XS
SM
MD
LG

Prisećanja na vrhunske rezultate i rekorde

Veterani AK Mladost, Rogatica

 

Nakon 23 godine od formiranja atletskog kluba „Mladost“, u Rogatici su se okupili nekadašnje atletičarke, atletičari i treneri ovog nekad uzornog sportskog kolektiva.

 Posle egzodusa sarajevskih Srba svoje utočište u Rogatici je pronašao Radomir Kapor, veliki sportski i atletski entuzijasta na čiju je inicijativu i formiran klub. U ovom pitomom gradiću na obalama Rakitnice za ona vremena postojali su solidni uslovi za „kraljicu sportova“ pa su sa Kaporom u Rogaticu stigli i pojedini atletičari koje je on trenirao u Sarajevu i uz domaće mlade takmičare, sada već daleke 1996 godine počeli su treninzi i takmičenja, a samim tim i značajni rezultati. Tim povodom, proteklog vikenda ponovo su se na stadionu SRC  „9 januar“ okupili sada već veteranke i veterani AK „Mladost“ i uz pregršt emocija i poneku suzu se prisetili početaka, uz dosta anegdota, ali i prisećanja na putovanja, takmičenja i dobre rezultate. Iako se  egzistiralo u veoma skromnim uslovima i sa dosta samoodricanja klub se uzdigao na najviši nivo.  Postao je prepoznatljiv na mnogim nadmetanjima u Republici Srpskoj, BiH  i regionu, naročito Srbiji i Crnoj Gori.

Jedan od organizatora ovog divnog skupa Maja Mijović Savić  je održala prigodnu besedu,  posebno se osvrnula na veliki entuzijazam trenera Kapora i njegovu upornost da obezbedi sve uslove kako bi mladi atletičari neometano provodili svoje aktivnosti, a tim povodom uručeni su mu i skromni pokloni od njegovih bivših učenika, sportski  sat kojim bi simbolično mogao pomno da prati „njihov napredak“ , a i pehar kao za „večitog pobednika“ na kome je ugravirano „ Za trenera Radomira Kapora,  za večna prijateljstva, za priču koja teče u nezaborav,  za „Mladost“ za nauvek“  što je trenera ganulo do suza i koji je između ostalog istakao:

„ Kada vas sada ovako vidim okupljene, srce mi je puno , pre svega što ste postali divni, porodični ljudi. Sada sam sasvim siguran da smo ispravno radili, da se vaše ljudsko i moralno vaspitanje  potpuno uklapalo u rezultate koje ste postizali. Kada se prisetimo tih vremena sigurno da ostaje žal za neostvarenim rezultatima, jer sam siguran da su pojedinci mogli i do evropskih i svetskih visina, ali smo i sretni jer nisu ni vaši postignuti rezultati i rekordi za potcenjivanje, jer se većina i danas  pominje i pamti. Ponosan sam na vas, ovo druženje me učinilo presretnim i sigurno će mi ostati u najljepšem sećanju, do kraja života, a nadam se i vama. Ne smemo da zaboravimo i one koji nisu danas među nama, a dali su veliki i neprocenjiv doprinos razvoju i stasanju kluba, pre svih bivši predsednik Dragan Ćorić i član Uprave Mišo Bojević, nismo ih i ne smemo ih nikad zaboraviti, zato smo pre ovog okupljanja posetili njihove večne kuće i položili cveće, oni žive i živeće večno u našim srcima “ zaključio je uz setu Kapor

Priznanja u obliku spomen plakete su uručene i trenerima i pomažućim članovima  Goranu Ješiću i Novu Tošoviću.

Inače na okupu se našlo 14 bivših atletičarki i atletičara,  nekolicina je bila opravdano sprečena da se nađe na ovom divnom susretu među njima Ivana Puhalac, Tanja i Ivana Marković, Tanja Ćorić, Bojan Krunić, Darko Rosić... ostao je dogovor da ovo okupljanje pređe u tradiciju pa će sigurno biti prilike da se svi nađu na budućim druženjima.

Prisutni su bili Maja Mijović Savić, vicešampionka Jugoslavije 400 metara, Maja Ćorić, desetostruki prvak Republike Srpske u preponskim disciplinama i krosu, Vedrana Vojnović Mićić, prvakinja Jugoslavije na 800 metara, Mirjana Šarenac Knežević, prvak Republike Srpske 100, 200 i 400 metara. Vladanka Rosić Lukić ,reprezentativka i pionirska rekorderka u skoku u vis (1, 74) što je bio tada i najbolji rezultat Evrope za taj uzrast, Zvjezdana Vojnović, vicešampionka Republike Srpske 100 metara. Ženska štafeta 4X100 i 4X 400 višestruki prvaci Republike Srpske i  BiH.   Arsen Hršum, pobednik krosa politike Sremska Mitrovica, Nikola Barać, višestruki osvajač medalja na prvenstvu Jugoslavije 800 i 1.500 metara, Nenad Tošović, prvak Balkana 1500 metara, treći na Balkanu 3000 metara. Goran Ješić, vicešampion Jugoslavije 10.000 metara, Snežan Obradović, iako već u poodmaklim godinama još uvek aktivan takmičar, trenutno najbolje vreme u polumaratonu u  Republici Srpskoj, a treće u BiH  (1. 13, 20 ) Ivan Ikonić,  prvo mesto na Omladinskom prvenstvu Srbije 800 metara. Danijel Rosić, višestruki pobednik više kroseva širom BiH i Srbije. Boris Stanišić, nosilac medalja sa državnih prvenstava BiH i Srbije.

Kapor i Ješić