XS
SM
MD
LG

Pametna lopta na Evru
Lopta kojom će biti igrano EP u fudbalu tehnički je usavršena do perfekcije - tako će ofsajdi biti nepogrešivo određivani za najviše 25 sekundi.
 

Služenu loptu EP u Njemačkoj potpisuje "Adidas", a nazvana je "Fuzbal libe" - što znači "Ljubav prema fudbalu".

Lopta je posebna po ugrađenom čipu i tehnologiji "Konektid bol" - u njoj se nalazi poseban senzor koji cijelo vrijeme bilježi različite podatke (čak 500 u sekundi).

Sinhronizovana je sa brojnim kamerama koje se nalaze na stadionu i prate pozicije svih igrača na terenu.

Zahvaljujući podacima koji se dobiju iz lopte te praćenju pozicija igrača na terenu, brzo i jednostavno može se izračunati tačna pozicija svih igrača u vrijeme dodira lopte.

Ti podaci su ključni za donošenje odluka o ofsajdu, pa bi se svaka takva odluka trebala donositi puno brže, a rezultati bi trebali biti u potpunosti tačni jer više neće biti manuelnog povlačenja crte po terenu.

Za donošenje odluka o ofsajdu u prosjeku treba čekati čak 75 sekundi, dok bi "Adidasova" lopta u kombinaciji s drugim tehnološkim rješenjima donošenje te odluke trebala smanjiti na samo - 25 sekundi.

Osim toga, zahvaljujući ovoj tehnologiji moći će se odmah prikazati 3D animacija situacije potencijalnog ofsajda ne samo gledaocima ispred malih ekrana već i na semaforima na stadionima.

Donošenje brzih odluka o ofsajdu samo je jedna od prednosti ugrađenog čipa i tehnologije.

Kako se, zahvaljujući čipu, detektuje svaki dodir igrača sa loptom, moći će se saznati i da li je neko dotakao loptu kada je išla prema golu te da li je igrač igrao rukom u kaznenom prostoru.

Prednosti su brojne i upravo podaci ove tehnologije mogu odlučiti pobjednika u utakmicama i uticati na plasman ekipa na "Evru 2024" - zaključuju sportski portali.