XS
SM
MD
LG

SLUČAJNA KOINCIDENCIJA - “Amerikanac” ruši “Zmajeve” i FS BiH

Previše je koincidencija da bi sve bilo slučajno, a pogotovo bezazleno! Mediji su sve prezentovali argumentovano.

Bezbjedonosna agencija “Sekuritas” je otkazala obezbjeđivanje baraž fudbalske utakmice BiH – Ukrajina na stadionu “Bilino polje” u Zenici. FK Sarajevo je otkazalo Savezu gostoprimstvo u svom Trening kampu u Butmiru, a prije toga čelnici “bordo” kluba su prekinuli utakmicu četvrtfinala Kupa BiH protiv Borca na Koševu kada su povukli igrače sa terena u 90+2. minutu.

“BH fanatikosi” su izdali saopštenje za javnost u kojem su “udarili” po Faruku Hadžibegiću, legendi FK Sarajevo i nekadašnjem selektoru BiH samo zato što je u Banjaluci, na “Danu fudbala Republike Srpske”, primio Zlatnu povelju “Miljan Miljanić” za fudbalska ostvarenja i dostignuća.

Sticajem okolnosti saznali smo da je veći dio navijačke grupe FK Sarajevo nazvane “Horde zla” nekoliko dana ranije prešao pod zastavu “BH fanatikosa”.

 


Ima toga još… Zanimljivo je da se sve ove stvari vežu za jedno ime – Ismir Mirvić.

On je suvlasnik “Sekuritasa”, glavni je čovjek FK Sarajevo koji je sišao na teren za vrijeme prekida utakmice protiv Borca, dok su “Hored zla” s tribina skandirale “Vico p.d.ru...” U njegovom timu su temperamentni Kotorvarošanin “iz Sanskog Mosta” Senijad Ibričić i “hladni Slovenac” Simon Rožman, kao glavni izvođači radova promašene sezone, niza pogrešnih odluka, katastrofalne selekcije igrača i takmičarskog kolapsa FK Sarajevo koje je sve dalje od plasmana na međunarodnu scenu.

Pa lažima udri po Faruku Hadžibegiću, legendi kluba s Koševa, čovjeku kome se svi poklanjaju i poštuju ga gdje god da se pojavi, pa čak kao i rođeni Sarajlija u Banjaluci koju današnji bezidentitetski grad na Miljacki uglavnom gleda “preko nišana”.

Totalni mrak, sličan onom kanalizacionom iz crtanog filma “Nindža kornjače” je zavladao kotlinskim naseljem ispod četiri planine poslije gašenja olimpijskog plamena… U tom mraku se sije, i najbolje uspjeva – mržnja!

Da li Faruk Hadžibegić i Ismir Mirvić mogu da se uporede u FK Sarajevo?

Nikako, i ni po kom osnovu! Nažalost, vremena su takva kakva su…Ko je, ustvari, Ismir Mirvić?

Možda najbolje može da otkrije tekst iz “Oslobođenja” objavljen 15. jula 2021. godine u kojem je napisano: 

Predsjednik Upravnog odbora FK Sarajevo Damir Kasum izjavio je tokom gostovanja na N1 televiziji da bi američki investitor Ismir Mirvić mogao u skorije vrijeme preuzeti rukovođenje klubom. Tragom ovih informacija, istražili smo ko je zapravo Mirvić i čime se bavi.
Za početak, vrijedi istaći da je on već ranije imao priliku za saradnju sa Vincentom Tanom, a njih dvojica upoznali su se 2014. godine i skupa su radili na projektima vezanim za klub Los Angeles FC, koji se takmiči u američkoj MLS ligi. U vrijeme formiranja ovog kluba, Mirvić je učestvovao u uspostavljanju njegovih temelja i strategije, a jedan od osnivača kluba je i njegov poslovni partner u projektima Co-Defend i Co-Protect.
Mirvić je idejni tvorac i vlasnik ovih kompanija, koje se bave proizvodnjom i distribucijom medicinske i zaštitne opreme, sa posebnim akcentom na sportiste. Ova kompanija doživjela je veliku ekspanziju u vrijeme pandemije koronavirusa, te ima potpisane sporazume o saradnji sa najvećim američkim sportskim ligama, poput MLS, NBA i MLB liga...

Banjalučki Borac je trenutni lider na premijerligaškoj tabeli, a možda je samo to slučajna koincidencija, opet su nađeni “argumenti” koji su izazvali “patriotske” motive da se ruši reprezentacija Bosne i Hercegovine pred utakmicu decenije protiv Ukrajine u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo, kao i Savez na čijem čelu se nalazi čovjek iz Banjaluke, Republike Srpske. Tako je bilo i 2011, ali i 2021. kada su Banjalučani (Borac) osvajali prethodne dvije titule u Premijer ligi BiH.

Ko je neprijatelj reprezentacije, Saveza i države, ovakve, kakva je: Faruk Hadžibegić koji je započeo kvalifikacije pobjedom protiv Islanda, otišao sa pozicije selektora za dobrobit “Zmajeva” i vjerovanje da će se dogoditi nešto bolje, te primio nagradu Zlatna povelja “Miljan Miljanić” na svetkovini “Dan fudbala Republike Srpske” ili Ismir Mirvić čije kompanije, klubovi i najbliži saradnici čine sve da Bosna i Hercegovina 21. marta u Zenici izgubi utakmicu protiv Ukrajine?

Dragi čitaoci prosudite sami?

P. S. Zanimljiv bosanski “patriotizam” zasnovan na američkoj “demokratiji”.