XS
SM
MD
LG

Čojstvo i junaštvo na izvorni način: Alal vera Mijatoviću!

Milan Mijatović

Ono što je uradio golman banjalučkog Borca i crnogorske reprezentacije Milan Mijatović ostaće zapisano u fudbalskim analima zauvek, kao i svim almanasima čoveku od Boga darivane igre. 

 


Sa 36 godina Milan Mijatović ne samo da je sinonim izvornog čojstva i junaštva, koje nosi u svojim korenima iz Pljevalja, već je postao tema broj jedan u Evropi i svetu, kako je za manje od 24 časa odigrao, na vrhunskom nivou, dve veoma zahtevne i teške utakmice. 
Ovakve smo idole nekada u mladosti imali… 
Prvo je u utorak veče (meč počeo u 20.45 časova) u Beogradu branio za Crnu Goru protiv Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine. Nakon što se istuširao, nešto prezalogajio, pozdravio sa reprezentativnim kolegama, seo je u auto i pravac Banjaluka! U grad na Vrbasu stigao je u noći između utorka i srede, negde oko tri časa. Sutradan, među prvima, došao je na Gradski stadion i rekao:
-Nisam umoran, mogu da branim protiv Sarajeva!
Potvrdile su to i reči pomoćnog trenera Borca Borisa Raspudića pre meča sa Sarajevom (počeo u 19 časova). Šef stručnog štaba Vinko Marinović dao je šansu svom čuvaru mreže, čije stajanje među stativama daje dodatno samopouzdanje saigračima, ali i veru navijačima. Bio je brilijantan, tri ili četiri puta zaustavio je zicere Sarajlija i jedan je od najzaslužnijih što Borac nije izgubio derbi. A bila je to utakmica lidera iz Banjaluke i sa Koševa drugoplasiranog tima na tabeli!
I tu nije kraj… U četvrtak, dan posle derbija, kada su svi fudbaleri Borca radili trening oporavka, Mijatović je zamolio Sinišu Mrkobradu, trenera golmana u Borcu, na čiju preporuku je i došao na Trg Republike Srpske:
-Šefe, kad sam se već skinuo, daj da odradim bar pola pravog treninga!
Želja mu je uslišena, uz nevericu saigrača i gromoglasan aplauz…
Profesionalac od glave do pete. Ljudina za primer. Istrajan karakter kakvih nedostaje današnjem svetu. Izvorni Njagoš! Sve u imenu i prezimenu Milan Mijatović.
Fudbalski klub Borac je u prošlosti imao dobrih poteza, više lutanja u potrazi za igračima, ali dolazak Milana Mijatovića u klub je pun pogodak. I više od toga. Crnogorski golman u 36 godini služi kao istinski primer mlađima kako treba da se ponašaju, šta da rade i na koji način da žive. Uz sve pobrojano, doslovno živi i patriotski, Hrišćanski, nebitno je da li s prefiksom crnogorski ili srpski. Valjda je to jedno te isto!
Heroji našeg doba su, opet, među nama! Junacima smo se uvek dičili i ponosili.
Alal vera Milane Mijatoviću!