XS
SM
MD
LG

Grosu obukao žutu majicu, povrijeđeni biciklisti u stabilnom stanju

Italijanski biciklista Filipo Fortin pobjednik je treće etape trke "Beograd - Banjaluka" koja je vožena od Doboja do Prijedora, dok je žutu majicu obukao Eduard Mihael Grosu iz ekipe Mazovše.

Mnogo uzbuđenja, nažalost i veliki pad desio se na autoputu 9. januar kod Drugovića gdje je vodeća grupa biciklista palo, pa je trka prekinuta na četrdesetak minuta. Medicinski timovi trke, kao i hitne pomoći iz Prnjavora, Laktaša i Banjaluke brzo su reagovali i zbrinuli povrijeđene. Dvojica biciklista su zadržani u bolnici, ali prema posljednjim informacijama nisu životno ugrženi.

U nastavku trke najbolje su se snašli biciklisti Maloje pušbajkers pa je pored pobjednika Fortina treći na cilj stigao njegov timski kolega Fabijan Štajninger, dok je drugi bio lider u generalnom plasmanu Grosu.

- Trka je bila izazovna iako se nije činilo da će biti tako. Desio se taj pad i sve poremetio, ali koliko čujem sve je u redu sa momcima. Nastavili smo da radimo kao ekipa, isto moramo da učinimo sutra. Znamo naš plan i nadam se da ćemo uspjeti da ga ostavimo - rekao je Grosu.

Veliki broj Prijedorčana dočekao je takmičare na cilju i napravilo sjajnu atmosferu kao i prošle godine, a gradonačelnik Slobodan Javor istakao je da mu je biciklistička trka jedan od najdražih sportskih događaja u ovom gradu.

- Ispunili smo sva očekivanja, žao mi je zbog tog pada i nadam se da će svi povrijeđeni biti dobro. Posebno me raduje što smo ugostli veliki broj takmičara iz 30 zemalja. Drugu godinu smo domaćin cilja, a u razgovoru sa građanima shvatili smo da je ovo dogđaj koji im se sviđa. Trka ima veliki značaj sa mnogo aspekata i siguan sam da ćemo i dalje biti dio ove priče – rekao je Javor.

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja prvo se osvrnuo na nemili događaj, zahvalivši se ekipama hitne pomoći koje su došle u rekordno kratkom roku.

- Ovo je takav sport u kojem se nažalost dešavaju slični incidenti. Bilo je prilično nezgodno, palo je dosta biciklista, a ima i teže povriješenih. Ipak, zahvaljujući medicinskim timovima svi su brzo zbrinuti, a šestorica su već napustili bolnicu. Dvijica su zadržana na posmatranju - rekao je Kuvalja.

Ostale majice nisu mijenjale vlasnike. Bijelu će u posljednjoj etapi nositi Lorenco Konforti iz Bardijanija, plavu Jaka Primožič koj nastupa za Hrinkov, a crvenu Džejms Pikoli biciklista ekipe Čajna internešnal Glori.

Sutra je na programu posljednja etapa trke koja startuje iz Novog Grada, a karavan će preko Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške i Laktaša stići na autodrom u Zalužane oko 15 časova, dok se završetak trke očekuje oko 15:30 časova.