XS
SM
MD
LG

Danas sam ''upalio'' motore

Danas sam počeo sa radom na serijalu S Jahorine s ljubavlju.

Na taj način smo ušli u 23. sezonu rada. Nisam mogao ni pretpostaviti, kada smo krenuli na RTRS-u, da će toliko trajati.

Naravno da sam ponosan zbog toga. Samo su Srpska danas i Dnevnik dugotrajniji, a to je ipak informativa

Na sajtu sportdc.net i na Fejsbuk stranici serijala krenuću od danas i sa nekom vrstom dnevnika.

Dakle, na kraju dana ću sublimirati sve što se dešavalo tokom boravka na Jahorinu tog dana, a vjerovatno to potkrijepiti i nekim videom.

Jutros, nešto iza 8 časova sam krenuo put planine. Danas je otvorena sezona, a ja sam želio biti gore.

I bio sam, veće oko devet. Dočekala me magla, vrijeme teško, a i radnici Olimpijskog centra. Oni su vrijedno radili oko poligona i polazne stanice gondole Poljica, a ja svoju zaboravnost platio parkiranjem u nekoj livadi. Zaboravio sam  se javiti OC Jahorini i najaviti svoj dolazak, pa da mogu parkirati na onom velikom parkingu kod Vučka. Neće se ta greška više ponoviti.

Silazak u amfiteatar Poljica donosi mi i susret sa Ognjenom Ogišom Spasojevićem. On već godinama praktično otvara sezonu, pa je tako bilo i danas. Obično je pravi na liftu Poljice, a danas je krenuo i sa časovima skijanja. Odmah, prvi dan i prvi sat. Kako je to bilo možete da vidite u videu. Danijela i Dejan iz Novog Sada su bili sa Ogijem.

 

Ostavio sam Ogija sa gostima iz grada na Dunavu, a ja krenuo polako sa snimanjem videa.  Uslijedio je srdačan susret sa meni izuzetno dragom Majom Gazivodom, izvanrednom skijašicom i sjajnom instruktorkom. Uz sve to supruga meni takođe dragog Đorđa Gazivode i snaha prijatelja Branislava Gazivode. Ponadala se da će biti brža od Ogija ove godine, ali sam je morao razočarati. Ona je imala čas u 9 i 30,a  Ogi pola sata ranije…

Stigao sam snimajući  i do najposjećenijeg lokala na planini. Hotel Sport Granzov, ili jednostavno  kod Stoleta.  Čovjek koji je obilježio Jahorinu za sva vremena. Nevjerovatan skijaš u mladosti, a ljudska gromada. Trebate ga upoznati i vidjeti koliko voli Jahorinu i skijaše… Nema kome on na planini nije pomogao i dao joj je  poseban pečat. Nisam se dugo zadržao, još se sprema sve za sezonu, a tu sam se sreo sa Mirkom Jakovljevićem, svojevremeno pilotom helikoptera MUP-a Bosne i Hercegovine (prije rata), te Slobodanom Boćom Terziće, danas stanovnikom Praga, inače nekadašnjim školskim drugom. Sinoć je stigao u rodne Pale, a jutros požurio  na Jahorinu. Dogovorili smo kafu i rakiju, sve po redu narednih dana. Nećemo ništa preskakati.

Nakon toga je uslijedio i susret sa instruktorima Jelkicom Drpić, djevojkom koja sjajno borda, te Duškom Kuljaninom, izvanrednim ski instruktorom. Sa njima je bio još jedan instruktor. Zanimljivo druže se, a svi rade u različitim ski školama. Tako i treba. Živi mi bili i vidimo se na stazama.

Jelkica Drpić (u sredini) kaže: Borderi su uvijek skijašima iznad glave...

Ko zna gdje bih otišao da me nisu zaustavili i pozvali u novootvorenu hotel Galerija Jahorina, doskorašnje kolege sa RTRS, Sanja Stanković, Vladimir Šaraba i Vaso Govedarica. Nismo se vidjeli oko mjesec dana, pa je susret bio vrlo srdačan. Imali su jutarnje javljanje sa planine. Poželio sam im naravno srećnu sezonu, kao i oni meni. Oni će da rade sada drugu emisju za RTRS sa Jahorine, a ja idem svojim putem.

A taj put me vodi ka: Herceg TV (Trebinje), RTVIS (Istočno Sarajevo), Arena (Bijeljina), TV K3 (Prnjavor), Lotel (Loznica), Turizam TV (Beograd), TV Pljevlja, TV Nikšić, TV Galeksija (Čačak), TV BTV (pokriva prostor Srbije)…

Do početka emitovanja, planiran je za 17. decembra biće vjerovatno još tv stanica.

Dok sam sa Sanjom i nekadašnjim saradnicima razgovarao o nekim životnim pitanjima, pridružili su nam se Aleksandra Obradović menadžer pomenutog hotela i Dejan Ljevnaić, generalni direktor OC Jahorina.

Naravno, srdačan susret, pozdrav i želja da nam sezona bude dobra, kao što je bila i prethodna. Dejan nas brzo napušta (ima gomilu poslova), a ubrzo se rastajemo i mi. Svak ide svojim putem. Ja polako kući, sa namjerom da već u 16 časova opet budem na Jahorini. Pokazna vježba evakuacija skijaša iz gondole uslijed nestanka električne energije je planirana za danas popodne. Idem, a jednom sam i sam bio učesnik slične vježbe. Doduše, tada su mene sa šestosjeda evakuisali momci iz OC Jahorina. Lijepo iskustvo. Znao sam da sam u sigurnim rukama i da ću biti bezbjedno spušten na zemlju. Najteže od svega mi je bilo ustati kada su me spustili na travu. Klizav teren i višak kilograma su bili u tim trenucima jači od mene. Bilo tada, danas nema viška i nema klizavog terena. Ima snijega…

 

Maja Popić