XS
SM
MD
LG

Fudbal će pobediti sve izazove ovog sveta

Neubičajeno jeste, ali može da bude i te kako zanimljivo i uzbudljivo. Nova fudbalska sezona u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini počinje utakmicama osmine finala Kupa na nivou cele zemlje. Prvi put otkako je fudbal ujedinjen u “Dejtonskoj tvorevini” 23. maja 2002. godine prolećna premijera nije prvenstvenog karaktera.
Narod se zaželeo igre! 

 

 


U pravom smislu te rečenice, svi, s velikim nestrpljenjem, očekujemo prve zvanične utakmice posle tri meseca pauze. One pripremne, prijateljske su bez prevelikih emocija i adrenalina, u medijima popunjavaju prostor samo fizički… Takmičarski mečevi kod svakog fudbalskog aktera pokreću sve vrline, ali i mane!
Nadamo se da će proleće 2023. godine biti novi iskorak ka stvaranju pozitivne atmosfere, veličanja istinskih fudbalskih vrednosti, izgradnje zdravih sportskih rivaliteta, preko potrebno zajedništvo u ovom teškom vremenu opšteg razjedinjenja i otuđenja čoveka od čoveka i čoveka od Boga.
Kup utakmice biće samo šlagvort, uvod u prvenstvene okršaje koji počinju narednog vikenda. Odavno nije bilo više konkurenata za trofeje i Evropu, ali svi neće moći da ostvare zacrtane ambicije. Neko će uspeti, neko izvisiti. A u fudbalu je najvažnije nikad odustati!
Upravo to geslo nas i tera da verujemo, večite ambicije i želja za takmičenjem su legalna pojava kod svih, osnov i duša svakog sportskog motiva. Zato niko nema pravo, niti sme, da izda fudbal, tu čarobnu igru, zabavu miliona, koja jednim, univerzalnim jezikom, “priča” na svakom parčetu ove naše planete.
Ovog proleća očekujemo da u prvom planu budu igrači i njihovi potezi, golovi, asistencije, driblinzi… treneri sa umetničkim taktikama i mudrostima, navijači sa ljubavlju prema svom i tolerancijom prema protivničkom klubu, izveštači sa visokom dozom objektivnosti, a sudije samo ono što istinski i jesu – uslužna delatnost fudbala!
Ukoliko “ljudi u crnom” (nekad bilo, danas su šaroliki sa svim bojama dresova) postanu i budu glavni akteri fudbalske igre i faktor koji odlučuje, ako se pred svako prvenstveno kolo bude pričalo samo o njima, onda nismo samo izgubili draž, već i kompletan fudbal. Vreme koje smo dobili da se popravimo i vratimo na ispravan put pretvorićemo u još veće zaglibljivanje u mulj. 
Svi zajedno treba da se molimo da glavne uloge u ovdašnjem loptanju igraju fudbaleri i treneri, a da arbitri budu neprimetni. Samo tako možemo da kažemo da imamo zdravu igru, čist fudbal i da pobedi sve izazove ovog sveta.
U toj nadi i verovanju, srećan nam fudbalski početak nove kalendarske godine…