestralno. Odbrana mu jeste nekada problem kao i borba protiv fizički jačih centara. Pored njega, Nagetsi imaju i širinu. Marej, Milsap, Kreig, Heris, Plamli, Ajzea Tomas, Moris ma svi mogu biti bitan faktor. Faktički, uvijek iskoči neko novi i to je velika snaga ekipe trenera Melouna.

Gregove Sparse su mnogi otpisali. Djelovali su u jednom trenutku loše. Međutim, ušli su u seriju pobjeda i došli su do sedmog mjesta. Dvije zvijezde od kojih kreće sve su Oldridž i DeRozan. Ostali igrači se dobro dodaju ali niko od njih nije superioran. Poetil, Mils, Forbs, Vajt, Bertans, sve su to igrači zadatka i korisni ali svi su u neku ruku i limitirani.

Foto: ClutchPoints

Ove sezone su ekipe igrale četiri puta i rezultat u pobjedama je 2-2. Niko nije slavio u gostima što može biti mjerodavno. Takođe, Denveru je velika prednost domaći teren. Naie, nadmorska visina je velika u Koloradu pa su uslovi igre specifični. Takođe, imaju i više kvaliteta i više kvalitetnih rešenja od Sparsa. Sparsi ako bilo šta žele moraju zaustaviti Jokića. Definitivno da to mogu preko Oldridža. Međutim, potrebno im je da DeRozan konačno pokida u plej ofu. To je ono što u Torontu nije bio u stanju uraditi.

Kad se sve sabere i oduzme, Denver je favorit u ovoj seriji ali Sparse niko ne smije otpisati. Naša prognoza je 4-2 za Denver.

PORTLAND (3) vs OKLAHOMA (6)

Jednu od najzanimljivijih serija, trebali bi odigrati Portland i Oklahoma. 

Foto: Blazzer's Edge

Portland godinama igra dobro. Lilard i Mekolum su njihov fantastični duo na vanjskim pozicijama. Pod košem je dominirao Nurkić. Međutim, Juka je skoro doživio brutalnu povredu i za njega je sezona gotova. Ipak, imaju i bez njega opciju jer je tu i Enes Kanter. Takođe, imaju igrače poput Mo Harklisa, Aminua, Huda, Labasira, koji itekako mogu biti korisni.

Oklahoma je jedno vrijeme djelovala sjajno. Kasnije su pali i djelovalo je da će možda biti i osmi. Ipak, izvukli su bar šesto mjesto. Rasel (Statistika) Vestbruk opet ima sezonu sa tripl dabl prosjekom. Međutim, mnogo puta su i gubili radi njega. Tu je i Pol Džordž koji igra fantastično na oba dijela terena. Dobar doprinos daju i igrači poput Fergusona, Adamsa, Šrudera i Markifa Morisa. Nedostatak im je što ne mogu računati na povrijeđenog Robertsona. 

Foto: ESPN.com

Oklahoma je četiri puta ove sezone dobila Portland što je itekako bitan parametar. Malo je nejasno što ne koriste dovoljno Adamsa u poslednje vrijeme a to bi trebali raditi u ovoj seriji. Iako je Kanter dobar košarkaš, u nedostatku Nurkića Oklahoma ima šansu da se nametne dobrano pod košem. Takođe, Portlandov duo Lilard Mekolum, može zakazati na jaku odbranu rivala. Oklahoma može igrati dobru odbranu i prednost im je što je Džordž sjajan i defanzivno i ofanzivno i da faktički vodi ekipu kako ju je nekada vodio Durent. Oklahoma ima i sjajnu opciju sa klupe u vidu Denisa Šrudera. Njihova najveća mana može biti ludovanje Rasela Vestbruka. Ako ne bude divljao, Oklahoma se ne bi trebala mučiti u ovoj seriji.

Iako Oklahoma nije igrala dobro u poslednje vrijeme, očekivati je da prođu dalje sa rezultatom 4-1/4-2.

HJUSTON (4) vs JUTA (5)

Tako se pogodilo da u četvrtfinalu Zapadu gledamo reprizu prošlogodišnjeg polufinala.

Hjuston je očajno otvorio sezonu. Djelovalo je da će teško u plej of ali onda je Harden krenuo sa svojom ludom serijom i odveo je tim do četvrtog mjesta. Sjajno su ga pratili Gordon, Kapela i Pol ali su imali i problema sa povredama tokom sezone.

Foto: ESPN.com

Juta nastavlja da igra igra sjajno. Na prvi pogled to nije prejak tiim ali su uloge sjajno podijeljene. Mičel igra sjajno, Rubio sjajan u oba pravca, Gober sjajno štiti reket a odličan doprinos ekipi daju i igrači poput Džo Inglsa i Džeja Kraudera.

Foto: ClutchPoints

Ovo je u najavi interesantan duel gdje bi trebali gledati veliku borbu. Prošle godine je Hjuston prošao sa 4-1 ali Juta nije mogla računati na Rikija Rubija. Veoma važan biće duel Kapele i Gobera. Onaj ko se tu nametne, donijeće svom timu značajnu prednost. Iako je teško braniti Hardena, Rubio bi svojim defanzivnim karakteristikama mogao da ga bar malo sačuva. Takođe, znamo i kako se Harden zna ''izgubiti'' u plej ofu. Donovan Mičel sada je iskusniji što je prednost na strani Jute. Takođe, Juta je jača na poziciji krila i tu može preko Kraudera i Inglsa dosta toga dobiti. Hjuston se nada da će Harden nastaviti sa sjajnim partijama iz regularnog dijela sezone. Takođe, uzdaju se u Krisa Pola koji ima kvalitet i hladnokrvnost u oba smjera. Imaju i bitno oružje u šutu za tri Arona Gordona ali on mora biti konstantan.

Sve kad se sabere i oduzme, ova serija bi mogla biti čak i u sedam utakmica. Zbog hemije i timske igre, dajemo ipak blagu prednost ekipi Jute.