XS
SM
MD
LG

Melher postao novi selektor futsal reprezentacije: Savez i ja imamo iste ciljeve

Nekadašnji golman futsal reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Melher imenovan je 15. marta na sjednici Komiteta za hitnost FS Bosne i Hercegovine za selektora A futsal reprezentacije.

Bosna i Hercegovina je više od godinu bila bez selektora. Nakon poraza od Češke 8. marta 2023. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Ivo Krezo je podnio ostavku, ubrzo nakon toga Savez je ostavku verifikovao i nakon toga je uslijedila tišina. Krajem prošle godine priča se zakotrljala, a u martu je konačno i izabran novi selektor.

- Nakon ostavke selektora Ive Kreze, reprezentacija je bila godinu bez selektora. Ja sam u tom periodu imao razgovor sa ljudima iz Saveza i obrazložio ideje u vezi sa reprezentacijom, dao iskreno konkretne odgovore i nakon toga sam izabran, govori na početku našeg razgovora Goran Melher, koji ističe da se njegovi ciljevi i ono što je Savez postavio pred njega poklapaju.

- Savez i ja lično imamo iste ciljeve. U razgovoru smo se u svemu složili, a to je prvo i jedino da stabilizujemo selekciju, da u ovom kratkom roku što bolje spremimo ekipu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i da se što bezbolnije napravi smjena generacije. Imamo mnogo starijih igrača, koji su već na zalasku karijere i kojima reprezentacija nije prioritet. Za reprezentaciju će igrati samo oni koji žele igrati svim srcem i kojima je reprezentacija bitnija od turnira i nekih drugih stvari. To mi je najvažnije da se napravi i da se ne ponavljaju problemi koji su postojali ranije.

Nastavlja potom Melher da nam govori o planovima.

- Želim podmladiti ekipu, želim igrati brz futsal i to je sigurno. Biće mnogo promjena što se tiče samog sistema igre. To je ono što je sigurno da ću promijeniti.

Želja mu je da futsal u Bosni i Hercegovini podigne na nivo koji zaslužuje.

- Moja glavna ideja je da bh. futsal dignemo tamo gdje zaslužuje biti. Mi smo talentovana nacija, ali svi moramo raditi na napretku. Moramo biti i realni, rezultat neće doći preko noći. Isto tako ni ja sam ne mogu mnogo promijeniti, ali ako podignemo našu ligu, ako klubovi budu kvalitetno radili, ja sam siguran da možemo napraviti zajednički velike stvari.

Nije Melher neko vrijeme u bh. futsalu, ali kaže da je redovno pratio sva dešavanja.

- Naravno da pratim našu ligu. Pratim sve naše igrače po svijetu. Vidim da su mnogi klubovi počeli davati šansu mladim igračima, što me iskreno raduje. Drago mi je da se futsal vraća u manje gradove, lijepo je vidjeti da su dvorane sve punije i punije. Jer, bez jake lige, nema jake reprezentacije, toga svi moramo biti svjesni. Prirodno je da ako igrači ne igraju u svojim klubovima, ako ne rade kvalitetno, onda i reprezentacija gubi.

Uskoro ide reprezentativna pauza, a Melher će pokušati brzo sve spremiti i nada se odigrati nekoliko kvalitetnih utakmica u tom periodu.

- Za ovo kratko vrijeme otkako sam selektor, sa direktorom reprezentacije sam dogovorio da u ovom UEFA terminu odigramo dvije-tri kvalitetne utakmice. To je ono što nam fali dugi niz godina, što više kvalitetnih utakmica. Za koji dan ćemo imati kompletan plan, ali moramo biti i realni, jer sam tek desetak dana selektor.

Nakon odlaska Ive Kreze, Bosna i Hercegovina je imala još jedno mini okupljanje u maju, kada su ekipu vodili Nijaz Mulahmetović i Mirko Čampara i od tada se reprezentacija više nije sastajala. 

- Vjerujte mi, to je ogroman problem. Prvo što smo imali loš rezultat, drugo što su neki mladi igrači koji su već trebali ući u kadar dobijali poziv selekcija iz okruženja. Mnogo je kada preskočimo jedan termin, a mi smo sigurno preskočili pet-šest okupljanja. Siguran sam da se takve pauze više neće dešavati. Sada smo u kratkom periodu napravili plan i program za ovu godinu. Dosta je posla, ali sam siguran da ćemo u najkraćem roku sve to posložiti, jer nas već u 12. mjesecu očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Pokušaćemo povećati broj prijateljskih utakmica kako bismo došli do željenih promjena u načinu igre. Naravno, za sve treba vremena, ali sam siguran da ćemo uspjeti dostići nivo na kojem želim da budemo.

Za sada, FSBiH je u stručni štab implementirao Mirsada Fazlinovića kao pomoćnog trenera, a čeka se i kompletiranje igračkog kadra.

- Biće i to vrlo brzo. Ostaje još da dodamo jednog pomoćnika i trenera golmana.

Goran Melher je u trenerskoj karijeri vodio tri mostarska kluba - Karaku, Mostar SG i Zrinjski. Na početku selektorskog mandata Ive Kreze bio je u ulozi trenera golmana, ali je to napustio, a radio je i u Njemačkoj, gdje je vodio Stuttgarter koji je uveo u Bundesligu, osvojio jesenju titulu i ušao u play-off, a onda se rastao sa klubom.

Kao igrač, nastupao je za mostarsku Karaku sa kojom se okitio titulom prvaka Bosne i Hercegovine u tri sezone, zatim sarajevski Partizan, Ljubuški, Seljak iz Livna, te Leotar. Kako je Melher prethodno i istakao u razgovoru, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2026. godine u Latviji i Litvaniji kreću u decembru ove godine. I ove kvalifikacije igraju se klasično, četiri ekipe u grupi, utakmica kod kuće i u gostima. Ukupno će biti četiri kvalifikaciona prozora od decembra do aprila. Pobjednik grupe će obezbijediti direktan plasman na Evropsko prvenstvo, dok će drugoplasirana ekipa u baraž. Žrijeb za kvalifikacije je 12. jula. Prije toga, u aprilu će biti odigran preliminarni krug kvalifikacija, kojeg naša reprezentacija preskače.


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6