XS
SM
MD
LG

Sezona nije ni počela, a klubovi već umorni

Nova sezona 2023/24. nije zvanično ni počela, a tri utakmice premijernog kola su odgođene. Po “komet” sistemu u kojem se zvanično vodi šampionat “Dejtonske tvorevine” u subotu, 29. jula sastaće se Velež – Zvijezda-09, a dan kasnije Sarajevo – Sloga Meridian i GOŠK – Tuzla siti. Termini za mečeve Zrinjski – Posušje, Željezničar – Igman i Široki Brijeg – Borac su prazni!

Zašto?

Prošlog leta mostarskim “plemićima” je malo nedostajalo da se plasiraju u grupnu fazu UEFA Lige konferencija, a da jesu veliko bi bilo pitanje kako bi im Savez obezbedio termine sijaset odloženih utakmica. Sada. Već na startu imamo neravnopravnost klubova u Premijer ligi BiH.

Regularnost?

Ne želimo da ulazimo u polemiku “rekla-kazala”, ali klub koji nije kadar da svaka tri dana igra takmičarsku utakmicu i nije evropski klub. Ustvari, to je poluamaterizam, a nikako profesionalizam čemu se stremi u taborima svih članova elitnog ranga “zemlje dva entiteta i tri naroda”.

Savez je jednom popustio, bez razloga, i sada ima konstantni problem. Razlog je postojao – nikakav! Ako je Zrinjski moćan neka ruši rivale paralelno na međunarodnoj i domaćoj sceni. Isto važi i za Željezničar i Borac. Sarajlije i Banjalučani su, za razliku od Mostaraca, u bivšij zajedničkoj državi, nastupali na međunarodnoj sceni, četa s Grbavice došla čak i do polufinala nekadašnjeg Kupa UEFA, ali utakmice u domaćem prvenstvu su odrađivali na vreme, u zakazanim terminima.

Izreka je: “zbog višeg interesa”. Kakav je to “viši interes” da se prvenstvene utakmice odlažu na ovako neargumentovan način?

Narednog vikenda počinje i prvenstvo Srbije, popularna Superliga. Prvak Crvena zvezda, direktni učesnik grupne faze Lige šampiona, nema evropskih obaveza u julu i avgustu kao prethodnih sezona, ali tri dana pred startu trke za bodove Beograđani su zakazali prijateljsku utakmicu protiv Fiorentine, člana italijanske Serije “A”.

Crvena zvezda je velika, bivši šampion Evrope i sveta, klub s rejtingom, pedigreom i renomeom. Njoj jednostavno nedostaju evropske, makar i prijateljske utakmice. Zato i jeste oduševila na turniru u Sankt Peterburgu, pokazala da je mnogo viši nivo za svu “boraniju” na Balkanu (čast zagrebačkom Dinamu).

I dok su klubovi iz Premijer lige BiH već na startu nove sezone “umorni i iscrpljeni” Crvena zvezda hvata zamajac za nešto, mnogi kažu, veliko.

Ili jesi ili nisi?

Nije nikakvo čudo što je šampionat “Dejtonske zemlje” na rang-listi jedan od najnezanimljivijih i najslabijih, sa najmanjim rejtingom, u Evropi.

Fudbalski savez BiH bi trebalo da prekine ovu praksu odgađana prvenstvenih utakmica klubovima koji igraju Evropu, jer je to, apsolutno, besmisleno!