XS
SM
MD
LG

Kuvalja: BS RS neće dozvoliti nikome da se igra sa Republikom Srpskom

Biciklistički savez Republike Srpske neće dozvoliti nikome da se igra sa Srpskom, da nipodaštava njene takmičare i da mimo zakona BiH realizuje namjere političkog Sarajeva koje godinama čini isto na najvišem nivou. 

Poručeno je ovo na konferenciji za medije na kojoj su se obratili direktro BS RS Vladimir Kuvalja i sekretar BS RS i BS BiH Goran Guska. Kao što je poznato, čelnici BS RS u januaru su odlučili da privremeno preuzmu upravljanje krovnim savezom jer su se njihove kolege iz FBiH godinama nisu udostojili da osnuju BS FBiH, što praktično znači da su godinama kršili zakone zemlje u koju se kunu.

- Sve je jasno, po zakonu dva entitetska saveza osnivaju savez na nivou BiH, a naši partneri mimo zakona guraju priču jedan klub jedan glas. Ovo je stara izlizana građanska priča iza koje se želi sakriti želja za dominacijom i brisanje svega sto ima prefiks “srpski”. To je sarajevski, bošnjački nacionalizam u sportu. Međutim, neko sa vizijom predvidio je dobru zaštitu u zakonu u slučaju spora između dva entitetska saveza odluku donosi Savjet ministara BiH. Gajili smo prijatelsjke odnose sa starim biciklističkim radnicima i stvorili BS BiH, a formiran je na način jer je BS RS bio jedini validan savez, pa smo primili nekoliko klubova iz FBiH u kojoj je bicikilizam bio nerazvijen. Dugo je to funcionisalo na prijateljskoj osnovi i nije biolo problema, ali kada su došli novi ljudi na funkcije počeli su problem – rekao je Kuvalja. 

On je istakao da su dugo godina od druge strane tražili samo da osnuju savez, ali oni to nisu uradili punih 15 godina. 

- U januaru smo odlučili da prekinemo njihovu samovolju, nelegalno djelovanje i kršenje zakona BiH. Oni to nisu uradili je im je odgovaralo da iz garaža dolaze u krovni savez i imaju pravo glasa. Koristeći zakone ove države prije tri mjeseca odlučili smo da to prekinemo i preuzmemo upravljanje savezom BiH. Nažalost, više ne postoji ona prijateljska osnova sa početrka priče, a mi i dan danas želimo samo da sve bude legalno, da osnuju BS FBiH i da sjednemo za sto ravnopravno, bez preglasavanja i svega što već dugo trpimo - rekao je Kuvalja. 

Guska je pojasnio da odluka o preuzimanju ingerencija BS BiH od rukovodstva BS RS nije došla preko noći i da je bila iznuđena.

- Žao mi je što je do svega ovoga došlo, ali je stvar jasna. BS FBiH nije osnovan i odlučili smo se na ovaj korak da ih praktično natjeramo da to učine. Koliko čujemo, oni su pokrenuli stvari sa mrtve tačke, ali još zvanično nisu reistrovani. Mi smo prilikom privremenog preuzimanja rada saveza koje je potpuno legalno i u skladu sa članom 23. Zakona o spotu BiH koji kaže da su osnivači krovnog saveza savezi RS i FBiH obavijestili sve institucije Srpske i BiH, ali i Međunarodnu biciklističku uniju (UCI). Kolegama iz FBiH se to ne sviđa ta ideja. Naš jedini zahtjev je da osnuju i da sjednemo za sto kako bismo na ravnopravnim osnovama osnovali novi krovni zakon, na fer i poštenom dogovoru u korist biciklista i da konačno krenemo naprijed. Dobar dio kolega ne razumije ili neće da razumije da na ovaj način štitimo zakon BiH i bicikliste. Želimo da legalizujemo savez, da usvojimo novi statut i da sve bude u skladu sa zakonima BiH. Zakon odavno ne dozvoljava ovakvo djelovanje kako ga oni zamišljaju. Osnova je da se oni konačno odobrovolje i shvate da su u zabludi – rekao je Guska. 

Kuvalja je podsjetio da svi oni koji poštuju Republiku Srpsku imaju otvorena vrata i da su dobrodošli. Ali onaj ko zabrani biciklistima iz Srpske da dobiju licence, pokazuje ne da nepoštuje Srpsku, već joj želi sve najgore.

- Oni koji se tako ponašaju neće imati mjesta za našim stolom. U neku ruku mogu i da ih razumijem jer mi imamo jednu od najboljih trka u regionu, desetak profesionalnih biciklista koji se uspješno takmiče za ekipe iz Srbije, Italije, SAD… Radimo na razvoju profesionalnog bicilizma, plaćamo kampove mladim takmičarima, školujemo trenere, sudije… Oni nemaju ništa od toga ili imaju sasvim malo. Njih predstavljaju turistički vodiči, radnici sa šaltera… Oni koji žele da u biciklizmu teže da naprave nešto poput onoga za šta se zalažu njihovi političari, a to je građanska BiH, javno im poručuje da neće proći. Srpska je nastala uz nenadokbadive ljudske gubitke, majke su davle sinove, sestre braću, žene muževe… Ko smo mi da sada dozvolimo da nam neko nešto nameće? Kao direktor BS RS javno kažem da to nikada neću dozvoliti. Moraju da priznaju Republiku Srpsku i poštuju njena zagarantovana prava. Sve što oni rade jeste da postavljaju ljude sumnjivih biografija kojima je cilj da unište sve što je naše. To su pokazali odlukom da ukinu pravo našim biciklistima da se takmiče. Srpska će uvijek pokazati prijateljstvo u onima koji je poštuju. Lijepo to kaže i naš predsjendik Milorad Dodik. Proces je težak, ne zavaravamo se da je lak, ali je sve što želimo jeste da nas niko ne preglasava, već da budemo ozbiljan, ravnopravan partner što nam je zakonom i zagarantovano – rekao je Kuvalja.

On je naglasio da ima mnogo prijatelja u FBiH i da oni znaju njegov stav.

- Više od svega poštujem Republiku Srpsku, ali nemam ništa protiv nikoga ko želi da sarađuje i nastoji da podigne ovaj sport na viši nivo. Šta su naša nastojanja najbolji primjer je trka “Beograd – Banjaluka”. Došli su do nas ružni tekstovi pred trku u kojima je bila gomila neistiona povodom nenastupanja reprezentacije BiH na trci. Te izjave su dali turistički vodiči, a njihovo znanje o biciklizmu je na niskom nivou. Oni treba da znaju da je reprezentacija BiH dobrodošla na trku, ali se posljednjih nekoliko godina dešava da najbolji biciklisti nastupaju za svoje profesionalne timove i samim tim prema pravilima UCI ne mogu da nastupaju za reprezentaciju. Onda ovi koji misle da znaju biciklizam, a ne znaju, da tako kažem, po komšiluku hvataju bicikliste i daju im dres BiH. Na taj način sramote sebe, BiH, ali i trku. Evo i ove godine na trci su nastupili najbolji biciklisti iz FBiH Vedad Karić i Husein Selimović, ali u svom profesionalnom timu. Reprezentacija BiH je dobrodošla na trku, ali u najjačem sastavu, a ne samo kako bi učstvovala – zaključio je Kuvalja.