XS
SM
MD
LG

“Njujork tajms” citirao Milorada Dodika sa “Dana fudbala Republike Srpske” u Banjaluci

Tekst na portalu Njujork Tajmsa

Pre pet godina, u februaru 2018. čuveni “Njujork tajms” je pisao o Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, dotakavši se i njegovog, sada već antologijskog, govora na “Danu fudbala Republike Srpske” u Krsitalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci.

 


Dodik je krajem januara pomenute godine prvi put bio gost na manifestaciji koji organizuju Fudbalski savez Republike srpske i Sportski žurnal, uz partnerstvo Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva porodice, omladine i sporta i tom prilikom je Iliji Petkoviću uručio internacionalno priznanje Zlatna povelja “Miljan Miljanić”.
-Ako nemate ljubavi i ako niste u tome iz ljubavi, onda nema ni sporta, onda nema ni uspeha, nema ni onih vrhunskih rezultata. Zato sam uveren da Fudbalski savez Republike Srpske danas kroz razne klubove, njih više od 350, afirmiše značajan broj mladih za koje ćemo tek da čujemo, koji će tek da pronesu slavu ovog kraja, odnosno slavu Republike Srpske, koji će sutra biti, verujem u to, ono što je meni kao i predsedniku i čoveku najvažnije: reprezentativci Srbije, da je zastupaju na najvećim takmičenjima. Želim da kažem da Republika Srpska stoji iza svih sportskih organizacija, a Fudbalski savez je najmasovniji naš strukovni savez, vodilja – rekao je Milorad Dodik krajem januara 2018. godine na manifestaciji 2Dan fudbala Republike Srpske.
Cela Kristalna dvorana banjalučkog hotela “Bosna” s pažnjom je slušala izlaganje predsednika koji je naglasio i glavni problem današnjeg života mladih:
-Sport je plemenit, on okuplja i usmerava, u današnje vreme koje je teško i ima posebnu, ali i potrebnu dimenziju. Kada su igrališta opustila zato što su društvene mreže preuzele primat među decom i omladinom, još i više do značaja dolaze upravo klubovi i organizacije, koje se bave sportom i afirmuišu ga na najbolji mogući način, kao način druženja i kolekitivnog okupljanja. I naravno nezaobilaznog patriotizma. Zato moramo da vidimo da se kao društvo suočimo sa tim novim izazovom. Bilo je mnogih, ali ovo što sada sledi je zabrinjavajuće. Vidimo nekako da se otuđujemo jedni od drugih i nekako ljudi se individualizuju, a sport je, pogotovo fudbal, kolektivna igra. I bez tima nema nikakve pobede! I ja znam da ni u politici bez tima nema pobede, a u fudbalu je to izraženo. Jedan pojedinac može da bude vrhunski, može čak da postigne mnogo golova u napadu, ali ako nema dovoljno dobre saradnike u odbrani, dobrog golmana svog tima, onda je sav napor uzalud.

Tomo Marić, Milorad Dodik i Ilija Petković na Danu fudbala u Banjaluci

 


O sportskoj želji i snu koji sanja Milorad Dodik je na kraju svoje besede na “Danu fudbala Republike Srpske” rekao:
-Voleo bih, ustvari moram nešto da kažem što verovatno svi očekuju od mene, da Republika Srpska ima svoju reprezentaciju i da učestvuje u međunarodnim takmičenjima u svim sportovima. Verujem, da je BiH normalna zemlja to bi bilo normalno, pošto nije normalno onda je i ovo nenormalno. U svakom slučaju mislim da vreme koje dolazi daće za pravo da taj zahtev i tu želju svih vas   fudbalskih radnika i funkcionera i drugih sportskih radnika jednog dana i ostvarimo. I ne bi to trebalo da bude na štetu bilo koga, nekih drugih, to je pitanje naše organizacije, naše ljubavi i našeg htenja. I zato ću ohrabriti sve vas koji radite u sportu u savezima, ministarstvima… da ne propustimo priliku. Ona će se sigurno ukazati da to jednog dana imamo. Živi i zdravi bili pa videli.
Dakle, eho “Dana fudbala Republike Srpske” stigao je i do američke teritorije, a čuveni “Njujork tajms” je tada posvetio opširan članak predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ističući njegovu želju da Republika Srpska jednog dana ima svoje sportske reprezentacije. Bio je to povod da čuvena novina, putem svog portala, opiše Dodika kroz biografske podatke, ističući da “Republika Srpska nema državnost, ali ima više od autonomnosti!”
Minulog marta u Koncertnoj dvorani Banskog dvora Milorad Dodik je ponovo bio gost “Dana fudbala Republike Srpske” kada je Draganu Stojkoviću Piksiju, selektoru reprezentacije Srbije, uručio Zlatnu povelju “Miljan Miljanić”.