XS
SM
MD
LG

Nije bolest sve što boli…

Reprezentacija BiH FOTO: FS BiH

Bila je, i prošla Ukrajina, Bogu hvala u fudbalskom i građanskom miru, iako je pred “utakmicu decenije” atmosfera bila uzavrela, a reprezentacija i Savez BiH doživljavali svakakve niske udarce od onih koji ih sebično svojataju, čak i od određenih političara…

 


Prilikom intoniranja himni na “Bilinom polju” ukrajinska je dočekana aplauzom što je senzacionalistički prikazano na brojnim portalima, a kada su krenule note domaće sa tribina je zagrmelo šovinističko orgijanje. Pevala se “Jedna si jedna” (pesma muslimanskog naroda), iako zvanična himna BiH nema tekst, uz dominantnu koreografiju ratnih zastava Armije BiH s ljiljanima i pokojom zvaničnom… Kako su se igrači “Zmajeva” koji emotivno ne doživljavaju melodiju “Jedna si jedina” osećali, to samo oni znaju?
A onda opšte ludilo na portalima iz federalnog Sarajeva sa video snimcima i naslovima: “Pogledajte reakcije i lica Vice Zeljkovića i Save Miloševića prilikom inotniranja himni”. Zašto su, od toliko poznatih aktera i učesnika, gostiju, “odabrani” upravo Zeljković i Milošević?
Isticanje, u prvi plan, zastave s natpisom “Banjaluka” sa svega tri-četiri čoveka iza nje i naslov “Sve miriše na istoriju” valjda bi trebalo da potvrdi “jedinstvenost, celovitost i nedeljivost” Dejtonske zemlje u kojoj se sve meri i seče, odnosno posmatra iz tri ugla!?
Nije moglo ni bez “genocida”. Gostujući navijači su razvili transparent s natpisom: “Rusija je teroristička država, UN je beskoristan. Srebrenica 1995. godine, Ukrajina sada”, što je naišlo na opšte odobravanje medijske podrške u federalnom Sarajevu. Naravno, političkim porukama nikada nije bilo mesto na utakmicama, tako da će, sigurni smo, reagovati UEFA.
Tokom cele utakmice sa tribina zeničkog stadiona, od strane “patriota” se moglo čuti “Savez napolje!”, umesto da je ta energija usmerena za podršku igračima i stručnom štabu… 
I na kraju u studiju “državne” televizije BHT1 voditelj Ognjen Dujković i gosti Mensur Dogan i Dželaludin Muharemović su zaključili: “Najgori mogući scenario, poraz od Ukrajine i nevažna utakmica sa Izraelom sa velikim rizikom. Bolje da na nju niko i ne dođe!”
Utakmica protiv Izraela na Grbavici je otkazana iz bezbedonosnih razloga. To je najbolji dokaz kakva je BiH zemlja i u kojem svetu danas živimo. Ni fudbal nije više slobodan niti je dobrodošao svagde!
Nije bolest sve što boli…