XS
SM
MD
LG

Denver vodi 3:0 protiv Lejkersa

Nikola Jokić i Entoni Dejvis u dueluNikola Jokić i Entoni Dejvis u duelu

Košarkaši Denver nagetsa vode 3-0 u finalu Zapada posle trijumfa nad Los Anđeles lejkersima 119:108 u "Kripto centru". Nikola Jokić je završio sa 24 poena, šest asistencija i osam skokova, šutiravši 9/19 iz igre.

Denver nagetsi su fenomenalnim timskim izdanjem došli na jednu pobedu do najvećeg uspeha u istoriji franšize. Nikola Jokić je briljirao u poslednjoj deonici iako je imao četiri faula, ubacivši 15 od 24 poena u prelomnom periodu. Džamal Mari je odigrao neverovatno prvo poluvreme sa 30 poena, ukupno 37 na kraju. 

Ubojita "plava strela" nastavila gde je stala

Džamal Mari je nastavio gde je stao u poslednjoj deonici drugog meča. Ubacio je zadivljujućih 30 poena u prvom polvreumenu.Zatrpavao je koš Lejkersa od samog starta utakmice, domaćini nisu imali odgovor za šuteve Kanađanina.

Od rezultata 9:7 za domaćina, Denver niže 13 poena za dvocifrenu prednost, maksimalna je bila 14 poena.

U tom Marijevom nezaustavljivom naletu, ostali Nagetsi nisu imali ni vremena ni prostora da se preterano istaknu, uključujući Nikolu Jokića. Pet poena, tri skoka, četiri asistencije sa 2/8 iz igre nije ono na šta smo navikli od "Džokera". Tome je razlog i tri lične greške. Hačimura i Dejvis su mu dobro parirali u idbrani u njegovoj igri leđima, mada je u "zidanje" ka košu često išao sa prevelike daljine od koša.

Jokić upada u problem, pa spasava situaciju

Jokić čini četvrtu ličnu grešku sredinom treće deonice i odlazi na klupu. Ipak, Nagetsi preko Brauna, Portera i Koldvel-Popa uspešno održavaju prednost koja je u poslednjem minutu došla i do 83:76. Onda je Lebron pogodio dve trojke i ponovo vratio rezultatsku neizvenost. Mari nije pogodio nijedan koš u tom periodu.

 

Hačimura trojkom donosi prednost Lejkersima na otvaranju poslednjeg perioda, pa uzvraća poludistancom na Jokiećeve poene za 87:86 Lejkersa. Jokić sa košem uz faul i Brus Braun vraćaju Nagetse na 91:87. Posle dva precizna bacanja Hačimure za 94:93, Džef Grin i Brus Braun trojkama završavaju dva uzastopna napada Nagetsa. Darvin Ham traži tajm-aut. Posle dva precizna bacanja Hačimure za 94:93, Džef Grin i Brus Braun trojkama završavaju dva uzastopna napada Nagetsa. Darvin Ham traži tajm-aut. Minut odmora je bolje pomogao Denveru jer su nastavili seriju sa još sedam poena - trojka Marija, skok u napadu Braun i koš Jokića u reketu. Stvorena je dovoljna distanca za mirni put do treće pobede.

Mari i Jokić su imali odličnu podršku sa 17 poena Koldvel-Popa, 15 Brusa Brauna i dabl-dablom Majka Portera Džuniora od 14 poena i 10 skokova.

Lejkerse je predvodio Entoni Dejvis sa 28 poena i 18 skokova uz 61 posto iz igre, po običaju odličan u svakoj neparnoj utakmici. Ostin Rivs i Lebron Džejms su ubacili po 23 poena. "Kralj" je završio i sa 12 asistencija, sedam skokova, ali tek 3/9 za tri.

Samo pet izgubljenih lopti i čak 30 asistencija Denvera na gostujućem parketu. Imali su i bolji procenat za tri - 41 posto naspram 31 posto Lejkersa,

Denver na svom terenu ima priliku da "počisti" rivala i ode u finale, meč se igra 23. maja.