XS
SM
MD
LG

Slavija tvrodglavo odbijala da se preda i slavila ogromnu pobjedu

Pobjeda od izuzetno velike važnosti Foto/ Ana Ignjatović

Košarkaši Slavije su ostvarili veliku pobjedu u 3. kolu Lige za opstanak pobjedivši Leotara poslije produžetka 99:87 i prekinuvši tako niz od devet uzastopnih poraza.

Na sve probleme koje Sokolovi imaju sa kratkim rosterom, dodao se i izostanak Darka Damjanovića zbog zdravstvenih problema, pa je ionako kratka rotacija, naročito na visokim mjestima, dodatno skraćena odsustvom kapitena. Kristijan Krunić je tako na sebe morao preuzeti više odgovornosti, a najviše minuta u sezoni dobio je i mladi Stefan Pejičić.

Znao je domaći tim kolika je važnost ovog meča i šta bi eventualna pobjeda donijela, pa je i ta važnost okovala ruke, grč je bio prisutan i samo četiri poena za pet minuta. Leotar za to vrijeme dobro otvara meč šuterski, trojke pogađaju Šakotić, Rikalo i Milidragović, kasnije Milidragović dodaje još jednu i Leotar pravi početnu prednost od osam poena. Slavija u drugom dijelu prve dionice uspjeva da se vrati, priđe na četiri poena zaostataka, a na prvu pauzu Leotar nosi +5, 20:15.

Drugu četvrtinu Leotar otvara ponovo odlično, Božo Đurasović i Stefan Adžić iz dva kornera stavljaju dvije trojke, uz to i lagan prodor Vasilija Milovića za seriju 8:0 i +13 Leotara 28:15. 

Nije Slaviji neka velika utjeha, a ni opravdanje za lošu igru, ni što su sudije Seid Nožinović, Faruk Ališehović i Amer Bambur zaista loše sudili, imali potpuno nejasan kriterij kod dosuđivanja faulova, ali i procijenjvanja koraka. Nisu dosudili ništa ni kada je Đorđe Gobović nasrnuo na Henrija Tenkslija, što je tek izazvalo revolt, pa čak i prepucavanje Seida Nožinovića sa publikom što je potpuno nedostojno košarkaškog sudije.

Zovnuo je nakon tog momenta Srđan Stanić i timeout, a iz njega Slavija pravi lijepu seriju 9:0, 28:24. Leotar prekida seriju poenima  Srđana Milanovića i to nakon što evidentno nije lopta prenešena preko pola na protivničku stranu, što su apsolutno svi u dvorani primjetili, pa čak i košarkaši Leotara kao da su se u jednom momentu začudili kako to nije dosuđeno. Na drugoj strani još očigledniji 2+1 sviraju kao mali prekršaj na zemlji, te Leotar uspjeva da odbije nalet Slavije na kratko, prije nego David Maran trojkom vraća Sokolove na pet poena zaostatka, ali Milanović sa penala i Milidragović mini serijom 4:0 vraćaju Leotar na +9, 36:27, pa Srđan Stanić zove još jedan timeout. Slabo je Slavija koristila male faulove u 2/4, slali su na bacanja goste, pa poslije poena Marka Rikala Leotar ponovo ide na dvocifrenu prednost.

Ipak, u završnici četvrtine Slavija uspjeva da se vrati i imaju posljednju sekundu za napad, kada kiksa odbrana Leotara, Filip Njegovanović baca loptu ispod svog koša na protivničku polovinu, Srđan Jovanović pametno pušta loptu da odskoči ispred njega, a onda sa zvukom sirene pogađa trojku i Slavija se vraća na samo -4 pred drugo poluvrijeme, 41:37.

Dobra rola Slavije na ofanzivnom skoku i dvije pogođene trojke Aleksandra Ilića i Henrija Tenkslija dovode Slaviju na samo -2, 45:43. Nažalost, nisu sudije bile na nivou košarkaške igre, barem onog najvišeg ranga jedne države, previše loših procjena, a onda odlučuju i da daju Dušanu Elezu tehničku grešku zbog „flopinga“, iako je svima bilo očigledno da je kontakt postojao, što Leotar maksimalno eksploatiše sa 3+1 i odbija na kratko nalet Slavije, 49:43. Vodio je Henri Tenksli Slaviju kroz treću dionicu, povezao je devet poena i držao Sokolove na samo koš zaostatka za gostima. Problem Slaviji jeste bio brz ulazak u bonus, nakon svega tri minute igre. I nakon što su danas najlošiji akteri utakmice, ubjedljivo, Seid Nožinović, Faruk Ališehović i Amber Bambur propustili da sviraju jedan očigledan faul na Maranu kojeg je čula čitava dvorana koliko je odjeknulo, pa još jedan očigledniji na šutu pokazali samo kao mali faul i loptu sa strane, Maran iz trećeg puta dobija samilost sudija i liniju slobodnih bacanja, te je polovičan i Slavija dolazi na samo -1, 54:53. 

