XS
SM
MD
LG

Balaban u Nionu

 

Direktor Fudbalskog kluba Krupa Miroslav Balaban boravio je pet dana u Nionu, sedištu Evropske fudbalske unije, na trenerskoj edukaciji za profi licencu. Balaban je sa još 25 stručnjaka iz BiH u sklopu desete generacije trenera iz Edukativnog centra Fudbalskog saveza BiH boravio u Švajcarskoj i stekao dragocena iskustva.

Pored trenera iz “dejtonske zemlje” edukaciji u Nionu prisustvovali su i stručnjaci iz Rumunije i Belorusije, a o utiscima iz sedišta UEFA Miroslav Balaban kaže:

-Prošao sam do sada tri semestra za polaganje UEFA profi licence, iskustva koja sam stekao u Švajcarskoj mnogo će da mi znače. Sve više se približava i stažiranje u jednom klubu u inostra nstvu, te diplomski rad. Ovim putem se zahvaljujem i mom klubu Krupi koji mi je izašao u su sret i podržava me u nastojanjima za sticanje UEFA profi trenerske licence.

Balabana je oduševio sam ambijent u “kući fudbala” u Nionu, te konferencijska sala u kojoj se održavaju sva izvlačenja parova za evrokupove, Ligu šampiona i Evropsku ligu.

-Zaista je fenomenalno biti u Nionu u sedištu UEFA. Ovo je za mene nešto novo u karijeri, video sam kako sve to u UEFA funkcioniše, organizacija je napravljena do perfekcije. Fudbal je zaista najjača svetska religija, vidi se to i po administrativnoj zgradi Evropske fudbalske federacije dodao je Miroslav Balaban.

Seminar je protekao brzo, ali po rečima Balabana edukacija je bila zaista uspešna.

-Imali smo mnogo toga i da vidimo i da naučimo. Pored predavanja na razne fudbalske teme, ima li smo i video analize utakmica Lige šampiona, dakle top nivo. Predavači su nam, između osta lih, bili nekadašnji rumunski selektor Mirčea Lučesku, bivši trener milanskog Intera, Ša htjora, koji danas sedi na klupi Zenita, zatim legendarni golman Republike Irske Patrik Bo ner, te niz predavača iz samog sedišta UEFA. Sve je kratko trajalo, ali sve što je lepo i do bro, kratko traje. Svi smo iz Niona poneli pozitivne utiske i nezaboravne uspomene.

Pored prvog operativca Krupe koja već dve sezone igra na vrhunskom nivou u Premijer ligi BiH, na edu kaciji u Nionu bili su još, između ostalih: Ilija Stolica (Voždovac), Branislav Krunić (Željezničar, Banjaluka), Miloš Kruščić (Metalac, Valjevo), Salem Duraković (Iskra, Bugojno), te nekadašnji repre zentativac BiH Zlatan Bajramović…

-Ispred mene je još jedan korak, četvrti semestar i onda već pomenuto stažiranje u inostranstvu i tada ću postati vlasnik profi licence. Trenutno radim u jednom od najorganizovanijih klubova u BiH, možda i regionu, u Krupi sve besprekorno funkcioniše, trenutno sam direktor, ali nikada se nisam odrekao trenerskog posla. Radio sam kao šef stručnog štaba nekoliko godina, uveo ekipu u Drugu ligu Republike Srpske, grupa zapad, radim u kontinuitetu i to ja najvažnije za posao u fudbalu. Ova edukacija u UEFA će mi mnogo koristiti u daljem periodu – rekao je na kraju Miroslav Balaban, direktor Krupe.

                                                                                                                S. Basara / Sportski žurnal

 

 

 

 

Mirčea Lučesku i Miroslav Balaban


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8