XS
SM
MD
LG

Fudbalski klub Slavija je više od simbola

Tužan je pogled na prvoligašku tabelu Republike Srpske sa stanovišta navijača Fudbalskog kluba Slavija i ljubitelja fudbala iz Istočnog Sarajeva.

Najstariji klub srpskog entiteta „Dejtonske zemlje“ (osnovan 1908. godine) nalazi se na ivici provalije, sa skromna 24 osvojena boda i plasmanom na 15. poziciji koja vodi u baraž. Samo pet koraka iznad provalije i mesta s kojeg se seli u niži rang takmičenja.

Nije da Slavija nije bila drugoligaš, ali... Umesto da bude simbol života, večite borbe i opstanka, ona je degradirana do te mere, da se niko i ne „češe“. Jednostavno, rezultatski i organizacioni kolaps „sokolova“ mora da se zaustavi pod hitno i da počne rekonstrukcija kluba koji po svemu, apsolutno zaslužuje, da bude nacionalni projekat.

Kruna Nemanjića na klupskom grbu simbolizuje više od onoga što je Slavija danas, a ne bi smela da bude ovako jadna. Situacija u kakvoj je trenutno klub nije, nekada, smela ni da se zamisli, a kamoli dogodi. A desila se!

Najmanje je bitno ko je glavni krivac, u njega upirati prstom nećemo, treba da se nađe spasilac koji će ponovo dignuti Slaviju i fudbal u Istočnom Sarajevu. Jedna plejada sportskih radnika i entuzijasta je na zalasku karijera, potrebno je pronaći nove ljude, svežu krv, koja je spremna da se uhavti u koštac sa svim problemima i vrati Slaviji dostojanstvo, kako takmičarsko, tako i organizaciono.

Pre deceniju ipo „sokolovi“ su osvajali trofeje, igrali na međunarodnoj sceni, bili klub od ugleda i uvažavanja... Danas mnogi rivali, uglavnom, u Istočno Sarajevo dolaze kao turisti, da se slade i bodove nose.

Nije FK Slavija „repa bez korena“ i zato mora da se digne, da ponovo bude nosilac fudbalskog razvoja i progresa u sarajevsko-romanijskoj regiji. U protivnom sa nastavkom degradacije kluba mogla bi da propadne i jedna cela generacija, mladost, ali i ljudi koji su najtežem vremenu izašli iz svojih kuća i stanova na ledinu i sagradili novi, moderni grad – Istočno Sarajevo. U toj njihovoj borbi Fudbalski klub Slavija zauzimao je značajno i važno mesto, bio je motiv, ljubav i želja za dokazivanjem i preživljavanjem.

Za zdravu reakciju ima još vremena, ali i ono polako curi...

Samo da za sve ne bude kasno?