Jako dobra odbrana Slavije u 3/4, blokada Tenkslija na Miloviću, natjerala je Marka Ičelića da zovne timeout za te 2.5 sekundi koliko je ostalo i pripremi neki specijal, a na njemu puca Slavija odbrana i lagani poeni Srđana Milanovića vode Leotar na +3, a na to se naslanjaju i poeni Milovića sa linije penala i Leotar odbija nalet Slavije i ne dozvoljava joj da pređe u vođstvo, te idu na +5, 58:53, pa Srđan Stanić zove timeout za posljednje dvije i po minute ove dionice. Uspjeva iz njega Henri Tenksli lijepo da napravi sebi zicer prodorom, ali onda ostaje neodlučan između zakucavanja i polaganja, promašuje, ali Pejičić kupi njegov promašaj, dobija penale, te je polovičan, a onda Marko Rikalo poslije promašenog šuta pravi četiri faul i to je bio problem za Trebinjce. Jovanović je dobio slobodna bacanja, bio maksimalan  i Slavija se vraća na -2, 58:56, a onda se Tenksli iskupljuje za grešku od par trenutaka ranije, presjeca loptu pod svojim košem, ide „coast to coast“ i donosi poravnanje Slaviji, prvo poslije 0:0, 58:58. Još jedna dobra odbrana Slavije ostaje za kraj četvrtine, Srđan Jovanović se postavlja za faul u napadu i ostaje da leži na parketu sa bolnom grimasom. Na trenutak muk, ali poslije ulaska ljekarske ekipe se pridiže i napušta parket, a trener Slavije Srđan Stanić je bar malo mogao odahnuti, jer bi i njegova povreda već bila previše za ovakav roster ekipe. Ostalo je Slaviji tri sekunde za napad u ovoj dionici, Henri Tenksli je pretrčao teren, ali šut mu ostaje na obruču i u posljednju dionicu se ulazi sa potpunim egalom 58:58.

Nije pogodio Tenksli posljednji napad treće četvrtine, ali jeste prvi napad četvrte i Slavija prvi put ima vođstvo na ovom meču. Kratko je ono trajalo, Božo Đurasović drugom trojkom iz kornera vraća Trebinjce u vođstvo, a onda ide i zakašnjela blokada Jovanovića za silaznu putanju, te Leotar serijom 5:0 privremeno odbija Sokolove. Seid Nožinović potom izmišlja još dva penala za Leotar, iako je samo četvrtinu prije toga za potpuno istu stvar objašnjavao Davidu Maranu da ne može dobiti za to slobodna bacanja i Leotar serijom 7:0 ide na +5, 65:60. Da su zaista grozni bili, ponovićemo njihova imena još jednom, Seid Nožinović, Faruk Ališeović i Amer Bambur potvrđuje i sljedeći napad kada Srđanu Jovanoviću poklanjaju 2+1 za prekid Leotarove serije i povratak Sokolova na +2, 65:63. Igralo se u mini serijama u ovoj dionici, pa na drugoj strani slijedi novih 5:0 Leotara nakon poena Milanovića sa zvukom sirene i trećom trojkom Đurasovića, što tjera Srđana Stanića na timeout na šest i po minuta do kraja četvrtine, pri +7 za goste. Ne daje to rezultat, Đurasović stavlja još jednu trojku, četvrtu na meču i Leotar ponovo ima dvocifrenih 73:63. Uzvraća sada Slavija novom serijom 5:0, prije nego je prekine Milanović, ali nova serija 4:0 Sokolova opet vraća u život domaći tim.

Ipak poeni Šakotića sa penala i još jedna trojka, ovaj put Milanovića, nakon što lopta nedopustivo prolazi kroz reket Slavije vode Leotara na novih +8, ali Slavija odbija da odustane, pet poena Tenkslija, uz promašeno bacanje i trojka Dušana Eleza dovode Sokolove na 80:80, 34 sekunde do kraja.

Odlična odbrana Sokolova tjera Dejana Šakotića da sa zvukom sirene prebaci tablu, a onda ostaje 11 sekundi i timeout domaćoj ekipi. Lopta je bila kod Marana, imao je Milovića na ruci, probao, ali lopta staje na obruču i ide se u produžetke.

Odbijala je Slavija da se preda, odbijala, a onda zategla odbranu dodatno u produžetku, te lijepom serijom 10:0 odlazi na 90:80. Nakon Rikala, danas ubjedljivo najbolji pojedinac utakmice Henri Tenksli, isključuje zbog petog penala i Milidragovića, pa Leotar dolazi u velike probleme u finišu utakmice, sa zaostatkom i dva jako bitna igrača manje u rotaciji.  Stečenu prednost na startu produžetka, Slavija zna da sačuva, i na kraju još da je poveća trojkom Aleksandra Ilića za konačnih 99:87.

Najefikasniji u ekipi Slavije bio je Henri Tenksli sa 39 poena, dok je Srđan Jovanović ubacio 19, uz 14 skokova. Kod Leotara Božo Đurasović je ubacio 15 poena. 

SLAVIJA – LEOTAR 99:87 (15:20, 22:21, 21:17, 22:22, 19:7)
SRC „Slavija“
Gledalaca: 350
Sudije: Seid Nožinović, Faruk Ališehović i Amer Bambur

SLAVIJA: Maran 8, Njegovanović 5, Tenksli 39, Jovanović 19, Krunić 2, Sikiraš, Ilić 10, Obrenović, Elez 14, Pejičić 2

LEOTAR:  Rikalo 12, Milidragović 14, Glogovac 10, Šakotić 11, Pilindavić 2, Đurasović 15, Gobović, Adžić 3, Marković, Milović 7, Milanović 13


 


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27