XS
SM
MD
LG

Završeno najspektakularnije i najbrojnije izdanje Jahorina Ultra trail-a

Tokom vikenda 22-23. 07. 2023. na Jahorini je održano trkačko takmičenje Jahorina Ultra trail u okviru kojeg su na stazama u prirodi održane četiri trke, i to MINI na 10, MIDI na 30, MAXI na 78 i ULTRA na 140 kilometara. Takmičari su pokazali visok nivo spremnosti i izdržljivosti, a najbolji su vrijedno nagrađeni.

Na konferenciji za medije održanoj u ciljnoj zoni na Jahorini o sad već tradicionalno najznačajnijem ljetnjem događaju na Jahorini govorili su Dejan Ljevnaić direktor Olimpijskog centra, Denis Šulić ministar trgovine i turizma, Dragan Jakić pretstavnik turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, kao i influenseri Ana-Marija Žujović i Milan Kaćanski.

Tim povodm Dejan Ljevnaić je rekao medijima: „Jahorina Ultra trail je događaj na koji smo posebno ponosni. Ovo spektakularno takmičenje, sada već tradicionalno, po deveti put zaredom održano je na Jahorini. Ove godine smo zabeležili rapidan rast broja učesnika. Dovoljno je reći da smo imali više od 530 prijavljenih takmičara iz svih delova sveta. Tokom trajanja trail-a Jahorinu poseti više od 2000 ljudi tokom jednog dana. Ovo takmičenje  iz godine u godinu dobija sve veći značaj i na dobrom je putu da preraste u nacionalni brend.

Na ovogodišnjem izdanju JUT-a učešće su uzeli takmičari iz 26 zemalja sveta, takmičari iz Amerike, Australije, Omana, Malezije, Tajvana dobar su pokazatelj da je ovo takmičenje prevazišlo granice evropskog tla. „
 

Ljevnaić se osvrnuo i na samu organizaciju takmičenja: „Posebnu pažnju posvetili smo sigurnosti i bezbednosti takmičara uz pomoć Helikopterskog servisa i profesionalnog GPS merenja vremena. Svaki detalj ovog takmičenja pažljivo je isplaniran. Dovoljno je reći da u procesu organizacije učestvovalo 120 zaposlenih, koji na najprofesionalnijem nivou obavljaju svoje zadatke. Naše okrepne i životne stanice , ljubazno osoblje i sigurne staze daju  pečat ovom takmičenju. Jahorina ultra trail je posebna priča i ko jednom odluči da učestvuje, sigurno će se ponovo vratiti. Svi učesnici trke dobili su bogat startni paket, sa pažljivo odabranim i visokokvalitetnim proizvodima podržan od strane brojnih sponzora iz Bosne i Hercegovine i regiona, ali i finišerske medalje dok su najuspešniji nagrađeni vrednim nagradama u vrednosti od oko 20. 000 KM. “

 

„ Jedan od najvažnijih društvenih aspekata  naše organizacije jeste promocija  zdravog načina života i sporta. Osim što donosi višestruku korist našem telu i umu, trčanje na stazi nam  daje priliku da upoznamo nova mesta i zavirimo u magični svet flore i faune. Naš cilj je da inspirišemo i edukujemo ljude o svim benefitima koje zdrav način života nudi.  Naša vizija je da Jahorina, pored toga što je jedno od najlepših turističkih odredišta bude i primer planine koja brine o svom okruženju. Jahorina Ultra trail je savršen primer poštovanja prirode i svih ekološki predviđenih smernica.  Važno je napomenuti da su sve naše trke pet friendly. “- rekao je Ljevnaić

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da se međunarodnom trkom „Jahorina ultra trejl“ promoviše Jahorina i Republika Srpska jer je za turizam bitan pozitivan marketing, što takmičari i čine.

„NJih 550 koji učestvuju na takmičenju poslali su pozitivne utiske sa Jahorine i tako poslali lijepu sliku Republike Srpske. Oni će sigurno biti najbolji ambasadori našeg turizma“, izjavio je Šulić novinarima prije proglašenja pobjednika u mini i midi trci „Jahorina ultra trejla“.

Šulić, koji je istrčao trejl na 30 kilometara zajedno sa direktorom Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejanom LJevnaićem, rekao je da mu je drago što je uspio, s obzirom da je uvijek bio učesnik u polumaratonima ili trci na 10 kilometara u ravnici, pa je zadovoljstvo bilo posebno, te da su skupa pokazali timski duh.

Predstavnik Turističke organizacije Istočnog Sarajeva Dragan Jakić čestitao je Olimpijskom centru za odličnu organizaciju „Jahorina ultra trejla“, kao najznačajnijeg događaja u ljetnom periodu na planini.

„To je velika promocija Jahorine kao turističke destinacije, zdravog života i prirode. Nadam se da će biti sve masovnija i na najbolji način predstaviti Jahorinu i Republiku Srpsku na mapi regiona“, istakao je Jakić.

Takmičai  influeseri Milan Kaćanski i Ana – Marija Žujovič rekli su da prvi put trče  jahorinskim predjelima, te da su oduševljeni ljepotom prizor,  za sam kraj su se zahvalili organizatorima na pozivu.

 

Pobjednici:

ULTRA MUŠKARCI

Pavle Kruljac

Anže Sobočan

Aleš Frilc

 

ULTRA ŽENE

Nela Lazarević

 

MAXI MUŠKARCI

Janez Klačnik

Daniel Opara

Marijan Butorac

 

MAXI ŽENE

Paula Vrdoljak

Maja Urban

Alma Alijagić

 

MIDI MUŠKARCI

Đuro Borbelj

Slavko Panić

Aleksandar Mijatović

 

MIDI ŽENE

Aja Kozinc

Mina Kosanović

Rebeka Petrovčić

MINI MUŠKARCI

 

Boris Stanojević

Sanel Uzunović

Darko Topalović

 

MINI ŽENE

Nevena Jovanović

Jovan Bojić

Asja Ćehur

Dolina Heroja na Tjentištu 30. 9, biće mjesto sa kojeg će najbolji takmičari iz ULTRA I MAXI izazova krenuti u trku koja će odlučiti, ko je apsolutni pobjednik Jahorina Ultra trail. Pobjednik MASTERS trke osvojiće spektakularnu nagradu – automobil!