XS
SM
MD
LG

 U susret godišnjici Olimpijade, dodjela kaciga i smart satova za "našu djecu"

Dejan Ljevnaić

Olimpijski bar na vrhu Jahorine još jednom je bio mjesto beskrajne zabave najmlađih posjetilaca ove planine, koji su zajedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama radosno stigli na zvaničnu Dodjelu kaciga iz akcije „Hiljadu kaciga za našu djecu", te dodjelu smart satova. Dodatni povod današnjem okupljanju u ovom restoran-baru na 1.879 metara nadmorske visine bilo je i obilježavanje sutrašnje godišnjice Zimskih Olimpijskih igara, 8.2.

 Zvaničnoj dodjeli kaciga iz akcije „Hiljadu kaciga za našu djecu", te dodjeli smart satova, prethodila je konferencija za medije, na kojoj je govorio direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Dejan Ljevnaić, a koji je tom prilikom izjavio: 

„Dok razgovaramo, pristižu mnogobrojni mališani koji su pozvani da danas preuzmu svoje nagrade, a to su kacige za skijanje. Vidjevši dosadašnji uspjeh akcije "Hiljadu skija za našu djecu", odlučio sam da dam sve od sebe da kompletiram njihovu skijašku opremu, ali i akcenat stavim na najbitniji dio iste, a to je kaciga. Kao roditelju, posljednja stvar o kojoj sam želio da razmišljam nakon što moja djeca odu na skijanje jeste njihova bezbjednost. Želio sam samo da uživaju u ljepoti ovog sporta i zdravom planinskom vazduhu, bez bojazni da će se povrijediti, i zbog toga sam uvijek prioritet davao kacigi. To želim za svu djecu, ali i roditelje. Akcijom kao što je "Hiljadu kaciga za našu djecu" podsvjesno ćemo probuditi i svijest kod djece o opreznijem ponašanju na stazama, te napraviti jednu tradiciju koju će oni prenijeti na svoju djecu jednoga dana, kada ćemo, vjerujem, svi kacigu smatrati dijelom opreme bez kojeg se ne izlazi na stazu."

Prije nego je uslijedila dodjela kaciga za mnogobrojnu dječicu, njih 50, kao i smart satova za 20 prisutnih mališana, ali i druženje, te upoznavanje uz zakusku, za sam kraj konferencije, direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, rekao je:

 "Dok govorimo o sjajnim akcijama koje će najmlađe posjetioce Jahorine približiti planini, na njenim stazama sada uživa ogroman broj posjetilaca, koji su stigli kako bi se još jednom uvjerili zašto je Jahorina broj 1 zimska destinacija u Jugoistočnoj Evropi. Danas bilježimo 45. dan skijanja na Jahorini, u toku kojih je na našoj planini skijalo više od 104.000 skijaša dok je zabilježen broj prolaza dostigao gotovo 717.000. Do sada je ostvareno 49% od prometa za isti period prethodne zimske sezone. Na ovoj olimpijskoj planini trenutna visina sniježnog pokrivača je 115 cm. Ski staze su sjajno uređene, a skijaši i borderi uživaju u potpunom kapacitetu ovog ski centra. Sve instalacije vertikalnog transporta su u pogonu, uključujući i dva nova lifta, sidro Prača i lift Oštra Glava. Meteorolozi u narednim danima najavljuju sjajne uslove za boravak na planini i to baš u dane kada je prije 39 godina na jahorinskim stazama održana Olimpijada."

Ostali fotosi: