XS
SM
MD
LG

Oglasio se FK Partizan

 
Fudbalski klub Partizan oglasio se večeras saopštenjem u kojem navodi da su odluke Jugoslovenskog sportskog društva Partizan nelegalne, kao i da je Agencija za privredne registre postupajući po registracionim prijavama pravno osnažila takve odluke.

Upravni odbor Jugoslovenskog sportskog društva Partizan uveo je ranije danas prinudnu upravu u fudbalski klub i raspustio Skupštinu fudbalske sekcije. Članovi prinudne uprave su Zoran Lončar, Željko Tanasković, Nenad Vukčević, Jaško Međedović i Ratomir Babić. Na mesto zastupnika FK Partizan imenovan je Zoran Lončar.

Ovom odlukom su pored raspuštanja Skupštine, svojih dužnosti razrešeni i predsednik Milorad Vučelić, generalni direktor Miloš Vazura i počasni predsednik Milorad Ćurković.

Kako se navodi u saopštenju FK Partizan, poslednjom odlukom je napravljen kontinuitet pravničkog nasilja.

"Pravna komisija fudbalskog kluba Partizan koristi priliku da se ovim putem obrati javnosti sa sledećim Saopštenjem, a sve povodom odluke tzv. Upravnog odbora JSD Partizan o raspuštanju Uprave i razrešenju zastupnika i imenovanju privremene uprave i zastupnika FK Partizan od 03.05.2023. godine. Pomenutom Odlukom napravljen je kontinuitet pravničkog nasilja, koje je započelo održavanjem neformalnog sastanka dana 12.09.2022. godine, na kom su na potpuno nezakonit način izabrana novi tzv. Upravni odbor JSD Partizan, novi tzv. generalni sekretar i novi tzv. predsednik JSD Partizan, a što je za posledicu imalo pokretanje jednog krivičnog i tri parnična postupka, čiji je predmet utvrđivanje ništavosti odluka tzv. Uprave JSD Partizan, kao i delovanja sa očiglednim elementima bića krivičnog dela od strane tzv. Predsednika JSD Partizan", stoji u saopštenju kluba iz Humske ulice.

Navodi se i da je FK Partizan iznenađen što pomenute odluke dolaze iz redova Partizanove sportske porodice.

"Zbog toga sa velikom indignacijom primili smo informaciju o pokušaju uvođenja navodnih privremenih mera u FK Partizan od strane nelegalne i samozvane grupe ljudi, koja se predstavlja kao rukovodstvo JSD Partizan. Pored toga, što je za FK Partizan navedeni pokušaj nevažeći i nezakonit, proizvodi i iskreno žaljenje, nevericu i stid, što dolazi iz redova pojedinih delova naše slavne sportske porodice. On označava nastavak nezakonitog, protivstatutarnog i neovlašćenog postupanja pomenute, samozvane grupe ljudi, koja se nameće, kao rukovodstvo JSD Partizan.

Donošenjem gore navedene Odluke od 03.05.2023. godine pogažena su osnovna načela Statuta, na kojima počiva funkcionisanje JSD Partizan, a koja su sublimirana u članu 1 Statuta JSD Partizan, koji propisuje da je JSD ''Partizan'' dobrovoljna, nevladina, nepolitična i neprofitna organizacija u oblasti sporta, osnovana, kao sportsko društvo, radi uređivanja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa udruženih sportskih organizacija, kao i zajedničkog nastupanja u oblasti sporta", saopštili su crno-beli.

Na kraju saopštenja se navodi da su lica koja su učestvovala u donošenju ovakvih odluka postupala potpuno nezakonito i nesavesno

"Pravnu komisija FK Partizan koji sačinjavaju ugledni pravnici iz različitih oblasti prava, koja je u svom radu do detalja upoznata sa kompletnom pravnom problematikom i koja se u svom radu isključivo rukovodi pravničkim i na zakonom utvrđenim načelima, smatramo: da je svaka odluka doneta od strane tzv. Uprave JSD Partizan nezakonita i da ne može proizvoditi nikakva pravna dejstva, da su lica koja su učestvovala u donošenju ovakvih odluka postupala potpuno nezakonito i nesavesno i da je Agencija za privredne registre postupajući po registracionim prijavama nažalost pravno osnažila nelegalne odluke tzv. Uprave JSD Partizan", saopštio je Partizan.

Kao odgovor na odluku JSD Partizan, fudbalski klub je odlučio da potvrdi mandate rukovodstvu.

"Na osnovu gore navedenog na sednici koja je održana 3.5.2023.godine, Skupština FK Partizan je konstatovala da su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu Odluke o istupanju FK Partizan iz JSD Partizan. Takođe je konstatovano da su odluke o razrešenju svih lica u FK Partizan ništave i da ne proizvode pravno dejstvo, te je Skupština svim organima FK Partizan potvrdila mandate. Imajući u vidu sve gore navedeno, Pravna komisija FK Partiza najstrože osuđuje ovakvo nesavesno i nezakonito postupanje  lica koja se predstavljaju kao tzv. Uprave JSD Partizan i na takav način direktno urušavaju višedecenijski ugled jednog od najtrofejnijih Sportskih društava na svetu, pa s tim u vezi ukazujemo da su za mere koje se preporučuju kroz opisani pokušaj isključivo nadležni sudovi pod unapred propisanim uslovima i da nikad neće moći da budu primenjene, ako su rezultat bilo čije samovolje", stoji u saopštenju FK Partizan.

Nakon "odbijanja" iz FK, usledio je novi potez JSD - zabrana fudbalskoj sekciji da se takmiči pod imenom Partizan i koristi stadion "JNA" i grb kluba.

Saga se nastavlja, vodi se spor i pred Sudom, pa će se još sačekati na konačno razrešenje.


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20