XS
SM
MD
LG

Černe pobjednik trke „Beograd – Banjaluka“

Biciklista ekipe Meblo Jogi Gregor Matija Černe pobjednik je 17. izdanja trke „Beograd – Banjaluka“.

Njemu je za ukupnu pobjedu bila dovoljna i druga pozicija na posljednjoj dionici koja je vožena od Novog Grada do Banjaluke. Trijumf u Banjaluci predstavlja veliki uspjeh za ovog biciklistu koji je ujedno ponio i crvenu majicu za najboljeg sprintera ovogodišnjeg izdanja. Slovenački tim odrdio je sjajna posao u posljednjoj etapi, pa je Černe preoteo majicu članu Mazovšea Eduardu Mihaelu Grosu koji se moro zadovoljiti drugim mjestom, dok je treći u generalnom plasman Bartoš Rudik iz Vostera.

- Ovo je fantastičan rezultat za mene i ekipu. Vrlo smo srećni, mnogo smo radili prethodna tri dana, a danas smo to i naplatili. Posebno sam srećan i što smo najbolji tim. Danas je bilo vrlo intenzivna i brza etapa, ali smo uspjeli da ostvarmo sve zamisli. Pokupio sam i mnogo bodova na sprinterskim prolazima, tako da sam osvojio i crvenu majicu. Trka je bila sjajna, organizacija vrhunska - rekao je Černe koji je pehar dobio iz ruku proslavljenog bicikliste Tanasije Kuvalje.

Prvi na cilj u Banjaluci stigao je Kristijan Hočevar iz Adrije kome je pehar uručio gradonačelnik Banjaluke Drško Staniuković. Nakon njega u cilj je ušao Černe, a treću poziciju zauzeo je Rudik.

Plava majica za najboljeg brdskog vozača ostala je u vlasništvu Jake Primožiča iz Hrinkova, a najuspješniji mladi vozač je biciklista Bardijanija Lorenco Konforti, kojem je bijelu majicu uručila ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić.

- Zadovoljstvo je bilo dočekati bicikliste na cilju i uručiti nagradu najboljem mladom biciklisti. Za mlade sportiste je učešće na velikim takmičenjima izazov ali i ogromna satisfakcija, pogotovo kada osvoje neko priznanje i drago mi je da sam imala priliku da im čestitam i uručim nagrade. Trka je, uprkos brojnim izazovima, uspješno privedena kraju i želim prvenstveno povrijeđenim takmičarima brz oporavak i povratak na sljedeću trku. Beograd, Banjaluka i ostale lokalne zajednice kroz koje je prošao biciklistički karavan položile su ispit sa najvišom ocjenom, kao i institucije i organizatori koji su zajedničkim snagama organizovali Međunarodnu biciklističku trku, ugostili 175 takmičara, te promovisali Republiku Srpsku i Srbiji na najljepši i najbolji način – rekla je Čabrićeva.

Direktor trke Vladimir Kuvalja pohvalio je sve službe, narčito policiju Srbije i Srpske, te medicinsko osoblje trke, ali i zaposlene u bolnicama u Prijedoru, Laktašima i Banjalci koji su juče pravovremeno reagvali i zbrinuli sve porijeđene poslije karambola koji se desio na autoputu „9. januar“ kod Drugovića.

- Svi sektori na trci odradili su veliki posao, naročito policija i medicinski radnici Srpske. Srećan sam to je na kraju sve dobro završilo, poželio bih brz oporavak najboljem biciklisti BiH Vedadu Kariću koji je najgore prošao, ali se oporavlja i sve bi trebalo da bude u redu. Nadam se da ćemo ga gledati i iduće godine na našoj trci. Izuzimajući taj incident, sve je proteklo u najboljem redu i zaista sam ponosan na činjenicu da smo okupili neke od najboljih ekipa svijeta, te takmičare iz 30 zemalja – rekao je Kuvalja.

Za četiri dana biciklisti su prevezli više od 600 kilometara, a mostovi izeđu Beograda i Banjaluke utvrđeni su već 17. godinu zaredom.