XS
SM
MD
LG

Fudbalska vizija za novu istoriju

Vico Zeljković

Raspisivanjem međunarodnog tendera za izgradnju dvanaest terena sa hibridnom podlogom Fudbalski savez BiH se upustio u veliki, višemilionski projekat, koji će završavati uz donacije Evropske i Svetske kuće fudbala. Ovo je velika stvar i za celokupni sport u “Dejtonskoj zemlji”, ali i klubove koji će da dobiju nova igrališta, čime će se uslovi za igranje umnogome poboljšati.

 


Nema sumnje da je za ovo najzaslužniji Vico Zeljković, predsednik “kuće fudbala” iz Sarajeva koji je i bio najveći zagovornik ovog projekta, održavši reč iako je bilo mnogo onih koji su želeli da ga omalovaže, ali i da osujete ovaj veliki posao.

Nije im, na svu sreću, prošlo!

Najmlađi predsednik u istoriji jedne o članica UEFA i FIFA ličnim angažmanom, diplomatskim razgovorima sa Aleksandrom Čeferinom i Đanijem Infantinom, uspeo je za Bosnu i Hercegovinu i njen fudbal da izdejstvuje projekat o kojem će se tek govoriti i koji bi trebalo da bude zamajac za budućnost u kojoj se očekuje još ovakvih i sličnih infrastrukturnih poduhvata.

Sve ovo ima i istorijski karakter kada se zna da u proteklom periodu Fudbalski savez BiH nije imao ni snage ni autoriteta da “izboksuje” jedan ovako velik i značajan projekat, dobijao je “mrvice”, ali stvari i vremena su se promenila. U poslednjih godinu dana, otkako je Zeljković od Elvedina Begića preuzeo komandnu palicu u FS BiH, počele su da se dešavaju mnoge pozitivne stvari, pronalaze prava rešenja za napredak i progres fudbala u “zemlji dva entiteta i tri naroda”.

Svi udari, neargumentovani napadi i omalovažavanja kao da su ojačala Zeljkovića, napravila ga još čvršćim i odlučnijim da istraje u borbi za dobrobit Saveza i fudbalske igre. Očigledno, ovaj tender je rezultat njegove neviđene energije uložene u minulom periodu, na osnovu vizije koju je imao u startu svog predsedničkog mandata, bez obzira na svu komplikovanost BiH kao neuređene zemlje, ali i specifičnosti organizacije Saveza.
Nema sumnje da je Zeljković, sa najbližim saradnicima, izvojevao veoma važnu pobedu za celokupni fudbal u BiH i da je ovo samo jedan u nizu veoma važnih projekata koje će voditi i sprovoditi Fudbalski savez sa sedištem u Sarajevu. 

Ako se po jutru dan poznaje Vico Zeljković bi mogao da ispiše još jednu zlatnu stranicu fudbalske istorije u Republici Srpskoj i BiH.
Neka dvanaest hibridnih terena budu samo početak jednog uspešnog niza velikih poduhvata od kojih prvi čovek fudbala u “Dejtonskoj zemlji” nema ni tremu, ni strah.

A zašto i bi kada je njegova vizija čista i iskrena poput duše novorođenčeta?!

Sportski žurnal/Slavko BASARA