XS
SM
MD
LG
13.04.2020 Nezavisne novine

Bodan Tanjević: Šta reći o Čeči? Otišao je najbolji među nama

Šta reći o Čeči? Otišao je najbolji među nama. Bez njega nisam smio izaći na utakmicu, mogao sam bez svakoga, ali ne i bez Zdravka Čečura.

Kazao je ovo proslavljeni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević o nezamjenjivom centru koji se sa brojem 13 na dresu ekipe sarajevskih "studenata" 5. aprila davne 1979. u francuskom Grenoblu popeo na krov Evrope, a koji je u 71. godini preminuo u Trebinju.

Zdravko Čečur, legenda Košarkaškog kluba Bosna iz njegovih najslavnijih dana, rođen je 1950. godine u Mostaru, a na posljednji počinak ispraćen je danas  na groblju u Vrpolju - Ljubomir kod Trebinja.

Posljednjih nekoliko godina bio je teško bolestan i živio je u staračkom domu u Trebinju. Dugo je živio u Sarajevu, gdje je imao mnogo prijatelja među sportistima i javnim ličnostima, a jedna od posljednjih želja bila mu je da još jednom dođe u grad na Miljacki i posjeti grobove prijatelja Davorina Popovića i saigrača Mirze Delibašića, koji takođe više nisu među živima. Na drugi svijet od članova šampionske generacije ranije su otišli još Žarko Varajić, Sabit Hadžić i Dino Bilalović.

Vijest o odlasku velikana rastužila je Bogdana Tanjevića, koji je trenutno u Trstu u karantinu zbog pandemije virusa korona.

"Šta reći o Čeči? Otišao je najbolji među nama. Bez njega nisam smio izaći na utakmicu, mogao sam bez svakoga, ali ne i bez Čečura", rekao je Tanjević i dodao:

"Čečur je meni bio osnovni i glavni centar. Imao je ono nešto što bi i danas moglo da prođe u svjetskoj košarci. To su ekstremna brzina i hrabrost. Čečur je imao ogroman problem prilikom izvođenja slobodnih bacanja. Mislim da je imao procenat ispod 50 posto, ali je bio srčan i da sam mu dao nož, ubio bi se kada promaši slobodno bacanje. Ima ona čuvena fotografija presjecanja lopte Denisa Rodmana paralelno sa parketom. Takav je bio moj Čečo. Da bi presjekao loptu, letio je kao golman deset metara. Imao je nevjerovatan karakter", prisjetio se Tanjević.

Sa Košarkaškim klubom Bosna titulu prvaka Evrope, prvu jednog kluba iz nekadašnje SFR Jugoslavije, Čečur je osvojio pobjedom nad italijanskim Emersonom. Pred 12.000 navijača "studenti" su slavili rezultatom 96:93. To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas je najveći bh. košarke. U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije u sezonama 1979/80. i 1982/83. Od značajnih međunarodnih dostignuća treba istaći i drugo mjesto na klupskom prvenstvu svijeta, Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu.

Osim KK Bosna Čečur je jednu sezonu nastupio i u Puli. Karijeru je završio u 28. godini.