XS
SM
MD
LG

Ko je lud, a kome noge smrde u košarci?

Svetislav Pešić, selektor Srbije

Košarka je, bar nekad, bila nacionalni sport broj jedan kod Srba, ako zanemarimo, u kriznim godinama, medalje streljaštva, koje su nam identitet, kao naroda čuvale!
Od Atine 1995. godine kada smo natjerali Hrvate da “dobrovoljno” siđu sa postolja na koje se nikad vratili nisu (kada će sam Bog zna?) i one utakmice sa Bugarima kada se igralo na jednu loptu, zahvaljujući Bori Stankoviću, Srbija je pobijedila Ameriku u Indijanpolisu, u četvrtfinalu, a najmoćniju Argentinu u finalu!
Danas pod obručima imamo igrače koji bacaju obruče u vazduh…
Vlade Divac, legenda Lejkersa, kao predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije koji je “aminovao” ulazak Kosova* u Međunarodni olimpijski komitet je daleko od Srbije, tek se, u januaru susreo sa fudbalskim reprezentativcima u Los Anđelesu. Predrag Stojaković je isto daleko od Srbije, Predrag Danilović i Dejan Tomašević su, tu, usko sarađuju kao sinovi dva najslavnija jugoslovenska kluba koja je Srbija naslijedila, Partizana i Crvene zvezde.
I onda se desi medijski muk na koji ćute samo oni koji nemaju muškost…
Partizan je pred 21.500 navijača u Areni, nebitno kako se zovu, izgubio protiv Fenerbahčea jednu od odlučujih utakmica za “TOP 8” Evrolige! Glavni ključ pobjede Turaka bio je Marko Gudurić u svom Beogradu.

 

 


Dan poslije reprezentacija Srbije je izgubila u Grčkoj utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a u sastavu orlova nije bilo Marka Gudurića!!! Zbog čega je to tako možda treba da daju odgovor oni koji u košarci sve znaju, ali mudruju…
I na sve to Zvezda u toj istoj Evroligi doživi poraz od “fenjeraša” Alba u po Beograda…
Čiji je Beograd?
Srbija je zemlja ponosnih ljudi, bila nekad…
Nije Gudurić kriv što je uzet za primjer svih apsurda jedine zemlje garanta našeg naroda, da igra protiv interesa državne košarke, “bojkotujući” svoj nacionalni tim!
I nijedan novinar, košarkaški ekspert, u Srbiji nije napisao činjenicu o nakaradnom sistemu košarkaškom…
Zašto?
Da li se u fudbalu Liga šampiona igra u terminu kvalifikacija za Svetsko ili Evropsko prvenstvo?
To može samo u košarci, koja je, izgleda, debelo privatizovan sport!
Bez bilo kakvih karakteristika ponosa i odvažnosti već kao sport nepojmljivog apsurda… 
Kakav je to sport u kojem nema golmana, odnosno niko na brani njegovu suštinu?
Izvinite na pitanju… 
Neko je lud, a nekom smrde noge.
Ko?
Dosta je sprdanja s nacijom, pogotovo košarkaškom!