XS
SM
MD
LG

“Dan fudbala” nije običan dan u godini…

Sa sjednice o Danu fudbala FOTO: FSRS

Pred nama je 13. izdanje prestižne i jako cijenjene manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” koju od januara 2012. godine organizuju Fudbalski savez Republike Srpske i jedini sportski list na srpskim prostorima Sportski žurnal, čedo novinske kuće “Politika”.

 


“Dan fudbala” nije običan dan u godini… To je dan kada su Banjaluka i Republika Srpska u fudbalskom epicentru regiona, ali i većeg dijela Evrope, izvan ovog danas moderno nazivanog Zapadnog Balkana.

Koje činjenice govore da “Dan fudbala” nije običan dan?

Koliko je interesovanje može se zaključiti da svi oni koji se bave fudbalom od milion i 200.000 stanovnika (?!) srpskog entiteta u BiH, odmah i sad, žele da budu nagrađeni, niko nema vremena da sačeka narednu godinu! Sama izrada odlikovanja, nagrada i priznanja za taj broj “laureata” trajao bi mjesecima…

Onda, članovi Organizacionog odbora i stručnog žirija dobijaju takve, svakakve, pozive sa zahtjevom da obrazlože odluke novimovanih kandidata i otkriju imena potencijalnih dobitnika. Šta sada treba, da predsjednik žirija Dragiša Ćorsović, zajedno s predsjednikom saveza Vicom Zeljkovićem, te članovima Dejanom Lukendićem, Slavkom Basarom, Goranom Đukićem, Rodoljubom Petkovićem, Tomom Marićem, Dejanom Erešićem, Nemanjom Dojčinovićem, Mladenom Kremenovićem, Ognjenom Valjićem… kojeg god sugrađanina i stanovnika Republike sretnu pojasne mu, ponaosob, principe i norme izbora dobitnika ovogodišnjih priznanja?

Potom, guraju se i znani i neznani, ne prezajući ni od čega ni od koga da dobiju “svoju” stolicu u četvrtak, 14. marta u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci kako bi bili dio osvjedočenog spektakla. Bukvalo “ište” se pozivnica više (u elektronskoj verziji) tako da bi i beogradska “Štark arena” bila pretijesna da primi sve one koji se samopozivaju!

I na kraju nezabilazan je “sud kafane” u kojoj je dozvoljeno sve analizirati, predlagati, osujećivati, sprovoditi… bez bilo kakvih sankcija. Raspreda se već danima po, ne samo banjalučkim, bircuzima o “Danu fudbala”… Dvojake su konstatacije, od negativnih, do pozitivnih i nazad.

Upravo sve gore nabrojano je dokazana pobjeda “Dana fudbala”, svetkovine koju nepozvani i nenagrađeni omalovažavaju, a oni koji su imali priliku, bar jednom da osjete dio tog ambijenta, “na sva usta” hvale i blagosiljaju.

A kada je tako onda je i lako sve istrpiti, dobiti dodatnu energiju za budućnosti i nastaviti se uzdizati do samog pijadestala… Jer “Dan fudbala Republike Srpske” je svojevrsni “fudbalski oskar”, samo što je on, za razliku od holivudskog kičeraja, stvarnost i izvornost! (o “Danu fudbala” svojev remeno je pisao i čuveni Njujork tajms()
Izvor!
I na kraju, mnogi umni i logični se pitaju: Bože, kako je moguće da nešto što je tako dobro i pozitivno toliko (13 godina) traje.
Valjda je sve to zbog blagoslava Onog odozgo?! Jer je On uvijek zastipao samo istinu i pravdu!

“Dan fudbala Republike Srpske” je njegov dar fudbalu i krštenom entitetu sa svim odlikama državnosti.