XS
SM
MD
LG

Gužva na izlaznim vratima Premijer lige

Odigrane su utakmice 32. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, slavlja Tuzla Sitija, Borca, Širokog Brijega i Zrinjskog

Borac je na Gradskom stadionu u Banjaluci slavio pobjedu protiv Slobode 3:2.

Fudbaleri Slobode su do vodstva u Banjaluci stigli već u devetoj minuti utakmice. Sjajno je šutirao Kenan Delić u jako lijepo pogodio za vodstvo od 1:0. Imala je Sloboda i još nekoliko jako dobrih šansi u prvih pola sata utakmice. Još jednom je polukontru pokrenuo Delić, dodao do Vranješa, no ne pogađa fudbaler Slobode. Šut je probao i Mehmedović u dvadesetoj minuti, no bez promjene rezultata. Isti igrač je i desetak minuta kasnije probao, ide lopta pored gola. Uzvratio je Borac u 33. minuti, Nikola Ninković šutira pored gola.  Borac do izjednačenja uspjeva da dođe u 35. minuti utakmice. Subić je centrirao sa 35 metara u šesnaesterac, Nedeljko Piščević pogađa prečku, lopta se odbija do Benjamina Tatara koji vraća glavom loptu do Darka Lazića, a defanzivac Borca postiže svoj prvi gol u dresu Borca za izjednačenje. Ubrzo nakon toga Sloboda postiže i svoj drugi pogodak, no on je poništen zbog ofsajda. 

Samo što je počelo drugo poluvrijeme umalo Borac da stigne do preokreta. Sergej Dojčinović je snažno šutirao, ali Bukvić izbacuje u korner i ne dozvoljava prvi pogodak u dresu Borca beku banjalučkog kluba. Što nije uradio Dojčinović jeste Jakov Blagaić u 55. minuti utakmice. Asistent je Mrkaić, a Blagaić pogađa za potpuni preokret. Nastavila se goleada i dalje u Banjaluci, u 75. minutu Alić pogađa za 2:2 i novu nadu, ali odmah iza toga Enver Kulašin prati akciju i odbijenu loptu od stative nakon šuta Cvijanovića šalje u gol za 3:2, što je na kraju bio i konačan rezultat utakmice.

Tuzla Siti je ostvarila zlata vrijednu pobjedu u Konjicu protiv Igmana 1:0.

Već u petoj minuti utakmice Tuzla Siti je postigla gol u Konjicu i povela protiv Igmana 1:0. Strijelac je bio Irfan Hadžić na asistenciju Miće Kuzmanovića. Bio je to start kakav su željeli Tuzlaci i nakon toga su znali šta rade, te kako čuvaju prednost. Nismo vidjeli mnogo dešavanja na terenu, Igman je držao loptu, pokušavao da stvori šansu, ali nisu bili konkretni. Malo ko je slutio da će to biti konačan rezultat, ali na kraju se to desilo i Tuzlaci slave jako bitnu pobjedu u borbi za opstanak.

Zrinjski je sa 2:1 savladao Leotara u Čitluku. Zrinjski je duplu krunu u ovoj sezoni Premijer lige Bosne i Hercegovine slavio na utakmici protiv Leotara. Trebinjci su ih dočekali špalirom prije početka utakmice i tako im odali priznanje za ono što su napravili ove sezone. Iako bez ikakvog rezultatskog značaja za njih, Zrinjski je još jednom pokazao zašto su šampioni države. Izašli su u veoma jakom sastavu i u 21. minuti su poveli golom Nemanje Bilbije. Jukić je nabacio loptu, a Bilbija glavom dolazi do lopte prije Puletića i pogađa za 1:0. Uspio je Leotar na startu drugog poluvremena da dođe do izjednačenja i to nevjerovatnim autogolom Hrvoja Barišića. Ne viđa se često ovakav autogol. Barišić je u namjeri da ispuca centaršut prebacio loptu preko sebe i lopta upada u kontra rašlje za izjednačenje. Trajalo je izjednačenje sve do 71. minute, a onda Mario Ćuže stupa na scenu i izuzetno lijepim pogotkom vraća prednost svojoj ekipi, a ispostaviće se da je to bio i konačan rezultat ovog meča.

Fudbaleri Širokog Brijega danas su na svom terenu savladali ekipu Sloge u sklopu 32. kola m:tel Premijer lige BiH, a konačan rezultat ovog meča je glasio 1:0.

Klub sa Pecare je u prvih desetak minuta imao nešto više od igre, ali nikako nije mogao pronaći put do protivničke mreže. S druge strane, Sloga je tek u 22. minuti ozbiljnije zaprijetila golu domaćina. Poslije jednog kontranapada, Krstovski je šutirao, ali nije uspio da postigne pogodak. Nakon toga prilika nije bilo sve do 38. minute, kada je viđen vodeći pogodak za ekipu Širokog Brijega. Tada je Ćavar iz slobodnjaka pogodio za vodstvo svoje ekipe od 1:0. Do kraja prvog poluvremena više nije bilo golova, pa su Širokobriježani na pauzu otišli sa jednim golom prednosti.

Već na samom startu drugog poluvremena, igrači Sloge su imali fenomenalnu priliku i mogli su doći do izjednačenja. Dadić nije uspio da iskoristi grešku Mašića i njegov udarac je odbranio Josipović. U 53. minuti Kulenović je pokušao nakon kornera, ali golman Širokog Brijega je na sjajan način zaustavio njegov pokušaj. Dvije minute kasnije, u prilici se za ekipu Širokog Brijega našao Ćavar poslije sjajne akcije. Njega je uposlio Bagarić, ali je ovaj šutirao i lopta je otišao preko gola. Igrala se 70. minuta kada je Lukić poslao loptu za Pejića, ali ovaj je loše šutirao i propustio je odličnu priliku za Široki Brijeg. Pet minuta kasnije, Širokobriježani su imali novu veliku priliku, ali Pejić sa sedam metara nije uspio da savlada protivničkog golmana.

Do kraja susreta više nije bilo prilika na obje strane, pa je Široki slavio veoma veoma važnu pobjedu na svom terenu.


Sarajevo 2 : 4 Igman
Posušje 2 : 1 Velež
Sloboda 1 : 2 Željezničar
Sloga Meridian 2 : 1 Borac
Leotar 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 3 : 0 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 25 3 5 78
2 Borac 33 18 4 11 58
3 Željezničar 33 15 8 10 53
4 Sarajevo 33 15 7 11 52
5 Široki Brijeg 33 13 9 11 48
6 Velež 33 11 12 10 45
7 Tuzla City 33 10 7 16 37
8 Igman 33 9 10 14 37
9 Sloga Meridian 33 10 7 16 37
10 Posušje 33 10 7 16 37
11 Leotar 33 9 7 17 34
12 Sloboda 33 7 11 15 32